Technologie en gehandicaptenzorg: een inventarisatie

Robots in de Zorg
Jasper Enklaar
16 april 2024
2 min

Welke technologie gebruiken organisaties in de gehandicaptenzorg voor ondersteuning van cliënten en medewerkers? Agnes van der Poel en Ilse Bierhoff zochten het uit.

Robot Tessa, tovertafels, snoezelapparaten, of slim incontinentiemateriaal: in de gehandicaptenzorg wordt veel zorgtechnologie gebruikt. Maar wat precies en hoe de ervaring daarmee is, is niet bekend.

Voor het programma Innovatie-impuls 2 van Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp verrichtten onderzoekers Agnes van der Poel van Academy Het Dorp en Ilse Bierhoff van Vilans een inventarisatie. Wat wordt er zoal ingezet en voor welke doeleinden? De eerste resultaten van de inventarisatie van Bierhoff en Van der Poel zijn gepubliceerd en te downloaden op het Kennisplein Gehandicaptensector.

Praktische toepassingen

Tijdens Zorg & ict 2024 presenteerden ze de resultaten van hun onderzoek. In totaal werden 69 verschillende organisaties bevraagd. Dat leverde een groot aantal voorbeelden op van praktische toepassingen op acht verschillende domeinen. Die domeinen variëren van het verbeteren van de dagstructuur tot gebouw-gebonden technologie die cliënten zelf kan bedienen.

Dagstructuur

Voor het bevorderen van een goede dagstructuur is ‘Mijn eigen plan’ veelgebruikt. Net als de uiteenlopende robots die door veel verschillende organisaties worden ingezet. Maar het zijn niet alleen maar high tech oplossingen, ook iets eenvoudigs als een daglichtlamp is een goed hulpmiddel om het opstaan in de ochtend te regelen.

Nachtrust bevorderen

Andere veelgebruikte toepassingen van zorgtechnologie richten zich op het stimuleren van beweging of juist het bevorderen van de nachtrust. Een voorbeeld van dat laatste zijn apparaten die met beeld, licht en geluid een rustige ademhaling stimuleren. Dat helpt bij het in slaap vallen. “Er zijn bij een heel aantal organisaties veel verschillende technologieën om in te spelen op de individuele zorgvraag van de cliënt”, vatte Agnes van der Poel het overzicht samen.

Op de plank

Toch wordt niet alle ingekochte technologie daadwerkelijk ingezet. Soms blijven toepassingen op de plank liggen. Maar de gedachte is wel dat de structurele inzet van technologie kan helpen om de kwaliteit van leven van mensen met een beperking te verhogen. Het maakt ze zelfredzamer en geeft ze een groter gevoel van eigen regie.

Innovatieroute

De verzamelde ervaringen komen het veld weer ten goede in de zogenoemde ‘Innovatieroute’. Daar kunnen organisaties handvatten vinden die hen helpen met het implementeren van zorgtechnologie. Want hoe moet je kiezen voor passende zorginnovatie’? Deze innovatieroute biedt in vier fases tips, hulpmiddelen, beschrijvingen en ervaringen. Ook de Innovatieroute is te vinden op het Kennisplein Gehandicaptensector.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen