Zorg leert van ‘collegiale’ wielerprof

Philip van de Poel
Philip van de Poel
11 september 2023
3 min

“Bij een ontsnapping in het wielrennen zijn je concurrenten ook je collega’s”. Met zijn puntige analyse van het wielermetier weet oud-coureur Bart Voskamp een snaar te raken bij de deelnemers van de Tour du Care & Cure. Ruim veertig zorgaanbieders, zorgverzekeraars, softwareleveranciers en adviseurs trotseerden op 10 september tropische temperaturen om samen met Voskamp een slinger door het Utrechtse land te maken.

Als concurrenten collega’s worden. Ziedaar de rode draad van de keynote die oud-profrenner Bart Voskamp geeft voor de start van de Tour du Care & Cure. Plaats van handeling is de uitvalsbasis van organisator Cognicum in het lommerrijke Laren. Voskamp lardeert zijn betoog met droog commentaar en fraaie beelden van zijn wielercarrière.

Samenwerken

In een lepe sprint à deux wist Voskamp in 1996 een etappe in de Tour de France te winnen. Een mooi aanknopingspunt om de deelnemers van de Tour du Care & Cure de logica van de koers uit te leggen. Die komt er kortweg op neer dat een renner moet samenwerken met zijn concurrenten om te kunnen winnen.

Klaar met marktwerking

“Zo zou het in de zorg ook moeten zijn”, blikt deelnemer Roeline de Beaufort tijdens de gezamenlijke lunch terug op het praatje van Voskamp. Als innovatiemanager van het HagaZiekenhuis heeft De Beaufort door de jaren heen gemerkt hoe marktwerking en concurrentie vernieuwing in de weg kunnen zitten. “In het verleden wilden zorgaanbieders vooral laten zien dat ze ergens de eerste mee waren. Gelukkig zijn we daar nu wel een beetje klaar mee.” Ook zonder marktwerking en concurrentie blijven er in de zorg genoeg hoofdbrekens over. Hoe bijvoorbeeld nieuw personeel te motiveren, vraagt De Beaufort zich af, terwijl de sector in de media voortdurend onder vuur ligt.

Gekanteld imago

Misschien dat de zorg in dit opzicht te rade kan bij het wielrennen. In Voskamps actieve jaren legden dopingschandalen een donkere schaduw over de sport. Deze vonden bijna dagelijks hun weg naar de nieuwskolommen. Helemaal weg zijn de verdenkingen nooit, maar het imago van de sport is ontegenzeggelijk gekanteld. Voskamp: “De huidige generatie verwijt ons wel eens dat we de sport kapot hebben gemaakt, maar wij hebben uiteindelijk schoon schip gemaakt. Dus het is ook dankzij ons dat de sport een nieuwe weg kon inslaan.”

Saamhorigheid

Als het wielrennen kritische media weet om te krijgen, waarom zou de zorg dat niet ook lukken? Op de fiets laat de zorg in elk geval zijn beste gezicht aan het publiek zien, zo blijkt eens te meer tijdens de Tour du Care & Cure. De tocht is een toonbeeld van saamhorigheid en collegialiteit.

Onder deelnemers een flinke delegatie van het HagaZiekenhuis. Het fiets-minnende deel van het personeel is een tikje ontheemd nu er vanwege organisatorische beslommeringen een streep is gegaan door de jaarlijkse sponsortocht van Den Haag naar Texel. “We hadden hier zo met veertig mensen kunnen meedoen”, zegt een deelneemster. Bij de topeditie van 2018 fietsten meer dan 200 deelnemers ruim zestig mille voor het Juliana kinderziekenhuis bij elkaar. Bij zo’n peloton wil iedereen zich toch aansluiten.

Voor de individuele motivatie doet een gezamenlijke fietstocht in ieder geval wonderen. Informatiemanager Peter Jansen van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat op LinkedIn weten dat de Tour du Care & Cure een perfecte afsluiting vormde van zijn drie maanden durende sabbatical. Het vooruitzicht weer aan het werk te gaan vat hij kernachtig samen: “Morgen weer lekker aan slag.  #zinan.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen