Geavanceerde technologie, hoge kostenefficiency en gecentraliseerde gezondheidsdata. Taiwan heeft op het gebied van Life Sciences & Health veel te bieden, constateert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een recent rapport. Een delegatie uit de Nederlandse zorg gaat komende week van dichtbij bekijken wat Taiwan te bieden heeft.
Net als Nederland heeft Taiwan te maken met een groeiende druk op de zorg als gevolg van vergrijzing en personeelstekort. De focus van de handels- en innovatiemissie ligt dan ook met name op deze twee onderwerpen, meer in het bijzonder op de vraag wat technologie in dit opzicht kan betekenen.
Inhaalslag
“Innovatie en technologie zijn grote, soms beladen woorden, maar wat als zulk woorden vanzelfsprekend zijn zoals in Taiwan het geval lijkt te zijn?”, zegt deelnemer Patrick Nohl, programmamanager innovatie bij Careyn. “Gaan wij als mens en als werknemer dan makkelijker om met grote systeemveranderingen? En kun je daarmee de inhaalslag rond de grote vraagstukken in de zorg versnellen?”
Praktijkoplossingen
Collega Patricia Luiten-Smits, verpleegkundige bij Careyn waar ze ook technologie-ambassadeur is, bekijkt het vooral praktisch. “Ik ga vooral op zoek naar eenvoudig inzetbare technologieën die het verschil kunnen maken op de werkvloer. Voor het welzijn van de cliënten en de medewerkers.”
Informele zorg
Renske de Ruiter, Informatiemanager Zorg en Innovatie en Coördinerend Verpleegkundige bij AxionContinu, wil bij haar ontdekkingstocht ook over de muren van de instelling heen kijken. “Ik ga naar Taiwan om mij te verwonderen, van elkaar te leren en te ontdekken hoe zorginnovaties, zowel op sociaal vlak als met technologie, kunnen bijdragen aan langer thuis wonen als ook aan de samenwerking met informele zorg en gemeenschappen.”
Smart hospital
De aandacht van deelnemer Joris Jaspers gaat als Hoofd Innovatie bij de afdeling Medische Technologie van UMC Utrecht vooral uit naar ziekenhuistechnologie. “We staan aan de vooravond van een grote verbouwing van ons UMC Utrecht richting een smart hospital. Ik hoop in high tech Taiwan inspiratie op te doen en te leren hoe wij onze zorgsector technologisch kunnen innoveren.”
Reisprogramma
Tijdens de reis worden diverse innovatieve ziekenhuizen, accelerators en bedrijven bezocht. Ook voorziet het programma in een bezoek aan de International Healthcare EXPO. Deze bezoeken bieden deelnemers de kans om nieuwe markten te verkennen, nieuwe inzichten op te doen en waardevolle contacten te leggen. Doel is om samenwerkingen en zakelijke kansen te creëren die zowel Taiwan als Nederland ten goede komen. Het leggen van deze verbindingen draagt volgens de organisatie niet alleen bij aan economische groei, maar ook aan het verbeteren van de gezondheidszorg op wereldwijde schaal.
Kansen
Kansen liggen er blijkens het recente RVO-rapport volop. Volgens RVO bloeit de Taiwanese LSH-sector dankzij ‘een uniek zakelijk klimaat’. De RVO wijst in dit verband op de betrouwbare toeleveringsketens, vooral op het gebied van halfgeleiders en fotonica. Ondersteund door de halfgeleiderindustrie werkt Taiwan aan geavanceerde AI-gedreven oplossingen voor de zorg.
Daarnaast kent Taiwan een gecentraliseerde nationale gezondheidsdatabase. Daarin staan uitgebreide gegevens die de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) voor diagnostiek en precisiegeneeskunde stimuleren.
Regeneratieve geneeskunde
In het verlengde hiervan is Taiwan zeer actief op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Meerdere organisaties houden zich bezig met automatisering van klinische biomaterialenproductie. Daarnaast geeft de Taiwanese overheid de LSH-sector actief steun, zoals naar voren komt in het initiatief Medical Technology and Precision Health.
Kostenefficiency
Ondanks al deze initiatieven is het Taiwanese zorgstelsel opvallend kosteneffectief. Taiwan besteedt 6,6 procent van het bbp aan gezondheidszorg. In vergelijking met andere landen is dit een laag percentage. Nederland geeft met 11,3 procent van het bbp bijna het dubbele aan zorg uit.
Meekijken?
Nieuwsgierig hoe de Taiwanese zorg in de praktijk werkt? Patricia Luiten-Smits, Patrick Nohl, Renske de Ruiter en Joris Jaspers doen van 29 november tot en met 8 december via Dutch Health Hub en social media verslag van hun reis. Nu al vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het de Taiwan-gangers weten via hun socials.