Volop innovaties in Dutch Health Hub Lab

Volop innovaties in Dutch Health Hub Lab
Maaike Zweers
Maaike Zweers
04 november 2021
2 min

Op Zorg & ICT is een hoek ingeruimd voor innovaties: het Dutch Health Hub Lab. Er staan startende ondernemers die de  zorg echt willen veranderen. De DreamDiVR virtual reality-duikbril bijvoorbeeld, maakt zwemtherapie voor iedereen mogelijk.

Eigenaar Michael de Ridder: “Met de bril vergroten we bijvoorbeeld de horizon van mensen met een zware handicap. Het is toch prachtig als we ze op deze manier mee kunnen nemen naar een hele andere wereld. De bril is bijvoorbeeld ook inzetbaar bij revalidatietrajecten. Met zo’n bril kan dat een stuk interessanter worden.”

Reanimeren met mixed reality

Velicus demonstreert een module waarmee een reanimatie te oefenen is. Een bril met transparante glazen projecteert 3D-objecten in de ‘echte wereld’. Degene die de bril draagt, kan die bedienen via handen, ogen en spraak. Er verschijnt als het ware een laag over de pop heen, die de hulpverlener-in-spé vertelt wat er tijdens de reanimatie moet gebeuren.

Online EMDR

Moovd biedt twee digitale therapieën bij trauma- en angstbehandeling: exposure therapie en online EMDR. Dit betekent dat de cliënt de therapie kan volgen in een voor hem of haar vertrouwde en veilige omgeving, of in de nabijheid van de behandelaar of thuis. CZ gaat voor verzekerden de online EMDR vergoeden. Menno Kamphuis van Moovd: “Er wordt hier op Zorg & ICT volop over innovatie gepraat, maar er gebeurt nog zo weinig. Ik vind het geweldig dat CZ onze toepassing gaat vergoeden.”

Parkinson

App helpt Parkinsonpatiënt vooruit

Een groot probleem bij patiënten met Parkinson is de zogenoemde freeze of gait. De loopgang bevriest, waardoor iemand ineens geen stap meer kan zetten. De bevriezing is met een bewuste beweging te doorbreken. Cue2walk ontwikkelde de smart cue. Deze wearable geeft een signaal als de loopbeweging plotseling onderbroken wordt. De wearable kan ook een aantal vitale functies van de patiënt over lange tijd monitoren. Dit geeft behandelaren een accuraat beeld van hoe het met een patiënt gaat.

Gezellige robot

Tessa van Tinybots helpt mensen met een cognitieve beperking om zelfstandig te wonen. Ze geeft verbale begeleiding. En herinnert iemand er bijvoorbeeld aan om te eten, te drinken of medicatie te nemen.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen