Zorgwerk 2.0: robots, AI en VR als collega’s

Guided tour Ouder Worden 2040
Leendert Douma
09 april 2025
3 min

Hoe kan technologie de werkdruk verminderen en het werkplezier vermeerderen? Wie op Zorg & ict de guided tour van Ouder Worden 2040 volgt, vindt verschillende antwoorden op die vraag. Die neemt geïnteresseerden mee naar stands met bijvoorbeeld receptierobots, mini-monitoringsdevices, in community ontwikkelde virtual reality en AI-toepassingen voor spraakgestuurd rapporteren of slim roosteren.

Welke repeterende handelingen kun je overlaten aan een robot? Wat is de impact van AI op het werk van een zorgverlener? Volg de oranje ballon en je wordt bijgepraat. “Maar staar je niet blind op de techniek”, waarschuwt Sjoerd Emonts, adviseur bij BeBright, van tevoren. Hij is deze woensdag de ‘tourleider’ namens Ouder Worden 2040. “Arbeidsparticipatie in de zorg zullen we als mensen onder elkaar moeten oplossen. Doe het samen.”

Kleine device

Een groepje adviseurs, opleiders, verpleegkundigen uit de vvt, een innovatiemanager in de ggz en een student zorgtechnologie gaan de beursvloer over. Ze worden allereerst ontvangen door Walter van Kuijen, CEO van SmartQare. Het bedrijf heeft een stukje innovatie bij Philips meegenomen. Dat noemen ze ViQtor. Het is een hele kleine device om mensen 24-7 te monitoren en dat te integreren in het EPD. De opgeleverde tijd kan de zorgverlener steken in persoonlijke interactie met de patiënt, aldus Van Kuijen.

Robots in ziekenhuizen

Kay de Lange laat bij WELBO zien hoe hun robots repetitieve handelingen uitvoeren, met name in ziekenhuizen. Die zijn met automatische deuren en gelijke vloeren uiterst geschikt. Zo voeren ze ontslaggesprekken met patiënten van het LUMC, zijn er op de poli’s van het Erasmus MC aan HiX gekoppelde robots die patiënten ophalen voor een consult en verzorgen. Robots brengen medicijnen rond en verzorgen ze de centrale receptie van het UMCG. “Vaak worden ze gezien als onderdeel van het team”, zegt De Lange. “Mensen geven hen ook een naam.”

Spraakgestuurd rapporteren

Bij Tell James – onderdeel van het Nijmeegse SpraakLab – toont accountmanager Daan Loene hoe gesproken rapportages, intakes of gesprekken met patiënten worden opgeschoond en toegevoegd aan het EPD. “Dit wordt al veel toegepast in de ggz en de ouderenzorg en we zijn onlangs een pilot gestart in enkele GGD’s.” Verandert dit de aard van de rapportage?, wil de innovatiemanager uit de ggz weten. Door in te spreken worden ze minder kort en bondig, maar de AI van Tell James haalt wel de dubbele zinnen of woorden eruit.

Geen schermen meer

Daarna brengt de groep een bezoekje aan AI & automation consultant Florian Dijkstra van Ciphix. De missie van het bedrijf is om ‘de robot uit de mens te halen’. Dus als het aan Ciphix ligt geen saaie en herhalende werkzaamheden meer. Ze hebben onder andere een AI-oplossing ontwikkeld voor Vitalis. Die kan diensten die op het laatste moment uitvallen voorspellen en oplossen. Vervangers in het eigen team, vervolgens de flexpool en dan de regio krijgen een automatische notificatie. De toepassing zorgt er voor dat het aantal zzp’ers in zorginstellingen tot een minimum kan worden teruggebracht. Waar de zorg de komende jaren naartoe gaat? Volgens Dijkstra werken we straks niet meer met schermen maar alleen met microfoons. “We spreken alles in en AI interpreteert wat er moet worden gedaan.”

Schaalbare en betaalbare VR

De laatste stop in de guided tour is bij VR Bieb. Daar wordt de groep ontvangen door virtual reality expert David de Jong. “VR Bieb ontwikkelt trainingen, in nauwe samenwerking met community’ s van zorgverleners. Die gaan over actuele issues als de Wet zorg en dwang of over seksueel grensoverschrijdend gedrag, over omgaan met suïcidale gedachten, maar het kunnen ook introductiemodules zijn voor bijvoorbeeld medewerkers in de gehandicaptenzorg. Zorgmedewerkers willen zien en ervaren en op deze manier kunnen ze dat in een veilige setting doen.” Het streven van VR Bieb is om de toepassingen ‘schaalbaar en betaalbaar’ te houden. Dat doen ze door een maandelijks abonnement aan te bieden.

De guided tour duurt precies één uur. De vijf bezoekjes en de gesprekken daar zijn dus kort. Te kort misschien. Maar Ouder Worden 2040 geeft zo een prima introductie in de mogelijkheden om het werken in de zorg leuker en beter te maken.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen