Zorg Enablers: gids door technologische jungle

Zorg Enablers
Floor van Dijck
25 november 2021
4 min

Voor het vijfde jaar op rij verschijnt op 26 november de publicatie Zorg Enablers. Dit is een toonaangevend overzicht van de belangrijkste technologische innovaties in de zorg. Geen gadget-lijst, niet de heilige graal, wél een zorgvuldige gids door de technologische jungle, aldus auteur Sjoerd Emonts. Nieuw dit jaar is een online platform waarop je gericht kunt zoeken.

Vijf jaar geleden begon Zorg Enablers als een gids voor zorgvernieuwers. In hun eigen woorden: ‘een laagdrempelige manier om structuur en overzicht aan te brengen in de wildgroei aan technologische toepassingen in de zorg’.

Inmiddels is het uitgegroeid tot een gevestigde trendpublicatie die door zo ongeveer iedereen in het veld wordt geraadpleegd. Sjoerd Emonts is adviseur bij strategie en innovatiebureau BeBright en een van de hoofdauteurs van Zorg Enablers. Dutch Health Hub voelt hem aan de tand over deze publicatie en het nieuwe platform, hoe technologie de zorg kan verbeteren én de interessantste innovaties van de afgelopen jaren.

Wat is een Zorg Enabler precies? En waaraan moet die voldoen om in jullie lijst opgenomen te worden?

Sjoerd Emonts

“Onze definitie van een Zorg Enabler is dat technologie die geen doel op zich is, maar een middel dat daadwerkelijk bijdraagt aan betaalbare, kwalitatief betere en toegankelijke zorg. We zijn uitdrukkelijk géén gadget-lijst. Bij het samenstellen van ons overzicht kijken we daarom of technologie al ergens geïmplementeerd is, zodat we de voorbeelden uit het veld kunnen laten zien, en de innovatie in de context kunnen plaatsen. Idealiter voldoet de innovatie ook aan alle criteria van het Quadruple Aim-principe: lagere zorg- en ondersteuningskosten, verhoogd welzijn van zorgprofessionals, verbeterde populatiegezondheid en hogere kwaliteit van de zorg. ”

 

Hoe gaan jullie bij het samenstellen van de lijst te werk?

“We hebben een team dat dagelijks alle ontwikkelingen op het gebied van zorgtechnologie monitort, onze ‘Coolhunters’. Die struinen in binnen- en buitenland alle media af op zoek naar nieuwe innovaties. Ze proberen die te categoriseren en te doorgronden. Daarnaast ervaren we veel vanuit onze dagelijkse werkzaamheden in de praktijk en krijgen we veel tips uit het veld en van partners.”

 Voor wie is de  Zorg Enablers bedoeld?

“Primair voor zorgbestuurders, zorgprofessionals en -vernieuwers. De gids geeft ze tips en handvatten om aan de slag te gaan met technologie. En helpt hopelijk voorkomen dat mensen overal opnieuw het wiel gaan uitvinden. Verder zien we dat inmiddels ook andere groepen de gids weten te vinden, zoals investeerders, beleidsadviseurs, zorgverzekeraars en IT-leveranciers. Ook maken inmiddels diverse opleidingen gebruik van onze jaarlijkse publicaties.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die jullie de afgelopen vijf jaar hebben gezien?

“De allergrootste is de mentaliteitsverandering. Digitale technologie is in de afgelopen jaren steeds meer geadopteerd en ingeburgerd in de zorg. Van voorzichtig toepassen gaan we nu naar opschalen. Daar heeft corona natuurlijk ook enorm aan bijgedragen. Daaronder zijn er natuurlijk ook trends. Ten eerste zien we veel meer zorg op afstand, door middel van technologische toepassingen. De tweede trend is de inzet van technologische toepassingen in de diagnostische processen waardoor er bijvoorbeeld ook steeds meer zelfdiagnostiek door burgers plaatsvindt. De derde is het gebruik van data en AI. Die helpt om patronen te zien en zo de zorg predictiever en preventiever te maken. En we zien dat met behulp van slimme systemen veel stappen in de afhandeling en logistiek gemakkelijker kunnen. Veel innovatie is gericht op verbeterde patiëntenzorg, maar ook aan de ‘achterkant’ is veel technologie. Door verbeterde bedrijfsprocessen en logistiek wordt administratieve en logistieke druk verlaagd. En dat draagt bij aan een stukje werkplezier.”

Naast de publicatie verschijnt op 26 november het platform Zorgenablers.nl. Wat is daar te vinden?

“Onze eigen database die we gebruiken om de publicaties te maken is opengesteld. Daar zijn alle innovaties uit het e-book terug te vinden,. Je kunt er zoeken op verschillende filters, zoals op mogelijkheden en op doelgroep. Het wordt een laagdrempelig kennisplatform waar ervaren en onervaren zorgvernieuwers een startpunt vinden in hun zoektocht naar de Zorg Enabler die past bij hun behoefte. Ook vind je er voorbeelden van implementatie, succesverhalen – maar ook hoe het beter kan. Op termijn komen er ook artikelen en tips en trucs om te beginnen met zorgtechnologie. En we verbinden Zorg Enablers ook steeds meer met andere zorginnovatieplatforms.”

Wat willen jullie met Zorg Enablers bereiken?

“Zorg Enablers is meer dan een platform. Het is een initiatief gedreven vanuit een maatschappelijke behoefte. Er komt veel technologie af op de zorg, waardoor je als vernieuwer snel het overzicht kunt verliezen. Zo zijn er alleen al 350.000 gezondheidsapps en elke dag komen er 500 bij. Dat is niet bij te benen. Met Zorg Enablers bieden we een laagdrempelig overzicht over wat er al is.  Hiermee kunnen vernieuwers goede keuzes maken en het innovatie- en leervermogen van de zorg zo een stap vooruit helpen. Want er is al zoveel kennis. Het is daarom goed om een plek te hebben waar je alles vindt over wat er al succesvol wordt toegepast, en kunt leren van succesfactoren en verbeterpunten die elders al uit zijn gekomen.”

“Ik hoop dat mensen Zorg Enablers niet zien als de heilige graal, maar als een startpunt in de context van technologische, sociale én procesinnovatie, waarmee we constructief met zijn allen toewerken naar een gedeeld beeld van hoe technologie ons kan helpen op weg naar nog betere zorg.”


Op vrijdag 26 november wordt het boek ‘Zorg Enablers 2021’ gelanceerd op het International Symposium on digital health & care. Voor meer informatie over het congres, zie ook www.nellsymposium.eu. Vanaf dat moment zal de publicatie (NL/EN) ook gratis beschikbaar zijn op www.zorgenablers.nl. 

Zorg Enablers 2021 is een initiatief van BeBright en het National eHealth Living Lab.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen