Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Steeds meer jongeren met mentale klachten

© Pixabay
twenty four webvertising bv

In de huidige tijd waarin er steeds meer van ons wordt verwacht, zien we dat het aantal jongeren tussen de 16 en 25 jaar steeds vaker te maken heeft met mentale klachten. Als we alleen al kijken naar het ideaalbeeld dat op social media wordt geschetst, dan zijn er ontzettend veel jonge meiden en jongens ook, die hier onzeker van worden en een totaal verkeerd zelfbeeld krijgen.

Het is daarom belangrijk dat we er met elkaar alles aan doen om dit te voorkomen. Dit kunnen we doen door er met ze over te praten, maar ook op school is het belangrijk dat er over wordt gesproken. Op welke manieren dit zich uit, willen we graag aan de hand van een aantal voorbeelden met je bespreken.

Verschillende vormen van stress en druk
Stress voor een toets die je moet halen is prima, mits het daarna voorbij is. Helaas is dit in werkelijkheid niet het geval en gaat het veel verder dan dat. Steeds meer jongeren ervaren dan ook een bepaalde vorm van stress, doordat er vanuit huis enorm veel van ze wordt verwacht, maar ook op social media allerlei verhalen van zogenaamde succesvolle mensen ronddwalen, waardoor ze zichzelf minderwaardig gaan voelen. Ontzettend zonde en ook helemaal niet nodig. We zien dat de jeugd zich vooral druk maakt over de toekomst en of er voor hen wel plek is in op de huidige arbeidsmarkt en dan hebben we het nog niet eens gehad over de huizenmarkt die de afgelopen jaren extreem ontploft is, waardoor de kans op een huis ook vele malen minder is geworden.

Zelfopgelegde druk
Een van de redenen waardoor jongeren steeds meer te maken krijgen met mentale klachten, is omdat ze zichzelf een bepaalde druk opleggen die helemaal niet nodig is. Zo zien ze vaak op facebook en instagram leeftijdsgenoten die in een dure auto rijden of in de merkkleding lopen die ze zelf niet kunnen betalen. Ontzettend zonde, want in werkelijkheid is dit voor 99 procent allemaal fake. Dat is ook de reden waarom het als ouders zo belangrijk is om regelmatig het gesprek met je kind aan te gaan en anders de hulp in te schakelen van een vertrouwenspersoon. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een gesprek met één van de huisartsen Bussum waar ze niet alleen gespecialiseerd zijn in fysieke problemen, maar juist ook steeds meer in mentale problemen, aangezien dit een probleem is dat alleen maar lijkt toe te nemen onder jongeren.

Druk van buitenaf
Als je jong bent wil je overal bij horen, je zit bij het voetbal, gaat op stap met vrienden, maar daarnaast willen ook je ouders dat je presteert op school. Het is dan dus ook niet zo vreemd dat de jeugd steeds lastiger om kan gaan met deze druk. Het is dus ook aan de ouders de taak om het hier goed met ze over te hebben en de kinderen ook te beschermen tegen alle druk waar ze mee te maken krijgen. Zo kunnen ze dingen veel beter in perspectief plaatsen en is de kans op mentale klachten een stuk kleiner.

Meer informatie