Rick Brink: ‘Inclusieve samenleving begint bij kinderen’

Rick Brink
Saskia Engbers
07 juni 2022
4 min

Hoe inclusief is onze samenleving voor mensen met een beperking? Wat gaat al goed, wat is nog nodig en waarom is er zo’n belangrijke rol voor kinderen weggelegd? Rick Brink aan het woord.

Rick Brink kreeg in 2019 de titel ‘Minister van Gehandicaptenzaken’. Tegenwoordig ondersteunt hij overheden en organisaties bij hun inclusievraagstukken. Op woensdag 15 juni opent hij de twintigste editie van Support. Een terug- en vooruitblik.

Het thema van de aankomende Support beurs is: ‘Ik kan spelen, wonen, reizen, recreëren, leren, werken en sporten’. Kunnen mensen met een beperking dat allemaal?

“Nee, op dit moment nog niet. Er is beweging en er zijn volop goede intenties. Maar de trein die is gaan rijden, gaat nog niet hard genoeg. Overigens zal er ook nooit een moment komen dat de toegankelijkheid van de samenleving ‘klaar’ is. De maatschappij is immers continu in beweging. Er komen steeds weer nieuwe initiatieven die vragen om aandacht voor toegankelijkheid.”

Wat valt op als we inzoomen op het thema ‘wonen’?

“Er is een grote woningcrisis. Wat me verbaast, is dat er veel wordt gepraat over de bouw van extra sociale huur- en starterswoningen, maar weinig over nieuwe levensloopbestendige woningen. Ik heb dat vanochtend nog tegen een groep wethouders gezegd met wie ik aan tafel zat, maar het geldt net zo goed voor politiek Den Haag. Als je woningen generatie-proof maakt, zijn ze ook geschikt voor mensen met een beperking. Het is een urgente zaak.”

Hoe gaat het op het gebied van werk?

“Nederland heeft van alles georganiseerd om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. We hebben de banenafspraak en er zijn quota. Maar ondanks die wettelijke regelingen staat nog steeds een groot aantal mensen met een beperking aan de kant. Werkgevers hebben moeite de potjes voor loonkostensubsidie en werkvoorzieningen te vinden. Daarnaast vinden ze het soms lastig een functie passend te maken voor iemand met een beperking.”

Wat is daar precies lastig aan?

“Mensen met een zichtbare beperking komen gemakkelijker aan een baan dan mensen met een onzichtbare kwetsbaarheid. Als ik in mijn rolstoel ergens kom werken, weet de werkgever dat hij de bureaustoel moet weghalen en de deur moet verbreden. Voor mensen met bijvoorbeeld autisme of een angststoornis is het ingewikkelder die faciliteringsbehoefte af te stemmen. Ik merk wel dat ondernemers door de krappe arbeidsmarkt sneller een beroep doen op deze groep. De bereidwilligheid is er, alleen past het soms niet helemaal. Ik vind dat werkgevers dan net zo lang moeten puzzelen tot het wél past, eventueel met hulp van een extern bureau.”

Van 2019 tot 2020 was u minister van Gehandicaptenzaken bij KRO-NCRV. Een van uw speerpunten was ‘beeldvorming’. Hoe staat het daarmee?

“Er valt nog veel te verbeteren. Ons land telt circa twee miljoen mensen met een beperking. Als die in de media verschijnen, is dat bijna altijd om te praten over hun beperking en niet over  hun kwaliteiten. Onlangs zag ik een voorbeeld van hoe het ook kan. Presentatrice Eva Eikhout zat bij Beau om te praten over zeventig jaar Efteling.”

Wie of wat gaat u in uw werk het meest aan het hart?

“Kinderen! Samen met Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind zet ik me in voor inclusieve speeltuinen. Ons streven is dat elke gemeente er minstens één heeft. Op dit moment zijn negen van de tien speelplekken ontoegankelijk voor kinderen met een handicap. Speeltuinen die wél toegankelijk zijn, worden vaak bij een mytylschool geplaatst. Dat is niet inclusief. Dergelijke speeltuinen horen in de wijk, zodat kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen.”

Zijn er ook positieve ontwikkelingen?

“Zeker. In het SamenSpeelNetwerk zetten 53 organisaties zich in voor veel meer speelplekken waar geen enkel kind wordt buitengesloten. Verder heeft Natuurmonumenten een aantal toegankelijke natuurspeelplekken. Daar kunnen kinderen met elkaar spelen met zand, modder en water. Dat vindt elk kind leuk.”

Waarom is het zo belangrijk dat kinderen met en zonder beperking samen spelen?

“Als kinderen met een handicap leren dat ze er niet bij horen, staan ze meteen al met 10-0 achter. Kinderen zonder beperking moeten op hun beurt ervaren dat die andere groep net zo goed meetelt. Een mooi voorbeeld: in mei was de eerste editie van de Mega Wandel Marathon. Vrienden van mij vonden het heel belangrijk dat hun kinderen, zonder beperking, mee zouden lopen om te zien dat er ook andere kinderen zijn. En zo is het: een inclusieve samenleving begint bij kinderen en het contact dat zij met elkaar hebben.”

Op 15 juni 2022 opent Rick Brink de twintigste editie van Support. De beurs duurt tot en met 18 juni. Op 15 juni zijn er na de opening sessies van Rick Brink over toegankelijke recreatie en over arbeid. Op 18 juni vertelt Brink over zijn persoonlijke ervaringen. Registreer je hieronder voor de Dutch Health Week en reserveer vervolgens je plek bij een of meer sessies met Rick Brink.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen