International Forum BMJ en IHI zoekt sprekers met impact

Philip van de Poel
Philip van de Poel
30 juli 2024
3 min

Van inspiratie naar impact, dat is de rode draad van het programma waar the International Forum on Quality and Safety in Healthcare in 2025 mee naar Utrecht komt. Professionals, onderzoekers of patiënten die inspirerende gedachten hebben omgezet in daden, worden uitgenodigd om hun inzichten en ervaringen te presenteren. Last call, want de inschrijving sluit op 29 juli.

“We mikken op een programma dat de grote, wereldwijde vragen in de zorg adresseert, maar tegelijkertijd oplossingen aandraagt die direct effect hebben op de echte wereld”,  licht de organisatie het overkoepelende thema ‘From inspiration to impact: shaping the future of health and care’ toe. “De zorg veranderen begint bij goede ideeën, maar we hebben ook een bewezen implementatiestrategieën nodig, net als nieuwe collectieve werkwijzen, een stevige methodologie en echte samenwerking tussen de zorg en andere domeinen.”

Zorgvragers

De beoogde bijdrage kan een lezing over een innovatief project zijn, maar ook een interactieve workshop of een inspiratiesessie rond een nieuwe manier van denken. De organisatie, die in handen is van British Medical Journal (BMJ) en het Institute for Healthcare Improvement (IHI), heeft daarbij een sterke voorkeur voor initiatieven die mede ontworpen en beproefd zijn door zorgvragers. Ook het vermogen om werelden en systemen te overstijgen wordt positief gewogen. Dat geldt tevens voor duurzaamheid, schaalbaarheid en bewezen werkzaamheid.

Verandering aanjagen

De organisatie nodigt expliciet niet-clinici uit, dus patiënten, vrijwilligers, mantelzorgers, professionals uit het sociaal domein en studenten zijn -ongeacht hun presentatie-ervaring- van harte welkom. “Door op de conferentie te spreken, sluit je je aan bij een wereldwijde beweging die verandering in de zorg aanjaagt en bereik je een publiek dat de kracht heeft om het verschil te maken.”

Wel verwacht de organisatie dat de bijdragen aansluiten bij de zes aandachtsvelden die het programma afbakenen. De bedoelde aandachtsgebieden zijn:  veiligheid, mensen, bevolking, verandering, wetenschap en leiderschap.

Interactie mens en technologie

Veiligheid van zorg is van oudsher één van de kernactiviteiten van The International Forum on Quality and Safety in Healthcare (IFQSH). Voor het programma in Utrecht zoekt de organisatie met name naar projecten die zowel de technologische als menselijke aspecten van veiligheid recht doen.
Het programmaonderdeel ‘mensen’ gaat met name over partnerschap tussen professionals en patiënten. In Utrecht wil IFQSH onder meer aandacht vragen voor toegankelijkheid van zorg, gezondheid en welbevinden van het personeel en de interactie tussen mens en technologie.

Partnerschappen

Bij programmaonderdeel ‘bevolking’ draait het met name om het effect van zorg op populatieniveau. Dan gaat het onder meer over de inzet van data om de kennis over en communicatie met bepaalde groepen te verbeteren en de zorgkloof.
In het programmaonderdeel ‘verandering’ maakt de organisatie ruimte voor nieuwe veranderingsstrategieën. Ook het belang van partnerschappen, voorbeeldgedrag en collectieve intelligentie komt aan bod.

Wetenschappelijke inzichten

Voor het programmaonderdeel ‘wetenschap’ zoekt de organisatie nadrukkelijk de samenwerking met BMJ Quality and Safety en BMJ Open Quality. Doel is om een staalkaart te laten zien van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied kwaliteit en kwaliteitsverbetering. Bijzondere aandacht is er voor de kansen die artificiële intelligentie (AI) in dit opzicht biedt.
Bij ‘leiderschap’ gaat het om de vraag wat compassievol en duurzaam leiderschap betekent in een sector die sterk resultaat-gedreven is. Het is goed om te weten dat de organisatie leiderschap niet in termen van formele hiërarchie definieert. Ook patiënten, zorgprofessionals en woordvoerders uit de gemeenschap kunnen in de zorg leiden. Dit programmaonderdeel wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met BMJ Leader, het magazine voor leiderschap in zorg en gezondheid.

Gerelateerde artikelen