Wegiz: de langverwachte dood van de fax

wegiz de dood van de fax
Gastauteur
Gastauteur
27 oktober 2022
3 min

Drie keer bellen dat een recept niet is binnengekomen. Een recept faxen of scannen. Informatie overtypen. De patiënt onnodig laten wachten. Dat hoeft allemaal niet meer. De Wet gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) gaat zorgverleners veel tijd besparen.

Door Rachida Malloul, consultant health bij Capgemini Invent en voormalig apotheker

Op dinsdag 27 september heeft de Tweede Kamer unaniem gestemd voor de Wet gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Deze wet gaat Rachida Malloul zorgaanbieders verplichten gegevens elektronisch uit te wisselen. Wegiz is het antwoord van het ministerie van VWS op veelvuldige verzoeken om meer regie te nemen in het verbeteren van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Mag de fax dan eindelijk de prullenbak in?

Flinke tijdsbesparing

Als een van de eerste geprioriteerde gegevensuitwisselingen op de Meerjarenagenda Wegiz staat medicatieoverdracht. Het digitaal voorschrijven en ter hand stellen dus. Deze gegevensuitwisseling heeft een zogenoemde spoor 2 aanwijzing gekregen. Dit betekent dat de gegevensuitwisseling digitaal en gestandaardiseerd moet verlopen. Het doel is de juiste medische informatie op het juiste moment beschikbaar te hebben. Leveranciers moeten hun producten certificeren en zorgaanbieders mogen alleen gecertificeerde IT-producten gebruiken.

Uiteraard gaat de implementatie van de gegevensuitwisseling voor medicatieoverdracht veel van zorgaanbieders en zorgverleners vragen. Wellicht zullen er nieuwe investeringen nodig zijn. Werkprocessen moeten misschien aangepast worden en er zal mogelijk sprake zijn van een tijdelijke verhoging van de regeldruk.

Desondanks wordt een enorme efficiencywinst, voornamelijk in tijdsbesparing, verwacht van 780 miljoen voor zorgverleners en rond de 1,5 miljard voor verstrekkers over een periode van vijftien jaar. Elke zorgverlener zal dit toejuichen, want meer tijd voor de patiënt is een wens van elke zorgverlener.

Data-ecosysteem 

Door het standaardiseren van gegevensuitwisseling komt er eenheid van taal en techniek. Op het moment dat de verschillende informatiesystemen in de zorg informatie kunnen aanbieden en delen, ontstaat er een digitale data-infrastructuur oftewel een betrouwbaar data ecosysteem.

Uit Data sharing masters, een onderzoek van Capgemini, komt naar voren dat bedrijven die deel uitmaken van een betrouwbaar data-ecosysteem profiteren van grote voordelen.  Op het gebied van klanttevredenheid, maar ook in productiviteitswinst, kostenbesparingen en sneller onderzoek doen. Punten die ook erg relevant zijn voor de gezondheidszorg.

Het standaardiseren van de gegevensuitwisseling van medicatieoverdracht creëert een basis voor dit ecosysteem. Dit is een prachtig vooruitzicht als je bedenkt dat alle waardevolle data in elk zorginformatiesysteem in een handomdraai ter beschikking kan komen. Dit creëert oneindige mogelijkheden op het vlak van wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Een belangrijk voorbeeld is dat medische behandelingen aan te passen is aan de individuele patiënt. Een ander voorbeeld is dat de patiënt regie krijgt over de inzage van zijn medische gegevens in één overzicht in plaats van te moeten inloggen bij meerdere zorgportalen.

Medicatiefouten voorkomen

De patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat zijn zorgverleners medicatiefouten voorkomen. En mag van de zorgverleners verwachten dat die kunnen samenwerken. Die hebben hiervoor ondersteuning nodig met moderne middelen. Patiënten moeten zich niet hoeven bekommeren over het aankomen van recepten in de apotheek. Zij zouden geen genoegen moeten nemen met minder.

Laten we de Wegiz zien als de fundering van een duurzame digitale zorginfrastructuur en dé kans om de innovatie binnen de zorg te versnellen. Alle partijen in de zorg: neem de verantwoordelijkheid om samen te werken om digitale gegevensuitwisseling tot een succes te maken!

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen