UMCG benoemt Chief Green Officer

Philip van de Poel
Philip van de Poel
30 juli 2024
2 min

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft Schelto Kruijff als Chief Green Officer aangesteld. Kruijff start op 1 september in deze rol. De benoeming geldt in principe voor één jaar.

Het UMCG heeft uitgesproken duurzame ambities. Het academische ziekenhuis in Groningen wil als eerste universitair medisch centrum in Nederland in 2035 klimaatneutraal en circulair zijn. “Daarom zetten we er steeds tandjes bij als het gaat om het verduurzamen van de organisatie”, aldus het ziekenhuis. “Daarin past ook de benoeming van Schelto Kruijff tot Chief Green Officer. Hij zal in deze rol de transitie naar een duurzaam UMCG aanjagen. Hij legt de verbinding met de zorg, met name op het thema circulaire bedrijfsvoering. Ook is hij een boegbeeld op dit terrein voor de organisatie.”

Verduurzaming aanjagen

Samen met manager Duurzaamheid Charlotte Kumm vormt Kruijff een sturend team dat verdere verduurzaming van het UMCG aanjaagt en versnelt. Kruijff vervult de rol van Chief Green Officer naast zijn werkzaamheden als oncologisch chirurg.

Zieke planeet

Hoe belangrijker verduurzaming van de zorg is, maakte Kruijff begin dit jaar duidelijk bij zijn aanstelling als hoogleraar. Zijn oratie had de veelzeggende titel ‘Duurzaam innoveren is groen opereren’. “Als oncologisch chirurg doe ik mijn best om de patiënt zo goed mogelijk te helpen, maar tegelijkertijd draag ik bij aan het enorme maatschappelijke probleem van klimaatverandering”, aldus Kruijff. “Dat voelt niet goed. Op een zieke planeet kan de mens onmogelijk gezond leven. Daarom moeten we ons er als zorgsector voor inspannen om de druk op onze planeet te verkleinen.”

Keuzes maken

Een belangrijk instrument is wat Kruijff betreft het maken van scherpere keuzes. “De duurzaamste vorm van gezondheidszorg is de zorg die we niet hoeven te leveren. In coronatijd hebben we gezien dat we moeilijke keuzes kunnen maken, als we ertoe gedwongen worden. Door de gemaakte keuzes tijdens de pandemie nog eens goed onder de loep te nemen, kunnen we straks misschien betere keuzes maken voor de patiënt en dus ook de maatschappij.”

Laaghangend fruit

Kruijff ziet binnen het UMCG aanknopingspunten in het werk van de vele green teams die op de afdelingen de duurzame beweging van onderaf in gang zetten. “Dat is geweldig, maar nog niet genoeg. Er is nog steeds veel laaghangend fruit dat ontzettend veel kan opleveren, als we er werk van maken en durven te investeren. Daar lobby ik continu voor en ik zie ook dat de geesten daarvoor rijp zijn.”x

Gerelateerde artikelen