Subsidie voor coach brengt innovaties sneller bij ouderen thuis

Subsidie ouderen langer thuis
Saskia Engbers
05 september 2023
3 min

De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis gaat een tweede ronde in. Van 12 september tot 31 oktober kunnen zorgaanbieders of -ontwikkelaars een coach inhuren voor de implementatie en opschaling van innovaties waarmee ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Anke Snijder, programmamanager Zorg voor Innoveren, beantwoordt de belangrijkste vragen over de subsidie.

Wie kan de subsidie aanvragen?

“De subsidie is bedoeld voor zorgaanbieders, gemeentes en ontwikkelaars met een innovatie die ouderen helpt langer zelfstandig thuis te wonen. In de eerste subsidieronde ging het vooral om innovaties voor valpreventie. Maar je kunt ook denken aan innovaties voor een gezonde leefstijl, robots tegen eenzaamheid of e-health voor ouderen. Zorgaanbieders en ontwikkelaars lopen vaak tegen vraagstukken aan bij de implementatie of opschaling van zo’n innovatie.”

Hoe helpt de subsidie bij die vraagstukken?

“Zorginnovatoren kunnen zes maanden lang een implementatie- of opschalingscoach in de arm nemen voor advies en begeleiding. Op die manier komen de innovaties beter, sneller en duurzamer in de praktijk van ouderen die zelfstandig thuis wonen. Er is in deze subsidieronde een miljoen euro beschikbaar. We zullen aan minimaal honderd zorginnovatoren een subsidie van maximaal 10.000 euro verstrekken.”

Is de subsidie ook bedoeld voor kleine ondernemers?

“Zeker! Ik kan me voorstellen dat juist kleine ondernemers of startups de weg in het Nederlandse zorglandschap nog niet goed kennen. Zij kunnen veel profijt hebben van een coach.”

Welke begeleiding kan een coach geven?

“De coach kan helpen bij het opstellen en uitvoeren van een implementatieplan. Daarnaast bij wet- en regelgeving en de opschaling van de innovatie in de zorgpraktijk. Neem het voorbeeld van een innovatie op het gebied van e-health. Ouderen zijn vaak minder digi-vaardig. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je hen op de juiste manier bereikt? En hoe krijg je de medewerkers mee? Hoe regel je de organisatie in op e-zorg? En hoe kun je de innovatie structureel bekostigen? Dergelijke vraagstukken weerhouden zorgorganisaties er soms van om met een innovatie aan de slag te gaan. Dat is jammer. Een coach kan handvatten geven om de knelpunten aan te pakken.”

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor de subsidie?

“De subsidie mag alleen worden gebruikt voor vergoeding van advies en begeleiding door een coach. Het moet een externe coach zijn met aantoonbare ervaring met implementatie en opschaling van zorginnovaties. We vinden het ook belangrijk dat de coach goed past bij de hulpvraag. En hij of zij mag in deze subsidieronde maximaal vijf aanvragen coachen.

Tot slot moet de innovatie minimaal Technologie Readiness Level (TRL) 6 hebben. Dat betekent dat er al een pilot is geweest en dat de innovatie minstens klaar is om uitgebreid getest te worden in een relevante testomgeving.”

Voor de subsidie geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

“Bij Zorg voor innoveren hebben we vaak te maken met onervaren subsidieaanvragers. Denk aan zorgprofessionals en kleine ondernemers die goed zijn in hun vak, maar niet bedreven in het aanvragen van subsidies. We willen dat de subsidie ook voor deze mensen bereikbaar is. En dan zonder contest-effect dat hen afschrikt. Daarom beoordelen we de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Voldoet een aanvraag aan de voorwaarden, dan wordt hij gehonoreerd. En op is op.”

“Ook op andere manieren maken we de subsidieaanvraag zo laagdrempelig mogelijk. Wij hebben geen programmacommissie. Ons Zorg voor innoveren-team beoordeelt zelf op vrij eenvoudige criteria. Het aanvraagformulier is kort. Bij vragen nemen wij contact op voor aanvullende informatie. Zo proberen we het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken om een aanvraag in te dienen.”

Zorg voor innoveren verstrekt de subsidie. Wat is dat voor platform?

Zorg voor innoveren is een samenwerkingsverband van vijf overheidspartijen: Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit, het ministerie van VWS, RVO en ZonMw. Laatstgenoemde coördineert het platform. Samen helpen de partijen zorginnovators met hun innovatieproces. Dat gebeurt onder meer via onze kennisbank met informatie over bijvoorbeeld financiering, licenties, implementatie, opschaling, regelgeving, samenwerking en internationalisering. Zorginnovators kunnen via het platform ook advies vragen als ze tijdens hun innovatieproces tegen knelpunten aanlopen. Of naar de netwerkbijeenkomsten komen die wij organiseren.”

Op 3 oktober organiseren Zorgsubsidiekalender en Dutch Health Hub het symposium Vind de weg in subsidie- en fondsenland. Anke Snijder geeft daar meer informatie over de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen