Project March maakt exoskelet licht en wendbaar

Exoskelet
Maaike Zweers
Maaike Zweers
16 oktober 2024
3 min

Genomineerden Computable Awards: beste zorgprojecten in ict

TU Delft Dream Team Project March IX presenteerde in de zomer van 2024 het ontwerp van hun nieuwste Project March-exoskelet. Dit project is genomineerd voor een Computable Award in de categorie Zorg. 

Ieder jaar gaat een nieuw team aan de slag met een verbeterde versie van het exoskelet. Bij dit negende ontwerp ligt een belangrijke focus op de  bewegingsmogelijkheden. Het exoskelet is  lichter, wat de wendbaarheid voor de gebruiker verbetert. Het kan bovendien  een nieuwe enkelbeweging maken, om zo het gebalanceerd lopen zonder krukken en lopen op een schuine wand te stabiliseren.

Zes vragen aan teammanager Kim Adams:

1. Hoe maakt jullie innovatie de zorg beter?

“Het exoskelet biedt mensen met een dwarslaesie de mogelijkheid om weer te lopen. Dit draagt bij aan hun fysieke gezondheid. Het exoskelet stimuleert beweging, vermindert spieratrofie en verbetert de bloedsomloop. Het heeft ook een positieve invloed op hun mentale welzijn doordat ze weer op ooghoogte met anderen kunnen staan en meer onafhankelijkheid ervaren. Deze technologie kan bovendien de belasting op zorgverleners verminderen en revalidatie versnellen. We hopen dat ons werk bijdraagt aan de bredere acceptatie en toepassing van exoskeletten in de revalidatiezorg.”

2. Waarom moet jullie innovatie winnen?

“Onze innovatie verdient de Computable Award te winnen omdat we een pionier zijn in het overbruggen van de kloof tussen technologie en de menselijke gezondheid. Het exoskelet biedt mensen met een beperking een nieuwe vorm van mobiliteit die hun vrijheid en kwaliteit van leven vergroot. Door voortdurende ontwikkeling, gebruikersfeedback en multidisciplinair teamwork hebben we een lichter, veelzijdiger en efficiënter exoskelet gecreëerd. Dit project, mogelijk gemaakt door 28 toegewijde studenten die hun studie een jaar op pauze hebben gezet, zet de standaard voor toekomstige innovaties in bionische mobiliteit.”

3. Hoe lang heeft de ontwikkeling geduurd?

“Elk jaar start een nieuw team studenten met het ontwikkelen van een volledig nieuw exoskelet. In één jaar tijd doorlopen we de volledige ontwerpcyclus, van conceptontwikkeling tot testen en optimaliseren. Het MARCH IX exoskelet is het resultaat van een intensief jaar waarin we, ondanks de strakke deadlines, telkens proberen het ontwerp te verbeteren en aan te passen op basis van feedback en nieuwe technologische mogelijkheden.”

4. Wat is de status nu?

“Het tiende team van Project MARCH is onlangs begonnen met de conceptfase van hun project. Tegelijkertijd werkt het negende team hard aan de training van piloot Daan (f0t0) die deelneemt aan de Cybathlon, een van de grootste bionische competities ter wereld. Ons doel is om daar de volledige potentie van het exoskelet te laten zien.”

5. Wat is de grootste hobbel waar jullie tegenaan zijn gelopen?

“De grootste uitdaging tijdens ons jaar was zonder twijfel de tijdsdruk. Het ontwerpen, produceren en testen van een exoskelet binnen één jaar vergt strakke planning en het minimaliseren van tegenslagen. Elk onverwachts probleem, zoals vertragingen in de productie of technische storingen, heeft directe impact op ons teamdoel. Toch hebben we door nauw teamwork en flexibiliteit in onze planning steeds oplossingen gevonden om obstakels te overwinnen.”

6. Wat zijn de plannen voor de komende jaren?

“De komende jaren zullen nieuwe teams van gemotiveerde studenten het project voortzetten en de exoskelet-technologie verder ontwikkelen. Er zijn nog veel mogelijkheden voor innovatie, zoals het verbeteren van de autonomie van het exoskelet, de integratie van nieuwe sensortechnologieën en het uitbreiden van de inzetbaarheid in verschillende revalidatieomgevingen. Elk nieuw team heeft de kans om hun eigen doelstellingen te formuleren en bij te dragen aan de evolutie van deze baanbrekende technologie.”

Bekijk hier alle genomineerde zorgprojecten voor de Computable Awards 2024

 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen