Yvonne Coghill: ‘Etnische ongelijkheid raakt verpleegkundigen diep’

Yvonne Coghill
Sebas Eikholt
04 oktober 2022
4 min

Verpleegkundigen die worden beschreven als Black, Asian or Minority Ethnic (BAME) hebben minder carrièrekansen en meer negatieve ervaringen. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse verpleegkundige Yvonne Coghill onder verpleegkundigen die werkzaam zijn in de Engelse National Health Service (NHS). Coghill spreekt hier op 5 oktober over tijdens het European Nursing Congres.

Coghill deed het onderzoek als directrice van het Workforce Race Equality Standard Implementation team (WRES). In dit kader werd zeven jaar lang data verzameld, onder meer binnen de verpleegkunde en verloskunde. Elk jaar bleek dat de BAME-verpleegkundigen een slechtere ervaring hadden met werken binnen de NHS dan hun witte autochtone collega’s. De resultaten verschijnen in het jaarlijkse rapport van de Workforce Race Equality Standard.

Minder gewaardeerd

Uit de gegevens blijkt volgens Coghill duidelijk dat verpleegkundigen vanwege hun etniciteit minder kans hebben om te worden benoemd op basis van voordrachten. “Ze hebben bovendien meer kans op formele tuchtprocedures en minder kans om toegang te krijgen tot niet-verplichte opleidingsprogramma’s.  Ze hebben ook minder kans op promoties of hogere managementfuncties. Als gevolg daarvan hebben ze het gevoel dat zij minder gewaardeerd worden dan hun witte autochtone collega’s. Een deel meldt zich ziek of zoekt zelfs een andere baan. Dit is een groot probleem binnen de NHS.”

Etnische ongelijkheid

Yvonne Coghill is geen onbekende voor de NHS. Meer dan 43 jaar werkte ze er in verschillende functies. Ze begon haar opleiding tot verpleegkundige in 1977 en was werkzaam als algemeen verpleegkundige, verpleegkundige in de GGZ en verpleegkundige publieke gezondheidszorg.

Haar laatste jaren bij de NHS waren gewijd aan het verbeteren van de situatie van minderheidspersoneel. Na haar pensionering bij de NHS, in 2020, richtte ze haar eigen bedrijf Excellence in Action op. Ze geeft regelmatig lezingen over het effect van etnische ongelijkheid op de gezondheid.

Gelukkig en gemotiveerd

Volgens haar leidt de ongelijke behandeling van verpleegkundigen tot problemen die veel verder reiken dan de landsgrenzen. “Ongeveer een kwart van de verpleegkundigen en verloskundigen in het Verenigd Koninkrijk heeft een BAME-achtergrond.”

“We moeten alle verpleegkundigen in het Verenigd Koninkrijk koesteren en goed behandelen, zodat ze gelukkig en gemotiveerd blijven in hun werk. Het is belangrijk dat men begrijpt dat meer betrokkenheid en inclusie ook leidt tot verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg, de veiligheid van de patiënten en de tevredenheid van de patiënten.”

Nederlandse zorg

Het ongelijk behandelen van verpleegkundigen is niet alleen een probleem in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland. Bijvoorbeeld in het contact tussen de patiënt en de verpleegkundige. Dit blijkt uit een online zoektocht naar ervaringen in de Nederlandse gezondheidszorg.  Sommige patiënten spreken daarin uit dat ze de voorkeur geven aan witte autochtone verpleegkundigen in plaats van hun collega’s met een andere achtergrond.

Coghill: “Het is moeilijk voor een verpleegkundige als die een patiënt niet mag behandelen omdat hij of zij een andere huidskleur heeft of een hijab draagt. Vaak bagatelliseren collega’s de situatie. Wat zij zich niet realiseren, is dat een dergelijke afwijzing iemand diep raakt en het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen kan ondermijnen. Collega’s die dit niet ervaren, vinden het moeilijk te begrijpen.”

Goede initiatieven

Volgens Coghill is een duidelijke visie nodig vanuit sterk leiderschap. “Mijn ervaring is dat veel leidinggevenden, of het nu politici of zorgbestuurders zijn, hier geen aandacht aan geven omdat ze andere onderwerpen belangrijker vinden.”

“In het Verenigd Koninkrijk zijn er gelukkig ook goede initiatieven, zoals het NHS Race & Health Observatory. Dit orgaan, dat in 2020 door de NHS is opgericht, onderzoekt de verschillen die etnische groepen ervaren in de zorg. Op basis van onderzoek doen zij aanbevelingen voor gezondheidsbeleid. Dit is een goed voorbeeld, maar verandering vindt nog niet consequent genoeg plaats in de hele gezondheidszorg.”

Gedragsverandering

Beleid alleen is volgens Coghill niet genoeg. “Etnische ongelijkheid is een wereldwijd probleem dat overal in de samenleving voorkomt. Veel mensen weten dit niet omdat ze nooit een ongelijke behandeling op basis van hun achtergrond hebben meegemaakt. Met de gegevens die we verzamelen én met de toenemende aandacht voor bijvoorbeeld Black Lives Matter beginnen steeds meer mensen zich te realiseren dat er echt een probleem is. Als mensen hun gedrag niet veranderen en anderen niet waarderen en respecteren, kunnen we nooit de kwaliteit van zorg bieden die iedereen wil en vooral nodig heeft.”

De belangrijkste boodschap die Yvonne Coghill op 5 oktober uitdroeg op het European Nursing Congress was om positieve en proactieve actie te ondernemen tegen etnische ongelijkheid. “Laat actief in woord en daad zien dat het anders kan en dat verandering mogelijk is. Dat helpt niet alleen verpleegkundigen, maar ons allemaal.”

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen