Nurse Minded: verpleegkundige moet meebeslissen

Niet meepraten maar meebeslissen
Philip van de Poel
Philip van de Poel
25 november 2021
3 min

De verpleegkundige adviesraad moet een beleidsraad worden. Dat is één van de eisen van de nieuwe IC-actiegroep Nurse Minded. “Wij willen meebepalen hoe ons eigen werk is georganiseerd, vergoedingen voor werkbenodigdheden en meer milieumaatregelen”, aldus de actiegroep in een manifest gericht aan de bestuurders van academische ziekenhuizen. “Niet langer vrijblijvend adviseren, maar meebeslissen!”

Volgens Nurse Minded is een grotere inbreng van verpleegkundigen de enige manier om een dreigend zorginfarct in Nederland af te wenden. “Het is raar maar waar; in ons rijke Nederland dreigt een zorginfarct”, aldus de actiegroep. “Waar dit aan ligt is duidelijk: het gaat niet om bedden maar om mensen. Hét probleem in de zorg is het steeds verder oplopende tekort aan verpleegkundigen. Het ziekteverzuim is torenhoog, evenals het verloop.”

Nu veranderen

Deze problemen zijn allerminst nieuw, benadrukt Nurse Minded, maar de covid-crisis heeft de zaak op scherp gezet. “De situatie op de IC’s is vreselijk”, zegt Joke Storm, die als medeoprichter van NU’91 nauw bij de actiegroep betrokken is. “Verpleegkundigen moeten meer patiënten behandelen, terwijl ze dat niet kunnen. Wij moeten dus nu iets veranderen.”

Speelbal

Hoewel beleidsmakers herhaaldelijk hebben aangegeven dat verpleegkundigen een zwaardere stem verdienen bij het oplossen van de coronacrisis, blijken ze in de praktijk nog vaak speelbal van een hardvochtig systeem. Storm vertelt hoe een ic-verpleegkundige die recentelijk inviel voor een zieke collega wegens drukte bij het ziekenhuis moest uitwijken naar een betaalde parkeerplek elders. Declaratie van het parkeergeld werd door het ziekenhuis afgewezen. “Zulke dingen doen ongelooflijk veel pijn”, aldus Storm. “We gaan kapot aan het systeemdenken. Verpleegkundigen worden in dat systeem geduwd in plaats van dat naar hun individuele behoeften wordt gevraagd.”

Geen daadkracht

In het persbericht, waarmee Nurse Minded zich aan de wereld presenteert, is soortgelijk kritiek terug te lezen. “Het mag beslissers in de zorg aangerekend worden dat er nog steeds geen oplossing is gevonden. Het ontbreekt aan doortastendheid binnen de hogere managementlagen en bij de landelijke overheid. Zij laten het ene na het andere rapport schrijven, maar daden blijven uit. Dit zorgt ervoor dat het zorginfarct in Nederland onbehandeld blijft.”

Concrete uitvoering

“In al die rapporten staan goede dingen, maar het ontbreekt aan concrete uitvoering”, vult Storm aan. “Dat geldt ook voor de nieuwe cao in de academische ziekenhuizen. Met dit manifest willen we daar concrete invulling aan geven.” Naast grotere zeggenschap komt dit wat Nurse Minded betreft neer op meer waardering, oftewel: een goed salaris én actieve ondersteuning bij werk-privébalans, duurzame inzetbaarheid en opleidingen.

Dialoog 

In het manifest noemt Nurse Minded data waarop de eisen ingewilligd moeten zijn. De actiegroep gaat controleren of dit gebeurt en zal zo nodig sancties toepassen. Toch is Nurse Minded volgens Storm niet uit op confrontatie. “We willen het juist samen met de bestuurders doen. Met dialoog kom je verder dan met polariseren.” Hoe het niet moet laten volgens haar de recente stakingsacties van vakbond FNV zien. “Je kunt niet met vlaggetjes en ballonnetjes zwaaien in een tijd waarin iedereen alle zeilen bijzet om de diensten rond te krijgen.”

Bredere beweging

Nurse Minded overhandigt het manifest op vrijdag 26 november aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De overhandiging moet een eerste stap zijn op weg naar een bredere beweging. Dit betekent dat Nurse Minded zich nadrukkelijk wil richten op alle verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens Storm hebben zich vooralsnog al tientallen verpleegkundigen uit de acht academische ziekenhuizen aangesloten. Ook zijn er honderden steunbetuigingen via social media.

 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen