Wat zijn de grootste problemen die zorgprofessionals in ziekenhuizen op de werkvloer tegen komen? Innovatieprogramma Funxlab van samenwerkingsverband mProve bevroeg het eigen expertpanel. Met een duidelijke Top5 als resultaat.
Grotere arbeidseffectiviteit en meer werkplezier. Dat zijn de twee doelen waar mProve Funxlab zich op richt. Het voornaamste hulpmiddel hierbij is de inzet van slimme technologie. Maar om technologie slim te kunnen gebruiken is het belangrijk om te weten waar de schoen wringt. Dus bevroeg mProve Funxlab het eigen Expertpanel, bestaande uit honderdzestig leden uit de zeven aangesloten STZ-ziekenhuizen. Ziehier de vijf knellendste problemen op de werkvloer:
1. ICT-issues (30 procent)
Computers die vastlopen, EPD’s die niet de performance hebben die je anno 2024 zou verwachten en het constant moeten invoeren van wachtwoorden remmen de productiviteit en werkplezier. En dat is best vervelend. Het Expertpanel hamert dan ook op de verbetering van de ‘performance’ van systemen.
2. Fouten in medicatievoorschriften, leveringen en administratieve processen (20 procent)
Dergelijke fouten kosten bij het toedienen van medicatie tijd en energie. Hoog tijd om één lijn te trekken in bijvoorbeeld de dubbel-controle van opiaten.
3. Onvindbare essentiële materialen en ontbrekende voorraad (20 procent)
Veel heen en weer lopen om spullen te halen waarvan het maar de vraag is of ze op de aangewezen plek te vinden zijn. Dit draagt enorm bij aan de werkdruk van verpleegkundigen. Het oplossen van deze logistieke problemen kan hun efficiëntie aanzienlijk verhogen.
4. Dubbele registraties en onnodige administratieve taken (15 procent)
Papier is geduldig, maar alle registraties slokken samen veel kostbare tijd op die aan directe patiëntenzorg besteed zou kunnen worden. Het verminderen van administratieve lasten kan de productiviteit verhogen en de werkdruk verlagen.
5. Processen (15 procent)
Communicatie blijkt vaak een kwetsbaar onderdeel van processen. Denk aan het niet snel kunnen vinden van telefoonnummers of het niet opnemen van de telefoon. Ook slokken (onnodige) alarmeringen en taken die niet per se verpleegkundig zijn tijd op.
Oplossingen
Over oplossingen heeft het Expertpanel ook nagedacht. AI kan volgens het helpen bij het prioriteren van werkzaamheden. Als AI dit voor radiologen kan, zou dit ook voor dit ook voor verpleegkundigen moeten. AI voor overzicht, inzicht en rust dus.
Dicteerfunctie
Daarnaast pleit het panel voor geautomatiseerde verslaglegging van gesprekken. Dit zou een hoop tijd schelen. Een dicteerfunctie in het EPD en snel berichtjes sturen vinden meerdere respondenten handig, net als informatie automatisch overnemen uit andere formulieren. Eén keer invullen en daarna hergebruiken.
Zorgrobots
Ook vraagt het panel zich waar de zorgrobots blijven die logistieke taken ondersteunen zoals het vervoer van materiaal of bloed, vervelende schoonmaakklussen. Of robots ter ondersteuning in de ADL-zorg, bijvoorbeeld bij het aantrekken van steunkousen of helpen met draaien.