Ieder jaar krijgen ruim 124.000 mensen de diagnose kanker en dit aantal stijgt. De emotionele impact van kanker is groot. Bij het Helen Dowling Instituut weten we dat als geen ander. Onze professionals zetten zich elke dag in om mensen te helpen omgaan met de impact op hun mentale welzijn, met afscheid nemen en met doorleven met een uitgestelde dood.
De missie van het Helen Dowling Instituut is om mensen met kanker en hun naasten de regie over hun leven, daar waar mogelijk, terug te geven. Dit doen we door:
Wij zijn een GGZ-instelling die individuele-, groeps-, gezins- relatie-, en online therapie aanbiedt. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Onze onderzoekers brengen in kaart welke zorg werkt voor wie en waarom. De onderzoeksvragen komen direct uit onze dagelijkse praktijk en de inzichten die we opdoen in de onderzoeken passen we weer toe in onze behandelingen. Sinds 2020 hebben wij de leerstoel ‘Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie?’ aan Tilburg University.
Vanuit de Helen Dowling Academie delen we onze kennis en expertise vanuit onze patiëntenzorg en wetenschappelijke onderzoeken met zorgprofessionals. We bieden scholingen op het gebied van de psycho-oncologie en vitaliteit met als doel de zorg beter te maken. Bij het vitaliteitsaanbod gaan we uit van het principe dat je pas goed voor een ander (patiënt) kunt zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.