Studenten pitchen over digitale transformatie

Pieter Verbeek
Pieter Verbeek
14 mei 2021
4 min

Van een algoritme om wachtlijsten in ziekenhuizen weg te werken, een app voor borstkanker en stress tegengaan op de werkvloer. Tijdens de Dutch Health Week pitchen twintig studenten van de Open Universiteit hun idee over digitale transformatie in de zorg. Dat doen ze in een Dragon’s Den.

De pitch, die op woensdag 19 mei plaatsvindt, is de finale van de opleiding Digitaal Ondernemerschap in de Zorg. Deze opleiding heeft de afgelopen zeven weken gelopen aan de Open Universiteit. De studenten die meedoen, hebben verschillende achtergronden. Eén deelnemer geeft leiding aan de gezondheidsafdeling van een grote corporate, een ander is directeur van een internationaal techbedrijf. Ook zijn er zorgverleners, zoals een arts en verpleegkundig specialist, consultants en verschillende managers van klinieken en eerste- en tweedelijns zorginstellingen.

Zeven weken

“Wat ze gemeen hebben is dat ze de zorg willen vernieuwen door digitalisering”, vertelt Daan Dohmen, bijzonder hoogleraar Digitale transformatie in de zorg en ontwikkelaar van de cursus. “In de opleiding hebben ze uit literatuur, gastcolleges en cases geleerd hoe ze hun idee kunnen uitwerken. Ze verkennen de wereld van investeerders en financiers en ze leren pitchen.”

In Digitaal Ondernemerschap in de Zorg hebben de studenten in zeven weken bagage meegekregen om een digitale dienst of product op te zetten. Of dat nu vanuit ondernemerschap, een huisartsenpraktijk of ziekenhuis is. Hoe zorg je dat er een verdienmodel komt? Hoe richt je je marketing zo in dat die aansluit bij het maatschappelijke veld van de zorg? Hoe ontwikkel je een product?

Dragons

Met deze bagage hebben ze hun eigen digitale zorgdienst ontworpen en een plan om die te realiseren. Dat mogen ze nu laten zien aan de Dragons: een groep investeerders, wetenschappers en andere experts. Zoals bestuurders uit ziekenhuizen, verzekeraars, maar ook de directeur zorg van Rabobank Nederland, de ceo van Funda, investeerder en startup specialist Eva de Mol, Stanley Alards, manager van Menzis en Maurice van den Bosch, CEO van het OLVG. “Ook is er een lid van de Special Forces, die vooral kijkt naar hoe de teams zijn opgebouwd”, licht Dohmen verder toe.

Andere bril

De Dragon’s Den geeft de studenten onderwijskundig een andere kijkrichting, stelt Dohmen. “Ze leren met een andere bril kijken door hun idee te pitchen voor investeerders. In de zorg zie je vaak dat er eerst grote plannen worden geschreven en er subsidies worden opgehaald. Dit geeft een nieuwe dynamiek. Door juist zoveel verschillende experts uit te nodigen, willen we de studenten en anderen, inspireren. Om succesvol te zijn, heb je een eigen kijkrichting nodig. Wil je succesvol zijn met nieuwe diensten, dan heb je verschillende competenties nodig. Je moet weten hoe de zorg werkt, hoe het zit met de financiering en wie de stakeholders zijn. Maar je moet ook weten hoe je een product ontwikkelt, een team samenstelt en een onderneming bouwt.”

Mooie initiatieven

Er zijn hele mooie initiatieven bij die op 19 mei worden gepresenteerd, stelt de hoogleraar. “Er is een wachtlijstalgoritme ontwikkeld om ziekenhuizen te helpen wachtlijsten weg te werken, een app voor borstkanker met de nadruk op hoe je er het beste mee kunt leven en een platform waarop patiënten zelf data kunnen aanleveren voor onderzoek. Verder zijn er digitale diensten die ouderen helpen de juiste woonplek te vinden, om de jeugd ggz en scholen te helpen en om tandartsassistenten te ontlasten.”

De winnaar mag meedoen aan de vervolgopleiding Healthcare Scaleup aan de Open Universiteit. Daar staat opschaling van een digitale dienst in de zorg centraal. Dohmen: “Als je wilt opschalen, waar loop je dan tegen aan? De nadruk ligt heel erg op het samenwerken in teams. En ook hier brengen we nieuwe onderwijskundige principes in. Zo krijgen de studenten een ‘CTO On Demand’ beschikbaar om hen te helpen met technische aspecten. Ze worden gecoacht  door drie gerenommeerde commando’s van Threefront om te leren het maximale uit zichzelf en medestudenten te halen.”

Dohmen is trots dat de finale van de opleiding plaatsvindt tijdens de Dutch Health Week. “Het is een mooie gelegenheid om te laten zien dat we als Open Universiteit heel erg de verbinding zoeken en midden in de samenleving staan. We zijn als universiteit uniek omdat onze cursisten vaak al tien jaar of meer werkervaring hebben en we ons blended leermodel al lang voor corona introduceerden.”

Community van veranderaars

De cursus is onderdeel van de leerstoel waarop Dohmen in oktober als bijzonder hoogleraar is benoemd. De leerstoel is ingesteld door VEROZ, het kenniscentrum ter bevordering van innovatie en ondernemerschap in de zorg. Dohmen is wetenschapper, zelf ondernemer en CEO van Luscii en maatschappelijk actief als lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

De nieuwe hoogleraar gaat bij de Open Universiteit een sturende en stimulerende rol spelen in ontwikkeling van onderzoek naar en kennis over de effecten en implementatiemethoden van digitale zorg “Met de leerstoel willen een community creëren die de veranderaars in de zorg samenbrengt, van beginnende ondernemers tot ziekenhuizen. Onze gezondheidszorg staat steeds meer onder druk en dat is niet zonder gevolgen. Almaar stijgende zorgkosten en een toenemend tekort aan gekwalificeerde zorgverleners zijn ons voorland als we niet wezenlijk veranderen. Digitale zorg kan deze verandering mede mogelijk maken, maar dat vereist meer dan alleen de inzet van leuke apps of slimme techniek.”

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek

Gerelateerde artikelen