Van mensen die ze zien vliegen, roze cadeaus tot een demo-ambulance waar je met lego kunt bouwen. Een rondje over de beursvloer van de Zorg & ICT laat maar weer eens zien hoe divers het zorginnovatielandschap ook dit jaar weer is.
Vlinders vangen
Op de beursvloer maken bezoekers met een bril op rare beweging in de lucht met hun handen. In een Mixed Reality moeten ze vlinders vangen en die naar de juiste bloemen brengen. Holomoves geeft met deze Mixed Reality-software een hele nieuwe dimensie, vertelt Christine de Wit. “Denk vooral aan geriatrische en dementerende patiënten die hier heel functioneel mee kunnen revalideren. Ze worden dankzij deze software weer geactiveerd. Ook patiënten in rolstoelen kunnen vlinders vangen.”
Volgens De Wit werken al acht revalidatiecentra met de Mixed Reality van Holomoves. Wat dat oplevert aan resultaten wordt nu onderzocht, vertelt De Wit. “We hebben nu een onderzoeksproject lopen. Wat we wel al zien is dat de intensiteit omhooggaat door het oefenen bij de patiënten, zonder dat ze het door hebben. Impliciet leren beklijft beter, zien we.”
Volop kadootjes
Een van de blikvangers op de Zorg & ict is de stand van Momo Medical. Een enorme stapel roze cadeaus en trossen cadeaus omgeven een ziekenhuisbed. Mike van Wieringen van het relatief jonge bedrijf Momo Medical, twee jaar geleden winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs, legt uit dat de cadeaus staan voor een nieuwe functionaliteit in de Momo Bedsense App. Met deze app kunnen zorgmedewerkers in intramurale ouderenzorg hun werk beter inrichten door op afstand te kijken hoe het met de bewoners gaat. Daardoor hoeven ze minder rondes te lopen, en ervaren ze minder werkdruk. Ook voor de ouderen biedt dat voordelen, die krijgen meer rust omdat ze minder gestoord worden.
Vanaf de zomer krijgt de app er dus een nieuwe functionaliteit bij. Het zorgpersoneel kan dan ook hulpmiddelen binnen de ouderenzorginstellingen terugvinden. Denk aan rolstoelen of tilliften die ergens door collega’s zijn neergezet. Dankzij een kleine blauwe zenderknop die aan de hulpmiddelen is gehangen, kunnen medewerkers via de app ze snel terugvinden. De functionaliteit is getest en doorontwikkeld, en wordt na de zomer gelanceerd. “Dan gaan we de functionaliteit spelenderwijs implementeren in de zorginstellingen”, vertelt Van Wieringen. “We gaan cadeaus verstoppen die ze dan met de Momo app kunnen terugvinden.”
De nieuwe functionaliteit is volgens van Wieringen het echt ontwikkeld samen met de zorgmedewerkers. “Vaak bepaalt de ICT’er wat de zorg nodig heeft. Wij hebben juist met de medewerkers dat bepaald. Wij focussen op wat ze echt nodig hebben. We zijn geobsedeerd door de zorg.”
Winnende rolstoel
Verder is er op de beursvloer veel bekijks voor de Ezer, de sta-rolstoel, waarmee J58 dit jaar de Nationale Zorginnovatieprijs heeft gewonnen. Deze volledig mechanische rolstoel, met unieke sta-functie, werkt op basis van slimme gasveren die afgestemd zijn op het gewicht van de gebruiker. Met deze rolstoel kan de gebruiker én staan en in staande positie voort te bewegen. Thijs den Engelse van J58 legt uit hoe het idee voor deze rolstoel is ontstaan. “Een vriend van onze CEO belandde na een ongeluk in een rolstoel en wilde graag weer eens staan. Hij ontwikkelde een prototype. Om dat beter uit te werken en kwam hij bij ons. De Ezer is het eerste product dat we hebben ontwikkeld. We hebben de eerste drie Ezers nu verkocht, en gaan nu meer ziekenhuizen, revalidatiecentra en particuliere bedrijven benaderen.”
Eerste hulp bij IT
PQR biedt eerste hulp bij IT. Het bedrijf dat zichzelf ook omschrijft als ‘rustmaker in de IT’ staat op de beursvloer met een heuse ambulance. Ervoor staan mensen met elkaar poppetjes met lego te creëren. Fiona Soomer legt uit hoe zo het gesprek ontstaat. Ze laat samen met collega Pim Roest in de ambulance zien hoe ze met partners een heel IT-systeem voor zorginstellingen aanbieden. “We laten de digitale werkplek van de toekomst zien voor de arts en verpleegkundige. Met de demo-ambulance rijden we events langs, maar ook langs klanten op locatie.”
Een arts logt ’s ochtends bijvoorbeeld in op een werkplek. De digitale werkomgeving waar bijvoorbeeld röntgenfoto’s in staan kan gedurende de dag op allerlei werkplekken worden geopend dankzij een Tap&Go-systeem op allerlei toestellen, van tablets, telefoons tot wearables tijdens de operatie. “Door de IT-rompslomp weg te nemen kunnen artsen en verpleegkundige zich meer focussen op het werk waar het om gaat, je krijgt meer handen aan het bed.”
Platform zonder leveranciersklem
Softwareproducent IQ Messenger houdt de trends in de zorg nauw in de gaten. Hun leverancieronafhankelijke open platform helpt zorginstellingen om meerdere systemen en bijbehorende protocollen, samen te brengen in applicaties. “Dat is echt onze kracht”, stelt marketing manager Femmy Reijnders. “We hebben geen leveranciersklem omdat we met alles kunnen koppelen. Zo kunnen we goed inspelen op trends zoals AI-videodetectie en persoonsbeveiliging.
“We kijken hoe we arbeidsbesparende technologie kunnen inzetten met ons open platform”, gaat head of sales Eloy Holster verder. “Het voordeel van ons platform is dat je meteen de nieuwste innovaties kunt toepassen, zonder eerst andere applicaties te moeten installeren op je smartphone of lastige adoptievragen hoeft te beantwoorden. Ook bij fusies biedt het open platform meerwaarde, stelt Holster. “Je ziet bijvoorbeeld als verpleeghuizen samengaan dat er in de verschillende instellingen met verschillende merken wordt gewerkt. Dat is lastig voor het personeel om uit te wisselen. Door één uniforme interface te gebruiken kunnen ze makkelijker met elkaar samenwerken.”
Op de stand van IQ Messenger zijn voor de bezoekers geen gadgets te scoren. Die gooien ze toch allemaal weg, aldus Femmy Reijnders. “Wij hebben koffie met stroopwafels in de aanbieding. En op de beurswoensdag hebben we altijd onze bartender die blauwe cocktails en mocktails mixt. Die hebben jullie dus jammer genoeg gemist. Volgend jaar dus deze tour op woensdag plannen!”
Orde in de chaos
Topdesk bakt al een aantal jaar stroopwafels op Zorg & ict. Alle beursbezoekers zijn welkom om er een te komen halen, met ingebakken logo. Rink Dobbengen: “Bij ons kun je even langskomen voor een verse stroopwafel zonder dat je meteen onderworpen wordt aan een salespitch. Mocht je die wel willen, dan vertellen we graag dat we orde in de chaos bieden. Wij maken een einde aan de gele plakkertjes op bureaus.”