De Sustainable Healthcare Challenge (SHC) stimuleert ondernemerschap in de zorg. De focus ligt hierbij op verduurzaming en toekomstbestendigheid. Het belangrijkste evenement is het Start-Up Traject. Jonge ondernemers met een innovatief idee worden gecoacht en getraind om van hun idee een echte startup te maken. Inschrijven kan tot eind februari.
Tijdens het traject krijgen de deelnemers elke twee weken een training van een expert die ingaat op een belangrijk aspect van het ondernemerschap. Ook krijgen ze persoonlijke begeleiding door een coach die ervaring heeft met ondernemen in de zorg. Aan het eind van dit traject doen ze mee met de pitchwedstrijd. Die vindt plaats op 13 juni.
Springplank
Het traject en het platform van de SHC vormen al jaren een springplank voor beginnende ondernemers. Hieruit zijn dan ook al verscheidende startups voortgekomen, in verschillende stadia van ontwikkeling.
Een van die startups is Saga Medical Solutions. Tijdens de pitchwedstrijd wonnen ze een van de prijzen. We spraken met Richard Pureveen en Mees Jansen.
Saga ontwikkelde een duurzaam alternatief voor het kartonnen nierbekken bakje. Jansen: “Het begon allemaal met een schoolproject, daarvoor moesten we een product ontwikkelen en ook al wat marktonderzoek doen. Via een LinkedIn post hoorden we toen over het Start-Up Traject, dat was precies waarnaar we op zoek waren.”
Het alternatieve bakje van Saga is een co-creatie met enkele ziekenhuizen en ook zijn daar enkele pilots gedraaid, waarna het bakje steeds geëvalueerd en aangepast is. Pureveen: “Het bakje is prettiger in gebruik en is ook nog eens een circulair product. Het wordt gemaakt van algemeen gerecycled plastic. Daarnaast is het in het eerste jaar al goedkoper dan het kartonnen nierbekken bakje.”
Waardevol netwerk
Dit bakje ontwikkelden de mannen van Saga Medical Solutions met een 3D printer. Deze staat op de slaapkamer van Jansen. Maar dit zal echter niet lang meer duren. Met het prijzengeld gaan ze deze maand de matrijs bestellen waar het plastic in gespoten kan worden. Dan kan de productie echt opgestart worden bij een producent.
Jansen: “Het Start-Up Traject van de SHC was voor ons heel waardevol. We werden begeleid door een coach uit de zorgsector, die kritisch was en input kon leveren. We komen zelf niet uit de zorgsector dus die input was heel nuttig. Daarnaast konden we met andere deelnemers sparren en met elkaar meedenken. Soms krijg je tunnelvisie en anderen kunnen dan je oogkleppen af doen. Ook het netwerk dat we door de SHC hebben gekregen heeft ons al veel gebracht.”
Digitale uitstapjes
Een Start-Up die langer bestaat en al in 2022 mee heeft gedaan met het Start-Up Traject is VindiQu. Oprichter Kevin Jacobs vertelt over zijn ervaringen. “Ik werkte eerst als psychosomatisch therapeut en kwam er toen achter hoe belangrijk het is om mensen een glimlach te bezorgen. Zo ben ik op het idee gekomen voor VindiQu.”
VindiQu brengt via een live videoverbinding digitale uitstapjes naar zorginstellingen. Mensen met een zorgbehoefte kunnen daardoor met een ervaren gids naar de dierentuin en het museum, of kunnen weer eens rondkijken in de buurt waar ze opgroeiden.
Jacobs was op zoek naar mensen om mee te sparren en mee te denken en schreef zich om deze reden in voor het startup-traject van de Sustainable Healthcare Challenge. Het idee lag op tafel en er was zelfs al een handjevol eerste klanten, maar het moest nog geprofessionaliseerd worden. “Vanaf dag 1 was traject super. Het het hielp om te werken met gelijkgestemde mensen in de zorg. Met de coaches en mede-deelnemers heb ik nog contact.”
Flink gegroeid
Ook de startup van Jacobs viel in de prijzen. Het prijzengeld heeft hij geïnvesteerd in onder andere de professionalisering van het bedrijf. “Ik heb goede apparatuur gekocht waarmee we mooiere camerabeelden kunnen maken. Inmiddels zijn we flink gegroeid. We hebben vaste werknemers en leveren aan meer dan 300 bestemmingen, ook buiten Nederland.”
Komend jaar wil VindiQu graag nog verder groeien en bekendheid creëren en uiteindelijk ook meer focussen op de internationale markt. “We gaan een groeijaar tegemoet. Eerst binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg, maar hopelijk binnenkort ook bij de GGZ jeugdzorg en detentie bijvoorbeeld.”
Heb jij ook een innovatief idee of een beginnende start-up binnen de gezondheidszorg? Geef je dan op voor het Start-Up Traject. Wil je eerst wat meer informatie? Mail dan naar startups@shcbestuur.nl. De inschrijving sluit op 28 februari.