Zorg Enablers: GenAI kan zorg revolutioneren

Sjoerd Emonts
06 juni 2024
2 min

Het is bijna onmogelijk om niet van de term ChatGPT te hebben gehoord. Misschien wel de bekendste toepassing van generatieve artificial intelligence (genAI) op dit moment. Eind 2022 brak genAI door bij het grote publiek. ChatGPT is inmiddels de snelst groeiende applicatie ooit. Met reden. GenAI heeft de potentie om de wereld zoals wij die kennen op zijn kop te zetten, aldus BeBright in Zorg Enablers. Dutch Health Hub gunt een sneak preview. 

Ook binnen de zorg gaan de ontwikkelingen rondom genAI snel. De marktomvang van genAI in de zorg werd in 2022 nog op zo’n 1 miljard dollar geschat. In 2032 is dit naar verwachting ruim 21 miljard dollar. Microsoft investeerde recentelijk nog zo’n 13 miljard euro in OpenAI. En ook andere techgiganten zoals Google, Amazon en Oracle ontwikkelen clouddiensten en platformen die het makkelijker maken voor zorgprofessionals om te profiteren van genAI.

Minder investeringen

Hiermee hoeven zorgorganisaties minder grote investeringen te doen in dure IT-infrastructuur of hoogopgeleide IT-professionals om genAI te integreren in de organisatie. Überhaupt laten gebruiks- en adoptiecijfers van genAI in de zorg een stijgende lijn zien. In de VS is inmiddels meer dan 50 procent van de zorgorganisaties van plan om nog in 2024 met ChatGPT-gebaseerde pilots te starten. En eerder gaf al zo’n driekwart van de zorgbestuurders aan te geloven dat genAI de zorg kan revolutioneren.

Educatieve doeleinden

Ook in Nederland wordt veel gesproken over de potentie van genAI in de zorg. De helft van de zorgorganisaties is van plan genAI te gaan gebruiken voor educatieve doeleinden. En zo’n 52 procent heeft er al pilots mee uitgevoerd in 2023. Een groot deel van de leidinggevenden geeft ook aan dat ze van plan zijn het in de toekomst nog meer te gaan implementeren.

Nieuwe inhoud

GenAI wordt vaak genoemd als een kansrijke technologie voor het aanpakken van de grote uitdagingen waar de zorg momenteel voor staat, zoals het toenemend tekort aan zorgprofessionals, een complexer wordende zorgvraag en stijgende zorgkosten. Terwijl eerdere AI-modellen zich grotendeels beperkten tot het analyseren en interpreteren van bestaande gegevens, is genAI in staat nieuwe inhoud te creëren. Deze mogelijkheid, gekoppeld aan het gebruiksgemak en de toegankelijkheid die wordt geboden via gebruiksvriendelijke interfaces, zorgt voor diverse toepassingsgebieden binnen de zorg. Echter, genAI kent ook risico’s en nog te nemen hordes.

 

Lees de hele column Generatieve AI » Zorg Enablers

Geïnteresseerden kunnen in de tweede helft van juni ook presentaties van de auteurs van Zorg Enablers bijwonen:

  • Donderdag 20 Juni 12.00-13.00u (langdurige zorg)
  • Vrijdag 28 Juni 12.00-13.00u, (medisch specialistische zorg)

Meld je hier aan   

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen