Wat moet er gebeuren om te zorgen dat iedereen ‘digitaal fit’ is en dat ook blijft? Dat was de centrale vraag die organisaties naar voren brachten tijdens een bijeenkomst van Ouder Worden 2040 op 31 maart in Utrecht. Oplossingen waren er ook. Die moeten straks worden uitgewerkt met overheid en private partijen.
We leven in een samenleving waarin het doen van bankzaken of het aanvragen van voorzieningen steeds duurder en ingewikkelder wordt. Sowieso is toegang tot internet vereist en soms zijn meerdere devices nodig om bij een organisatie binnen te komen. Daar hebben niet alleen veel ouderen moeite mee, maar ook mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn, een andere migratieachtergond hebben, visuele of andere beperking hebben of kampen met armoede. Maar degenen die applicaties of toepassingen ontwerpen, hebben daar niet altijd oog voor.
Digitaal verbonden
Een van de inclusieve oplossingen is design for all. Dat is wat anders dan one size fits all, zo werd duidelijk op 31 maart. Maar wie is daar verantwoordelijk voor en wie zorgt er voor de mensen die digitaal buiten de boot vallen? En in hoeverre kunnen ze daarbij op de overheid rekenen? Die vragen zijn juist nu extra prangend.
Op 10 april is het Tweede Kamerdebat over digitale ontwikkelingen in de zorg. En op 8, 9 en 10 april vindt Zorg & ict plaats bij Jaarbeurs in Utrecht. Daar is op 8 april een bijeenkomst van Ouder Worden 2040, gericht op het thema ‘Van individueel innoveren naar digitaal verbonden’. Tijdens die bijeenkomst spreekt Ouder Worden 2040 met patiënten- en ouderenverenigingen, vakbonden, zorgverzekeraars, banken, pensioenfondsen, wetenschappers, de overheid, de NS en partijen als KPN Health.
Op elk niveau
Op 31 maart zijn al wat oplossingen aangedragen. Toen gingen Alliantie Digitaal Samenleven, Helpdesk Digitale Zorg, SeniorWeb, DigiVitaler, Oefenen.nl, DUIT, Vereniging van Openbare Bibliotheken, Digihandig, Welkom Online, SOM NL en Ouder Worden 2040 met elkaar in gesprek.
Daarbij werden overheid en private partijen op elk niveau aangesproken. Voorwaarden formuleren bij aanbestedingen is één van de oplossingen, zo bleek. Het zou bijvoorbeeld in de wet verankerd moeten zijn dat partijen een minimumpercentage van de ontwikkelkosten besteden aan ondersteuning. Op lokaal niveau zou er altijd een verantwoordelijk wethouder moeten zijn voor digitale inclusie. En een van de belangrijkste: burgers moeten altijd op meerdere manieren toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld de overheid, openbaar vervoer of hun bank.
Digitale reis
De aanpak van digitale inclusie begint met het in kaart brengen van het aanbod. En dit vervolgens up-to-date houden. De burger moet een vertrekpunt hebben op de soms moeizame digitale reis, bijvoorbeeld via de openbare bibliotheken die digitale hulppunten hebben waar al veel gebruik van wordt gemaakt.
De bouwstenen voor de beweging richting digitale inclusie liggen er, zo werd duidelijk tijdens de bijeenkomst van Ouder Worden 2040. Bij de aanwezige partijen zijn voldoende best practises aanwezig om aan de wereld te presenteren. Nu wordt het vooral zaak om die zo goed en zo breed mogelijk in te zetten.
Ouder Worden 2040 neemt deel aan Zorg & ict. Op 8 april vindt de bijeenkomst Van individueel innoveren naar digitaal verbonden plaats. En in een rondleiding van 1 uur nemen we je mee langs vijf innovatieve exposanten op het gebied van technologie die kunnen bijdragen aan werkplezier en het verlichten van de werkdruk. De guided tour vindt dagelijks plaats van 10.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt, meld je op tijd bij de stand van Ouder Worden 2040 (07.E086)