Het Maastricht UMC+ werd Zorgvernieuwer van het jaar en ontving een cheque ter waarde van 10.000 euro voor hun slimme scanner die huidkanker opspoort. Plasmacure, de winnaar van de Zorgvernieuwer van de toekomst, ontving een cheque ter waarde van € 5.000 voor de elektronische pleister die chronische wonden geneest.
Het Nederlandse publiek bracht de afgelopen weken hun stem uit in de categorieën ‘Zorgvernieuwer van het jaar’ en ‘Zorgvernieuwer van de toekomst’. Ook een vierkoppige vakjury heeft punten toegekend aan de genomineerde initiatieven.
Huidkanker is op dit moment de meest voorkomende kankerdiagnose in Nederland en het aantal gevallen neemt toe. Het doen van onderzoek naar de behandeling van huidkanker is dus voor veel mensen relevant. Een speciale scanner van het Maastricht UMC+ herkent de meest voorkomende vorm van huidkanker binnen 30 seconden en maakt een biopt overbodig.
Dat is prettig, omdat een biopt vaak vervelend is en de uitslag laat altijd even op zich wachten. Met deze scanner kunnen verdachte plekjes op de huid meteen beoordeeld worden. Dit is een hele belangrijke ontwikkeling voor alle huidkanker patiënten.
Wondgenezing bevorderen
Iedere 30 seconden verliest iemand, ergens ter wereld, een voet door amputatie. Meer dan 80 procent van deze amputaties wordt veroorzaakt door diabetische voetwonden. Koud plasma (PLASOMA) kan wondgenezing stimuleren. Plasmacure heeft een veilige manier ontwikkeld om koud plasma direct in een wond toe te passen.
Wonden die sneller dicht gaan met PLASOMA leveren veel voordelen op voor de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten. Zulke wonden betekenen ook een enorme kostenbesparing voor de gezondheidszorg. PLASOMA kan meer dan 40 procent kostenreductie opleveren door minder materiaal, minder arbeid en minder dure doorverwijzingen naar ziekenhuizen. Daarnaast levert PLASOMA meer dan 50 procent reductie van de benodigde patiëntbezoeken, een aanzienlijk voordeel voor werkdruk en behoefte aan medisch personeel.
Passende zorg
Cas Ceulen, Chief Health Officer bij Coöperatie VGZ: “De uitreiking van de zorgvernieuwer van het jaar draagt bij aan de toekomst van de zorg in Nederland. We hebben ontzettend veel inzendingen ontvangen van vernieuwende ideeën om de zorg te ondersteunen en passende zorg sneller beschikbaar te maken voor iedereen. Het was dan ook uitdagend om dit jaar de winnaars te kiezen.”
De Noordwest Ziekenhuisgroep won de duurzaamheidprijs door hun overstap naar grotendeels vegetarische maaltijden. Hiermee besparen ze 37.000 kilo vlees per jaar en hun CO2-uitstoot vermindert met 370 ton. In de categorie gezondheid ging de prijs naar het platform ‘Samen Kwiek’, dat zorgprofessionals en inwoners samenbrengt voor een op maat gemaakt welzijnsaanbod.
Winnaars 2023
Met het project om staaroperaties aan beide ogen tegelijk uit te voeren, won Maastricht UMC+ de Samen Voorop Award 2023 voor Zinnige Zorg. Het project van ziekenhuis Tjongerschans om ‘zo nodig-medicatie’ niet meer op naam voor te schrijven won de Samen Voorop Award voor duurzaamheid.