De zorg staat onder grote druk. Door vergrijzing, groeiende zorgvraag, complexe financiering en een groeiend personeelstekort komen toegankelijkheid en betaalbaarheid steeds meer in het gedrang. Daarmee is de noodzaak om innovatieve technologieën in te zetten groter dan ooit, maakt strategisch adviesbureau BeBright in de zesde editie van Zorg Enablers duidelijk.
Gezien de grote urgentie besteden de auteurs van Zorg Enablers in de nieuwste editie bijzondere aandacht aan het arbeidsmarktvraagstuk in de zorg. “Technologie kan niet alleen bijdragen aan meer efficiëntie en een hogere productiviteit”, betogen ze. “Maar ook aan verminderde afhankelijkheid van de schaarse tijd van zorgmedewerkers voor patiënten of cliënten en meer werkgeluk.”
Generatieve AI
Dus belichten de auteurs in Zorg Enablers hoe generatieve AI zorgverleners verlost van saai, repetitief administratief werk en de dokter helpt de effectiefste behandeling te vinden. Daarnaast verduidelijken ze hoe digitale innovatie meer ruimte kan geven aan zelfzorg en zelfdiagnostiek. Ook het samenspel tussen professional, patiënt en robot krijgt reliëf. Door de steeds nadrukkelijker wisselwerking tussen deze drie kunnen zorgaanbieders tijd, middelen en ruimte vrijspelen.
Praktijkvoorbeelden
Gewoontegetrouw hebben de makers ook in dit boek een heldere opbouw aangebracht. In totaal benoemt BeBright zestien trends. De lezer hoeft niet te schrikken van de vele overvloedige Engelse termen. Holistic tracking, DIY diagnostics of robotic process automation, allemaal worden ze met behulp van handzame praktijkvoorbeelden verhelderd. Wat meer is: BeBright noemt niet alleen de kansen van al deze technologische innovaties, maar belicht ook de keerzijde.
Cultuuromslag
De belangrijkste disclaimer die BeBright de lezer wil meegeven, heeft evenwel geen betrekking op de technologie als zodanig. Bij alle technologie gaat Zorg Enablers ook over iets anders, namelijk over verandervaardigheid.
Transformatie is geen technologische aangelegenheid, benadrukken de auteurs van Zorg Enablers, maar een kwestie van cultuur en organisatie: “Het gaat niet over het introduceren van de technologie als zodanig, maar om de wijze waarop de technologie daadwerkelijk waarde toevoegt voor de gebruikers: patiënten én zorgprofessionals. Hoe zorgen we ervoor dat technologie een zo optimaal mogelijke bijdrage levert aan zorginnovatie?”
Overzicht in technologische wildgroei
Het antwoord op deze vraag is ook in Zorg Enablers terug te lezen. Sleutelbegrippen zijn leiderschap, samenwerking, nieuwe vaardigheden en een cultuur waarin ruimte is voor verandering. Aan dit laatste levert BeBright een uitgesproken eigen bijdrage.
Het strategisch adviesbureau begon in 2017 met Zorg Enablers als een laagdrempelige manier om structuur en overzicht aan te brengen in de wildgroei aan technologische toepassingen in de zorg. Die functie heeft Zorg Enablers nog steeds. In de afgelopen jaren bekeek BeBright maar liefst 7.000 innovaties. Vijfhonderdvijftig haalden de Zorg Enablers-serie. Ook voerde BeBright zo’n vijftig implementatiestudies uit.
Actieve kennispartner
Zodoende heeft Zorg Enablers zich ontwikkeld tot een gezaghebbende trendpublicatie op het gebied van zorgtechnologie en transformatie. Maar misschien zeker zo belangrijk: ook het -deels virtuele- ecosysteem rond Zorg Enablers heeft steeds meer body gekregen, getuige de talloze lezingen, trainingen, masterclasses en digitale strategie-sessies.
Dus na zes edities is Zorg Enablers niet alleen een passieve wegwijzer in het doolhof van de zorgtechnologie, maar ook een waardevolle kennispartner die actief op zoek is naar discussie en dialoog.
BeBright verzorgt in de tweede helft van juni twee online presentaties rond de zesde editie van Zorg Enablers:
– Donderdag 20 Juni 12.00-13.00, langdurige zorg
– Vrijdag 28 Juni 12.00-13.00, medisch specialistische zorg