CWZ en Maasstad starten thuismonitoring astmapatiënten

Maaike Zweers
Maaike Zweers
30 juli 2024
3 min

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen en het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam zijn samen gestart met thuismonitoring van gezondheidsklachten van astmapatiënten. Dat doen ze met gegevens in de Thuismeet app, die worden uitgewisseld via een gezamenlijk digitaal platform: Zorg bij jou.  

Santeon-ziekenhuizen CWZ en Maasstad Ziekenhuis monitoren sinds kort met de Thuismeet app digitaal de gezondheidsklachten van ruim 600 astmapatiënten uit beide ziekenhuizen in de thuisomgeving. Het Catharina Ziekenhuis sluit later aan. Dit is een volgende stap in de ontwikkeling van een uitgebreid landelijk digitaal platform Zorg bij jou, om patiënten op het juiste moment digitaal de juiste zorg op de juiste plek te bieden.

Zorgverzekeraars

De vier grote zorgverzekeraars ondersteunen dit initiatief met kennis, ervaring én een financiële vergoeding. Met de succesvolle start van de gezamenlijke thuismonitoring van astmapatiënten door CWZ en Maasstad Ziekenhuis voldoen de Santeon ziekenhuizen nu al aan diverse gestelde resultaatverplichtingen aan de zorgverzekeraars. Dit betekent dat Santeon de toegezegde transformatiegelden hiervoor krijgt uitgekeerd.

Verder transformeren

Longarts Anneke van Veen is Chief Medical Information Officer (CMIO) in CWZ. Ze is nauw betrokken bij dit project. Van Veen: “We zijn hard aan de slag om onze zorgpaden te transformeren. Dat is nodig voor de toekomst, omdat de maatschappij verandert. Maar ook vanwege de richtlijnen van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) met als ambitieus doel om 70 procent van alle zorgpaden hybride te maken  en 50 procent van de patiënten hierin actief te laten deelnemen.”

Meten en appen vanaf de bank

Patiënten beantwoorden vanaf thuis vragen en voeren en metingen in over hun gezondheid in de Thuismeet app. Bijvoorbeeld hoe ze zich voelen, welke klachten ze hebben of wat de waarde is van het zuurstofgehalte in hun bloed of hun bloeddruk.

Via de ingebouwde BeterDichtbij app kunnen patiënten bovendien snel, eenvoudig en veilig in contact komen hun zorgverlener, berichten uitwisselen en vragen stellen. Deze meetgegevens worden doorgestuurd aan medewerkers van het MSC, op basis van een gezamenlijk digitaal platform: Zorg bij jou.

Sleutelrol medisch service centrum

Verpleegkundigen en medisch studenten van het Medisch Service Centrum (MSC) van CWZ en Maasstad Ziekenhuis krijgen hierop een alarm te zien als de gegevens afwijken van de voor de patiënt ingestelde waarden.

In dat geval nemen zij contact op met de patiënt, ongeacht bij welke van de genoemde ziekenhuizen deze onder behandeling is, om samen af te stemmen welke zorg nodig is. Dit vermindert aan de ene kant de druk op de ziekenhuizen, terwijl patiënten toch gerustgesteld kunnen worden.

Evelynn Conrads, implementatiemanager Zorg bij jou in CWZ: “Leuk om te weten: de eerste patiënten van CWZ zijn afgelopen tijd al gebeld door zorgverleners van Maasstad. Deze patiënten zijn blij verrast dat ze zo goed in de gaten worden gehouden.”

Prettig en efficiënt

Jessy Westbroek, verpleegkundige MSC in CWZ: ‘Het thuis monitoren via Zorg bij jou is heel goed voorbereid en opgestart, met een hoop gedreven, kundige mensen.  Grote voordelen zijn dat CWZ al veel expertise heeft in thuismonitoring en het Maasstad Ziekenhuis kennis en ervaring in huis heeft om dit samen met andere ziekenhuizen te doen. Zo hebben we nu een werkwijze overgenomen om meldingen op één en dezelfde manier te verwerken en af te handelen. Dat werkt erg prettig en efficiënt.”

Gerelateerde artikelen