Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe herken je de symptomen van een ernstige oorontsteking?

© Pixabay
twenty four webvertising bv

Oorontstekingen (acute otitis media) ontstaan ​​wanneer een virus of bacterie de ruimte achter het trommelvlies van je kind infecteert. Symptomen zijn onder andere oorpijn, waardoor je baby of peuter extra onrustig of geïrriteerd kan zijn. Vaak verdwijnen oorontstekingen vanzelf. Soms hebben kinderen antibiotica, pijnstillers of buisjes in de oren nodig.

Wat is een oorontsteking?
Een oorontsteking, ook wel acute otitis media genoemd, is een plotselinge infectie in je middenoor. Het middenoor is de met lucht gevulde ruimte tussen je trommelvlies en binnenoor. Het herbergt de delicate botjes die geluidstrillingen van je trommelvlies naar je binnenoor overbrengen, zodat je kunt horen. De buis van Eustachius is een kanaal dat je middenoor verbindt met de achterkant van je keel. Ze reguleren de luchtdruk in je oor en voorkomen dat er vocht in je middenoorruimte ophoopt. Als een buis van Eustachius niet goed functioneert, kan vocht moeilijk uit je middenoorruimte wegstromen en kan dit leiden tot gedempt gehoor. Oorontstekingen (door virussen en bacteriën) veroorzaken ook vocht in het middenoor. In deze gevallen is het vocht in het middenoor ontstoken en veroorzaakt het vaak ongemak naast gedempt gehoor. 

Wat zijn de symptomen van een oorontsteking?
Symptomen van een oorontsteking beginnen vaak na een verkoudheid. Ze zijn vergelijkbaar met de symptomen die je ervaart bij mastoïditis en omvatten:

– Oorpijn.
– Verlies van eetlust.
– Slaapproblemen.
– Problemen met horen in het oor dat verstopt is.
– Een vol of druk gevoel in je oor.
– Er komt geel, bruin of wit vocht uit je oor. (Dit kan betekenen dat je trommelvlies gebroken is.)
Plaats niets in je gehoorgang als je last hebt van vocht uit je oor. Een voorwerp dat een gescheurd (gescheurd) trommelvlies raakt, kan meer schade veroorzaken.

Symptomen van een oorontsteking bij baby’s en kinderen
Omdat kleine kinderen en baby’s hun symptomen niet altijd kunnen communiceren, is het belangrijk om de signalen te herkennen. Een kind met een oorontsteking kan:

– Wrijf of trek aan hun oren.
– Meer huilen dan normaal en zich onrustig gedragen.
– Koorts hebben tussen de 38 en 40 graden Celsius. 
– Begin met mondademen of heb meer last van snurken. Mondademen kan een teken zijn van vergrote neusamandelen. (Amandelen zijn kleine kussentjes weefsel boven je keel, achter je neus en bij je buis van Eustachius.) Amandelen kunnen geïnfecteerd/ontstoken raken met dezelfde virussen of bacteriën die oorontstekingen veroorzaken.
– Weiger te eten tijdens het voeden. (De druk in het middenoor verandert als je kind slikt, waardoor er meer pijn ontstaat en er minder zin is om te eten.)

Hoe vaak komen oorontstekingen voor?
Middenoorontstekingen zijn de meest voorkomende kinderziektes, afgezien van verkoudheid. Oorontstekingen komen het vaakst voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar. Ze komen vaak voor tot de leeftijd van 8 jaar. Ook oudere kinderen en volwassenen kunnen oorontstekingen krijgen, maar dit gebeurt veel minder vaak dan bij jonge kinderen.

Waarom krijgen kinderen vaker oorontstekingen dan volwassenen?
Kinderen krijgen vaker last van oorontstekingen dan volwassenen, omdat:

– Hun buis van Eustachius functioneert niet zo goed als die van volwassenen, waardoor er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt.
– Hun immuunsysteem, het infectiebestrijdende systeem van het lichaam, is nog in ontwikkeling.
– Ze lopen meer risico om ziektes op te lopen van andere kinderen.

Meer informatie