Hoe medewerkers te bewegen tot optimale prestaties? En hoe talent van medewerkers te identificeren, te stimuleren en te verbinden met gemeenschappelijke doelen? Het zijn vragen die menig bestuurder in de zorg bezighoudt. Onder de titel Het beste van jezelf schreef auteur Ronald Giphart een interviewbundel die een even praktisch als inspirerend antwoord op vragen als deze bevat.
In opdracht van organisatieadviesbureau Leeuwendaal interviewde Giphart in totaal dertien markante personen uit de volle breedte van de Nederlandse samenleving. De dertien geïnterviewden vormen een bont gezelschap; Annette Mosman, Rahma El Mouden en Feike Sijbesma komen uit het bedrijfsleven. Achmed Marcouch en Carola Schouten hebben een politiek profiel. De cultuursector c.q. media zijn in het boek vertegenwoordigd door Suse van Kleef, Giovanca Ostiana en het duo Niels van der Laan/Jeroen Woe. En dan zijn er nog wetenschapper Marion Koopmans, voetbaltrainer Arne Slot, generaal b.d. Peter van Uhm en topkok Emile van der Staak.
Bron van inspiratie
Hoe verschillend ook ieders achtergrond, wat de geïnterviewden volgens Giphart gemeen hebben, is dat ze -al dan niet bewust- hun sterkste talenten inzetten en daardoor het beste uit zichzelf én uit de samenwerking met anderen weten te halen. Bij de verkenning van deze talenten grijpt Giphart deels terug op Clifton Strengths, zoals Leeuwendaal die hanteert. ‘Het Beste van Jezelf’ is zodoende te lezen als een kennismaking met de methodiek van het talentgericht werken. Maar door de persoonlijke, openhartige toon is het boek vooral een bron van inspiratie voor iedereen die nieuwsgierig is naar het hoe, wat en waarom van eigen en andermans talent.
“De interviews laten prachtig zien wat mensen kunnen neerzetten als ze hun talenten benutten en daarmee hun carrière als vanzelf vormgeven”, zegt bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven van Careyn bij gelegenheid van de presentatie van Het Beste van Jezelf.
Empathie
“Bij ons is het heel belangrijk dat je de juiste attitude hebt en dat je empathisch bent”, zegt bestuursvoorzitter Marianne Straks van Zorgpartners Midden-Holland, die ook bij de boekpresentatie aanwezig is. “Eigenlijk zijn dat de talenten die we willen opsporen. Die vinden wij belangrijker dan diploma’s. We zijn heel goed in het snel scannen van diploma’s en cijfers en prestaties. Maar met een diploma heb je nog altijd niet de garantie dat jij de werknemer bent die wij zoeken. Vandaar dat we speuren naar talent.”
Talent
Dat speuren naar talent is meer dan Fingerspitzengefühl, legt Straks uit. “We proberen met uitgebreide campagnes mensen naar ons toe te halen. Dan gaan we in gesprek. Meestal gebeurt dat nog op een traditionele manier: kijken, luisteren, wat zegt je intuïtie. Maar je gevoel kan je weleens voor de gek houden. Wij vinden het daarom belangrijk dat je met gevalideerde methodes de talenten van mensen snel boven water haalt.”
Ontwikkelen
Opsporen is één ding, de volgende vraag is natuurlijk hoe dat talent te ontwikkelen. “Wij bekijken het positief”, benadrukt Straks. “Dus wat is er sterk aan jou en wat past goed op de functie. Dan gaan we dát nog meer ontwikkelen. Dat is een beetje anders dan anderen misschien doen. Vaak gaat de aandacht naar het ontwikkelen van de zwakke kant bij mensen, maar wij ontwikkelen juist de sterke kant.”
Durf
De zorg is een sector die van regels en protocollen regels aan elkaar hangt. Rijst de vraag hoeveel ruimte er in zo’n sector is om talent vrij baan te geven. “Ik denk dat talent onontbeerlijk is in de zorg”, reageert Van Houdenhoven. “Zelfs of misschien wel juist binnen de regels die we natuurlijk hebben zoals bijvoorbeeld rond veiligheid. Je hebt mensen nodig die voorbij die regels kunnen kijken en nadenken over hoe we de zorg verder moeten ontwikkelen met alle grote vragen die er zijn. Dat vraagt durf, initiatief en leergierigheid. Juist daar hebben we die talenten nodig in de gezondheidszorg.”
Het Beste van Jezelf, Ronald Giphart, Uitgeverij DB is in diverse webshops verkrijgbaar.