Zorgverleners krijgen massaal training in leefstijlgesprek

Leefstijlgesrpek
Philip van de Poel
Philip van de Poel
27 augustus 2024
3 min

Als onderdeel van het programma Beter Gezond worden zeker 30.000 zorgverleners in 42 ziekenhuizen de komende tijd getraind in het voeren van leefstijlgesprekken. Ook leren ze doorverwijzen naar passende regionale en lokale leefstijlspecialisten.

Het Beter Gezond-programma is opgezet om de gezondheid van de Nederlands bevolking te bevorderen door meer nadruk te leggen op preventie in de zorg. Dit is hard nodig om de druk op de ziekenhuizen te verlichten, stelt bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van Radboudumc.

“Nu al worden jaarlijks 14 miljoen mensen gezien door artsen en 8,5 miljoen daarvan behandeld. De voortdurende toename van patiënten, voortkomend uit een maatschappij met veel ongezonde gewoonten en chronische ziekten, legt een grote druk op onze zorgprofessionals. We moeten daarom investeren in goede programma’s met meer nadruk op preventie en een gezonde leefstijl.”

Muren weg
“Het Beter Gezond-programma sluit naadloos aan op onze toekomstvisie”, reageert bestuursvoorzitter Marc Seelen van het Flevoziekenhuis. “Hierdoor zitten er geen deuren en muren meer tussen de diverse domeinen, kunnen we optimaal samenwerken, passende zorg en een leefstijlloket aanbieden om patiënten zo gezond en vitaal mogelijk te laten zijn. Door mee te doen aan het Beter Gezond-programma brengen we preventiegerichte gezondheidszorg een stap verder en kunnen we patiënten effectiever begeleiden naar gezondere leefstijlkeuzes.”

IZA
Met het Beter Gezond-programma geven de deelnemende partijen concreet invulling aan het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hierin is afgesproken dat elke patiënt vanaf 2025 moet kunnen rekenen op een passende leefstijlinterventie. Het programma ‘Beter Gezond’ is ontwikkeld door het Radboudumc in samenspraak met Maastricht UMC+ en de Vereniging Arts en Leefstijl. Het omvat onder meer een interactieve e-learning in leefstijlgeneeskunde en effectieve gespreksvoering voor zorgverleners, gevolgd door VR- gesprekstraining met AI-gestuurde simulatiepatiënten.

“Het signaleren en bespreken van laaggeletterdheid, omgang met andere culturen en het herkennen van achterliggende problematiek zoals schulden zijn ook belangrijke onderdelen van het onderwijs”, zegt voorzitter Iris de Vries van Vereniging Arts en Leefstijl. “We trainen zorgverleners in gespreksinterventies van dertig seconden, een minuut of vijf minuten. Dit stelt zorgprofessionals in staat om het gesprek over leefstijl te voeren, ongeacht de beschikbare tijd.”

Verwijsplatform
Om doorverwijzing te vereenvoudigen is het online platform ‘Beter Verwijs’ opgezet. Dit platform vergemakkelijkt doorverwijzing naar leefstijlspecialisten in het paramedisch domein, zoals een leefstijlcoach, diëtist en stoppen-met-rokenprogramma. Daarnaast kunnen patiënten ook worden doorverwezen naar hulpverleners in het sociaal domein, zoals een welzijnscoach en schuldhulpverlener. Om het financieel laagdrempelig te houden voor patiënten, biedt het platform vergoede leefstijlinterventies.

Maatschappelijk vraagstuk
De praktische implementatie van Beter Gezond is mede mogelijk dankzij subsidie van de Afas Foundation. “Leefstijlondersteuning is erop gericht om daadwerkelijk een systeemverandering te realiseren en komt ten goede aan miljoenen mensen. Als stichting dragen we graag bij aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken zoals armoede, toegankelijkheid van voorzieningen voor mensen met een beperking en nu dus ook op dit terrein”, motiveert Directeur Gerben Eversdijk van AFAS Foundation de steun.

Kopgroep
Een kopgroep van elf ziekenhuizen gaat de komende weken daadwerkelijk met Beter Gezond aan de slag. Naast het Flevo ziekenhuis, Maastricht UMC+ en Radboudumc zijn dit Bravis Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, LUMC, Ommelander Ziekenhuis, Sint Maartenskliniek, VieCuri en Zuyderland Ziekenhuis. Het doel is om alle ziekenhuizen in Nederland aan dit programma te laten deelnemen.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen