Ravijnjaar 2026: bereid je op tijd voor

Ravijnjaar 2026
Gastauteur
Gastauteur
17 juli 2024
3 min

Steeds vaker horen we het voorbij komen: het ravijnjaar 2026 komt eraan. Maar wat is het ravijnjaar? Wie gaat er wat van merken? Hoe bereid je je voor?  Antwoord op vragen. 

Door Stance van Heijst, Zorgsubsidiekalender

Wat is het ravijnjaar?

Vanaf 2026 wordt er een nieuw financieringssysteem ingevoerd door de landelijke overheid. Concreet betekent dit dat het geld uit het gemeentefonds via een nieuwe verdeelsleutel wordt toegekend aan gemeenten. Zoals het er nu naar uitziet, gaan gemeenten gezamenlijk tussen de 2,5 en 3 miljard euro minder krijgen. Een forse bezuiniging dus, die nu al zorgt voor veel onzekerheid bij gemeenten. Zij zullen zeer waarschijnlijk begrotingstekorten krijgen en fors gaan snijden in hun kosten.

Dit probleem is al enige tijd bekend. Verschillende politieke partijen en gemeentelijke organisaties hebben de Nederlandse regering gevraagd maatregelen te nemen om deze financiële kloof te overbruggen​​.

Wat betekent het ravijnjaar 2026 voor mijn organisatie?

Is jouw non-profit organisatie volledig of deels afhankelijk van gemeentelijke subsidie? Dan loop je een groot risico dat je subsidie wordt gekort of dat je subsidie zelfs helemaal wegvalt.

Als gemeenten minder geld krijgen uit het gemeentefonds, zullen zij hun wettelijke taken blijven uitvoeren. Om toch binnen het budget te blijven, zullen zij gaan snijden in de subsidies voor de non-profits die de niet-wettelijke taken in hun gemeente uitvoeren. En mogelijk krijgen sommige non-profits zelfs helemaal geen subsidie meer.

Krijgen zorgorganisaties met het ravijnjaar te maken? 

Dat kan. Het geld voor de zorg komt niet van gemeenten maar via de zorgverzekeraars en de landelijke WLZ (Wet Langdurige Zorg). Zorgorganisaties worden in hun begroting dus niet of in mindere mate geraakt door het Ravijnjaar. Dit laatste zal vooral het geval zijn als ze naast hun basiszorg ook lokale projecten willen uitvoeren voor specifieke doelgroepen binnen hun gemeenten.

Wat zijn mogelijke oplossingen?

1. Zorg dat je niet afhankelijk bent van één geldgever
Kun je al jarenlang rekenen op een subsidie van je gemeente voor jouw activiteiten? Heb je nooit hoeven zoeken naar andere geldbronnen? Was dit voor jou vanzelfsprekend en kon je achterover leunen? Kom dan nu in actie. Dit is hét moment om te gaan zoeken naar nieuwe geldgevers. Mogelijk zijn er fondsen die projecten steunen voor jouw doelgroep of activiteiten. Kijk dan of je daar een projectaanvraag kunt indienen. Een andere mogelijkheid is om bedrijven aan je te verbinden. Veel bedrijven hebben een MVO-beleid en mogelijk past hun MVO-doelstelling en die van jouw organisatie goed bij elkaar. Naast deze twee mogelijkheden zijn er nog vele andere manieren om geld in te zamelen voor jouw non-profit.

2. Kom nu in actie

2026 komt snel dichterbij. Wacht dus niet te lang. De concurrentie die een beroep doet op de verschillende geldpotjes neemt toe. Houd ook rekening met de doorlooptijd van een subsidie- of fondsaanvraag. Het schrijven van een gedegen projectplan kost je tijd en een geldgever heeft tijd nodig om je projectplan te beoordelen. Dit traject duurt al snel twee tot vier maanden. Helaas kun je ook nog te maken krijgen met afwijzingen van je subsidie-of fondsaanvraag, zodat je weer opnieuw moet beginnen. Daar is nu nog tijd voor.

3. Haal de juiste kennis in huis

Ontbreekt in jouw organisatie de kennis om zelfstandig subsidies of fondsen aan te vragen? Je hebt nu nog de tijd om die kennis in huis te halen. Je kunt natuurlijk een vacature voor een subsidie-adviseur of een fondsenwerver plaatsen, maar ook in deze branche zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt. Daarom is het verstandiger als jij of één van je collega’s een training volgt. Dan heb je de kennis in huis en ben je niet meer afhankelijk van dure adviseurs.

Val niet in het ravijn! Bij Zorgsubsidiekalender krijg je alle basiskennis in de training ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving!‘ Deze training stoomt je klaar om geheel om zelfstandig fondsen en subsidies te werven voor jouw organisatie. Ook kun je meteen één maand zoeken naar passende geldgevers in de database.

Gerelateerde artikelen