‘Natuur op Recept’ krijgt eigen verwijstitel

Natuur op recept
Philip van de Poel
Philip van de Poel
17 juli 2024
2 min

Het Collectief Natuurinclusief zet vaart achter de actie ‘Natuur op Recept’. Eind 2026 moet Nederland minimaal 300 huisartsen- en fysiotherapiepraktijken tellen die natuur op recept inzetten. Om het verwijzers makkelijk te maken, hebben de initiatiefnemers voor patiënten een speciale ‘verwijsbrief’ ontwikkeld.

“We streven ernaar dat er eind 2026 in elke provincie minimaal 25 huisartsen- en fysiotherapiepraktijken zijn die natuur op recept inzetten”, legt pasbenoemd projectleider Annette Postma uit. “En dat gaat vast lukken, want we zien steeds meer huisartsen en fysiotherapeuten die hiermee bezig zijn of interesse tonen.”

Toolkit

Om tractie te maken, sluit de actie zoveel mogelijk aan bij het netwerk van bestaande verwijzers. Huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten worden met raad en daad geholpen om hun cliënten – al dan niet via doorverwijzing – in contact te laten komen met natuur en natuurgerichte activiteiten in hun leefomgeving. Ervaringen vanuit de eerste lijn worden actief gedeeld, onder meer via nascholing en workshops. Daarnaast is er de Toolkit Natuur voor Gezondheid die door Alles is Gezondheid en Vereniging Arts en Leefstijl beschikbaar is gesteld.

Schaalbaarheid

Andere korte-termijnactiviteiten zijn onderzoek naar de werkzaamheid en schaalbaarheid van bestaande initiatieven. Ook komt er een plan van aanpak voor de financiering van de uitvoering van het plan in de komende drie jaar. Bovendien wordt de website vernieuwd en verbreed. De al bestaande Natuur op Recept-website wordt een gezamenlijk platform van Nature For Health, IVN-Natuureducatie, Alles is Gezondheid en Vereniging Arts en Leefstijl.

Landelijke beroepsverenigingen van huisartsen en fysiotherapeuten worden uitgenodigd om aan te sluiten. Ook zorgverzekeraars, gemeenten en andere organisaties die willen meewerken aan de realisering van de ambities van Natuur op Recept zijn welkom.

Druk op de zorg verlichten

Volgens de initiatiefnemers levert een dagelijkse dosis natuur veel gezondheidsvoordelen op. Natuur verbetert de stemming en concentratie en vermindert stress. Voor de moderne mens, vooral in verstedelijkende omgeving, is contact met natuur niet langer een vanzelfsprekendheid. Een recept of advies van de dokter of hulpverlener kan net het duwtje in de rug geven dat nodig is. Natuur op Recept kan, zo blijkt uit de praktijk van huisartsen die de interventie al toepassen, ook helpen de druk op de zorg zelf te verminderen.

Gerelateerde artikelen