Van een gezamenlijke datawerkplaats tot het verminderen van administratieve lasten met AI. Het programma Maximaal Digitaal wil in 2025 grote stappen zetten in de digitalisering van de VVT-zorg in de regio Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. “Er is echt een goed en laagdrempelig netwerk ontstaan, daarom durven we nu groter te denken.”
Dat is wat programmamanagers Jasmijn Oosterhoff en Romy Claassen samen met data- en informatiespecialist Sylvia Bos van het regionale samenwerkingsverband aankondigen tijdens Zorg & ict in Utrecht op 8 april 2025.
Slimmer inzetten van zorgtechnologie
Maximaal Digitaal is een samenwerking tussen tien VVT-instellingen in de regio. Al anderhalf jaar trekken zij gezamenlijk op om zorgtechnologie slimmer in te zetten in de regio Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. De gedeelde ambitie? Goede zorg leveren, cliënten in hun kracht zetten en kennis en ervaringen uitwisselen.
“Vanaf begin hebben we ingezet op kennismaken, verbinden en concretiseren,” vertelt Romy Claassen. “We zijn geen concurrenten meer, maar collega’s die bij elkaar in de keuken mogen kijken en samen nadenken welke thema’s we in de regio verder willen doorontwikkelen.”
Praktische samenwerking
De samenwerking is vooral praktisch van aard. Werkgroepen met mensen van de werkvloer buigen zich over actuele thema’s en ontwikkelen samen oplossingen. Als voorbeeld van kennisuitwisseling noemt Bos de Vital Signs Monitor van Promeso, waar Zonnehuisgroep Amstelland mee werkt. “We hebben de kennis die we daaruit hebben opgedaan gedeeld met de andere VVT’s. Zo zien we het in de regio uitgerold worden.”
In 2024 stonden onder meer spraakgestuurd rapporteren, het opleiden van ambassadeurs zorgtechnologie en de SeniorenTablet GRZ op de agenda. Allemaal initiatieven die bijdragen aan betere zorg én een hogere werktevredenheid.
Slimmer omgaan met medicatie
Dit jaar liggen de ambities dus nog hoger. Een speerpunt in 2025 is de verdere opschaling van de slimme medicijndispenser Medido. Dit apparaat herinnert cliënten aan hun medicatie en geeft deze automatisch vrij op het juiste moment. Een uitdaging hierbij is dat zorgmedewerkers nu vaak nog verantwoordelijk zijn voor het vervangen van de medicatierollen (baxterrollen) in de dispensers. Dit is een taak die ook best door niet-zorgpersoneel uitgevoerd zou kunnen worden.
“We zoeken nu naar een oplossing waarbij bijvoorbeeld de apotheekbezorgdienst de rol direct bij levering vervangt,” zegt Claassen. “Dat bespaart tijd voor zorgverleners én verkleint de kans op fouten. Binnenkort start een pilot in samenwerking met Medido en het Farmaceutisch Bureau Amsterdam. Er wordt nog verkend in welke wijk, met welke apotheken en met welke VVT’s we deze pilot gaan uitvoeren.”
Datawerkplaats en AI
Een ander belangrijk project dat dit jaar op de agenda staat is de Datawerkplaats. Hierin wisselen de deelnemende VVT-instellingen data met elkaar uit in een gezamenlijk datawarehouse. Het doel: inzicht krijgen in regionale trends, knelpunten en kansen in de zorg en hier samen effectief op kunnen sturen. De bouw van de Datawerkplaats is eind vorig jaar gestart. Het project loopt tot eind 2025, waarna de resultaten geëvalueerd zullen worden.
Ook wordt gekeken naar de inzet van AI om administratieve lasten te verlichten. Zo kunnen zorgmedewerkers meer tijd besteden aan wat écht telt: de zorg voor cliënten.
Ambassadeurs zorgtechnologie
De deelnemende VVT’s werken dit jaar verder hard aan het versterken van de rol van ambassadeurs zorgtechnologie. Bij sommige organisaties staan ze bekend als I-nurses, bij andere weer als digicoaches of innovatieambassadeurs. Zij vormen de brug tussen de werkvloer en innovatie. Maximaal Digitaal wil door uitwisseling van ervaringen en kennis deze ambassadeurs helpen om hun rol verder te ontwikkelen. “Deze rol zorgt voor verbinding tussen de afdeling innovatie en de werkvloer, en voor de implementatie van zorgtechnologie”, legt Claassen. “Maar het is nog zoeken soms. Hoe maak je hiervoor als zorgmedewerker tijd vrij?”
Daarnaast wil Maximaal Digitaal dit jaar onderzoeken hoe organisaties meer regionaal kunnen samenwerken op het gebied van beeldzorg. “Kleinere organisaties missen soms de capaciteit om dit op te zetten. Kunnen grotere partijen hen daarbij helpen?” aldus Claassen.
Laagdrempelig netwerk
Volgens de betrokkenen is de meerwaarde van de samenwerking overduidelijk. “Er is veel openheid op inhoud geweest en we hebben veel kennis uitgewisseld”, vertelt Claassen. “Jasmijn Oosterhoff heeft als kartrekker veel betekend voor het programma. Daarnaast voelen we ons echt collega’s en kunnen we elkaar beter vinden. Er is echt een goed en laagdrempelig netwerk ontstaan. Daarom durven we nu groter te denken.”
Het programma Maximaal Digitaal loopt drie tot vijf jaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis en Zorg & Zekerheid. 2025 belooft in ieder geval opnieuw een jaar van groei en verdieping te worden voor de digitale zorg in de regio Amsterdam en Amstelland-Meerlanden.