Sabine Uitslag: hoog tijd voor minister van Welzijn en Geluk

Sabine Uitslag
Philip van de Poel
Philip van de Poel
06 oktober 2021
2 min

Een gelukkig, gezond Nederland verdient een eindverantwoordelijk beleidspersoon in de vorm van een minister van Welzijn en Geluk. Dat bepleit Sabine Uitslag, bestuurlijk verbinder, FWG-directeur Werkplezier in de Zorg en zorgreservist in de wijk. Op organisatieniveau zou een dergelijke functie bekleed moeten worden door een Chief Happiness Officer of een vitaliteitsmanager. 

Met haar pleidooi breekt Uitslag een lans voor een bredere, integrale kijk op zorg, gezondheid, vitaliteit en welzijn. Die is volgens het voormalige CDA-Kamerlid hard nodig, nu Nederland tegen de grenzen van het curatieve zorg- en gezondheidsmodel aanloopt.

“Behalve op economie zouden we ook moeten sturen op welzijn en geluk”, stelt Sabine Uitslag in de podcast ‘FWG Peptalks’. “Hoe kunnen we de patiënt mens laten zijn? Daarom pleit ik ook voor meer verbinding tussen zorg en het sociale domein. Nu is dat heel gefragmenteerd georganiseerd in echelons met elk weer complexe betalings- en kwaliteitssystemen.”

“We willen alles in standaarden en blauwdrukken vastleggen. Laten we in plaats daarvan het individu centraal stellen en kijken wat ieder mens nodig heeft in een bepaalde levensfase. Dus niet uitgaan van controle en risicobeperking, maar iedereen de kans geven om op eigen manier bij te dragen aan dat hogere doel van een gelukkig, gezond Nederland. Iedereen kan daaraan meedoen en zijn eigen talenten inzetten.”

Amplitie

Uitslag spreekt in dit verband van ‘amplitie’. De term komt uit de organisatiepsychologie en gaat primair over het versterken, vergroten en vermeerderen van de vaardigheden en competenties van werknemers. Door deze invulling wordt het begrip vaak aangemerkt als een wezenlijke aanvulling op preventie (=voorkomen) en curatie (=herstellen).

“Amplitie draait eigenlijk om het versterken van dat wat goed gaat”, verduidelijkt Uitslag. “Er is in Nederland veel aandacht voor ziekteverzuim. Terecht. Maar vergeet die 93 procent van de werknemers niet die wel met plezier werken. Hebben ze ruimte voor zeggenschap en autonomie, voelen ze erkenning en verbinding, zijn hun waarden congruent met de waarden van de organisatie?”

Uitstroom voorkomen

Ook op individueel niveau is amplitie wat Uitslag betreft relevant. “Als iemand 80 procent van een functie goed kan, geef dan die 80 procent de ruimte in plaats van alleen de focus op de andere 20 procent te leggen.” Met deze positieve benadering kunnen organisaties volgens Uitslag “de achterdeur dicht houden en uitstroom voorkomen“.

Zorgverzekeraar

Amplitie vergt volgens Uitslag wel de bereidheid om de eigen ideologische bril af te zetten en die van een ander op te zetten. “Ik geloof dat de zorgverzekeraar hetzelfde doel heeft als de bestuurder van een ziekenhuis of jij en ik.  Om te snappen waarom een zorgverzekeraar doet wat hij doet, moet je de moeite nemen om niet meteen een oordeel te vellen. Dat is óók amplitie.”

Beluister hier de FWG Peptalk met Sabine Uitslag. FWG PepTalks –  Gesprekken met energieke leiders uit de zorg is gemaakt door Dutch Health Hub in samenwerking met FWG Progressional People

 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen