Zorgverzekeraar steekt zes miljoen in zorginvesteringsfonds

Geldpotjes
Philip van de Poel
Philip van de Poel
13 juni 2024
2 min

Coöperatie VGZ investeert zes miljoen euro in NLC Health Ventures. Een primeur voor het investeringsfonds, dat nog niet eerder zaken deed met een zorgverzekeraar. Doel van de strategische samenwerking is de ontwikkeling en groei van impactvolle, innovatieve bedrijven die actief zijn in de zorg.  

“Via ons Voor op in Zorg-fonds investeren we in totaal 60 miljoen euro in innovatieve bedrijven die de zorg toegankelijk en betaalbaar houden”, licht Kees Hamster, CFO bij VGZ, de stap toe.

“Onze focus ligt daarbij op bedrijven die zich richten op verlichting van het personeelstekort en vermindering van het zorgverbruik. Op die manier kunnen we professionals tijd besparen, hulpmiddelen slimmer inzetten en bijdragen aan zelfmanagement. Met haar kennis en ervaring kan VGZ bedrijven helpen met markttoetreding of opschaling. Te denken valt aan know how over vergoedingen, marktomstandigheden, inrichting van de zorg, contractering en inkomstenmodellen.”

Sneller bij patiënt

Volgens Bert-Arjan Millenaar, CEO en oprichter van NLC Health Ventures sluit deze benadering naadloos aan bij de aanpak van het investeringsfonds. “NLC kan van over de hele wereld pasklare oplossingen aandragen voor de uitdagingen die VGZ ziet. De investering van VGZ maakt het mogelijk om deze innovaties sneller bij de patiënt te krijgen.”
Sinds de oprichting in 2015 heeft NLC vanuit vier fondsen meer dan honderd startups in zestien landen begeleid. In totaal heeft het fonds meer dan 40 miljoen euro in beheer.

Meer kwaliteit van leven, minder kosten

Als voorbeeld van een impactvolle innovatie noemt NLC Nicolab. De AI-ondersteunde applicatie verbetert de informatieoverdracht tussen artsen en ziekenhuizen bij beroertes. Dagelijks worden meer dan 250 mensen in Nederland door een beroerte of TIA getroffen. De mate van functieherstel is in grote mate afhankelijk van tijdige, passende zorg. Meer dan de helft van de patiënten kunnen een half jaar na een beroerte niet zelfstandig functioneren, omdat bloedproppen niet of te laat worden verwijderd. Volgens NLC hebben patiënten dankzij de inzet van Nicolab bijna twee keer meer kans op zelfstandig functioneren. Naast een grotere kwaliteit van leven levert Nicolab ook tot een kostenreductie voor zowel ziekenhuis als samenleving.

 

 

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen