Ziekenhuizen adopteren massaal botbreuk-app

Augmented reality
Philip van de Poel
Philip van de Poel
06 augustus 2024
2 min

Een groeiend aantal ziekenhuizen maakt gebruikt van de Virtual Fracture Care-app. Inmiddels zetten veertig ziekenhuizen de door OLVG ontwikkelde botbreukapp in. Ook de functionaliteit van de app groeit. Eerder dit jaar werden Engels, Turks, Arabisch en Pools naast Nederland aan het gebruikersmenu toegevoegd. Daar komen binnenkort Duits en Russisch bij.

Tot voor kort kreeg bijna iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk automatisch een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis. Dit is niet altijd nodig, bedachten artsen van OLVG in Amsterdam in 2019. Met de door hen ontwikkelde VFC-app kunnen patiënten thuis zelf herstellen. Niet alleen leidt deze vorm van zelfregie tot grotere patiënttevredenheid, ook neemt het aantal nacontroles met ruim 90 procent af.

Traditionele werkwijze
Treant is het laatste ziekenhuis dat de gratis app in gebruik heeft genomen. “Normaal gesproken krijgt bijna iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk gips met een spalk. Na een week krijgt de patiënt loopgips en daarna volgt nog een afspraak voor een nacontrole in het ziekenhuis”, de lichten Spoedeisende hulp-verpleegkundigen Ilonka Bürmann en Jenny Noorman de traditionele werkwijze toe. “Als het om een kleine, simpele breuk of letsel gaat, is dit nu niet meer nodig.”

Sneller herstel
“Dankzij de app ging mijn herstel sneller en was ik veel mobieler”, vat patiënt Luca Westerhof zijn ervaringen samen. Westerhof belandde in het ziekenhuis met een dubbele teenbreuk die hij opliep op het voetbalveld. “Voor vertrek uit het ziekenhuis kreeg ik uitleg over de app. De app is heel makkelijk: per week lees je informatie over je herstel. In de app staan ook video’s van hoe je bijvoorbeeld zelf je drukverband weer kan omdoen na het douchen.”

Hulpmiddel
Treant benadrukt dat de app een hulpmiddel is. Artsen blijven verantwoordelijk voor behandelbeslissingen. Trauma-artsen en spoedeisende hulp artsen bepalen samen welke breuken geschikt zijn voor het herstel thuis met de VFC-app. In geval van vragen kunnen gebruikers van de app ook bellen met een speciaal telefoonnummer.

Landelijk protocol
Inmiddels werken veertig ziekenhuizen in Nederland met de VFC-app. Deze brede adoptie  draagt bij aan een uniforme behandeling van simpele breuken en verstuikingen. Werken met de app is gebaseerd op een landelijk protocol. OLVG verzamelt gebruikerservaringen en zorgt ervoor dat de app steeds beter wordt. De app is beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Pools. Duits en Russisch komen daar binnenkort bij.

Gerelateerde artikelen