Virtuele zorg: risicoloos sleutelen aan organen

Duurzame zorg
Philip van de Poel
Philip van de Poel
01 december 2022
3 min

Sleutelen aan menselijke organen zonder gevaar voor de patiënt. Medicijnproeven zonder schadelijke neveneffecten. Het kan allemaal in de virtuele werelden die Dassault Systèmes optuigt. De driedimensionale simulatiemodellen voor virtuele zorg van het Franse IT-bedrijf stellen onderzoekers en ontwikkelaars in staat om onbegrensd te virtualiseren, te testen en te tweaken. Deel 2 van een tweedelige reportage.

Eén van de paradepaardjes van Dassault Systèmes is de Living Heart, oftewel: het Levende Hart. “Loop gerust door de patiënt heen”, moedigt Guillaume Kerboul, Life Sciences Business Consultant Director de bezoekende journalist aan die zojuist een 3D-bril aangemeten heeft gekregen. Onzeker schuifelend zoekt deze zich een weg door de virtuele operatiekamer.

Kerbouls commentaar illustreert hoezeer de toepassing van nut kan zijn bij de opleiding van medisch specialisten. Fouten maken mag, want de virtuele patiënt merkt er niets van. Ook producenten van medische hulpmiddelen zijn nauw betrokken bij het project. “Zij willen natuurlijk zo vroeg mogelijk weten of hun product veilig is, want ze investeren miljoenen.”

Digitale tweeling

Na het eerste succes van de Living Heart heeft Dassault de aandacht verlegd naar andere delen van het menselijk lichaam. “Als we een digitale tweeling van het menselijk hart kunnen maken, kunnen we dat ook van andere organen”, zegt Claire Biot, VP Life Sciences & Healthcare Industry. Het einddoel is een volledige Virtual Twin Experience of the Human Body. Door deze virtuele dubbelganger continu te voeden met digitale meetgegevens en nieuwe wetenschappelijk inzichten uit bijvoorbeeld genoom-studies, zo stelt Biot, komt persoonsgerichte precisiegeneeskunde binnen ieders handbereik.

Indringende boodschap

De soms futuristische presentatie wordt spontaan onderbroken als CEO Bernard Charlès passeert. “Het leek me wel zo netjes om de pers even gedag te zeggen”, verklaart Charlès zijn interruptie.

Zijn beleefdheidspraatje bevat een indringende boodschap. “Overal maken mensen zich bezorgd over de toekomst van de aarde. Ik ben er van overtuigd dat wetenschap ons kan helpen een duurzame wereld te scheppen. Maar het is wel zaak dat we daarbij virtualiseren, zodat we ons veel beter realiseren wat we doen vóór we het doen.”

Race tegen de klok

Executive VP Florence Verzelen, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, scherpt de boodschap tijdens de lunch nog eens aan. “Klimaatverandering is een race tegen de klok die we dreigen te verliezen. Een recente studie laat zien dat we onze CO2-uitstoot met de huidige technologie kunnen halveren, mits op schaal toegepast. Maar veel bedrijven houden hun eigen CO2-voetprint niet eens bij. Met onze life cycle assessment geven we daar zichtbaarheid aan. De grote uitdaging is om onze klanten voldoende snelheid te laten maken.”

Innovatiegemeenschap

Tempo maken kan als we de collectieve intelligentie aan het werk zetten. Dat is althans de overtuiging van Frédéric Vacher, Hoofd Innovatie bij Dassault Systèmes. Zijn 3DExperience Lab, met vestigingen van Parijs tot Boston tot Poonah, is meer dan een speeltuin annex broedplaats voor creatieve medewerkers. Het is voor alles een open internationale innovatiegemeenschap die inmiddels rond de 2.500 leden telt.

“Het is net als LinkedIn een gratis digitaal netwerk. We rekenen niks en we verkopen niks. Zie het als collectieve intelligentie in actie. Het draait om collaboratie, waarbij we goede ideeën met een groter publiek delen, want niemand gaat de grote problemen alleen oplossen.”

Tastbare ervaring

Leidraad hierbij zijn de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Gezondheid en zorg hebben hierin een prominente plek. Dat is terug te zien in de Parijse vestiging van het 3DExperience Lab. Met geprinte menselijke organen en een kunstschedel demonstreert Vacher enkele nieuwe snufjes.

Maar wie denkt hier met een speelgoed-lab te maken te hebben, heeft het mis. Bedrijven als Biomedix en Corneat Vision, die in de boezem van het 3DExperience Lab konden groeien, zijn de start-up fase al lang ontgroeid. En met de fabrikant van medische hulpmiddelen Hartmann werkt Vachers team een herontwerp van stralingstherapie. Wie wil, kan het in het 3DExperience Lab virtueel beleven. Maar één ding wil Vacher gezegd hebben: “Dit is niet de metaverse, maar het echte universum. Bij alles wat we doen werken we om de tastbare ervaring te verbeteren.”

Dit artikel is het tweede deel van een tweedelige reportage over virtualiseren. Lees ook: Virtualiseren wijst zorg weg naar duurzaamheid 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen