PlusPraktijken: betere eerstelijnszorg voor minder geld

PlusPraktijken
Gastauteur
Gastauteur
09 juni 2022
2 min

De juiste zorg op de juiste plek, dat is de kern van de nieuwe hoofdlijnenakkoorden in de zorg. De PlusPraktijken in Oostelijk Zuid-Limburg lopen voorop in de landelijke ontwikkeling om goed georganiseerde eerstelijnszorg te bieden.

Door Niels van Herwijnen, Aanjagers van Technologie

Drie weken geleden vertelde ik al meer over de zoektocht naar de huisartsenpraktijk van de toekomst, twee weken geleden over digital first praktijk Docline. Vandaag ga ik in dieper in op de beweegredenen en achtergrond van PlusPraktijken.

Arnout van Stokkom is manager Innovatie en Projecten bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (Huisartsen OZL). In deze zorggroep zijn 116 vrijgevestigde huisartsen in de regio Oostelijk Zuid-Limburg verenigd uit zeventig huisartsenpraktijken. Van Stokkom is als manager Innovatie en Projecten onder andere verantwoordelijk voor het PlusPraktijken project.

Positieve Gezondheid

PlusPraktijken zijn volgens hem een belangrijk onderdeel van een systeeminnovatie voor betere gezondheid, betere zorg én kostenbesparing op regionaal niveau. “In een PlusPraktijk staat Positieve Gezondheid voorop. Positieve Gezondheid staat voor een huisarts die verder kijkt dan alleen klachten. Een huisarts die nauw samenwerkt met andere professionals in de wijk en extra aandacht heeft voor kwetsbare groepen in de samenleving.”

Er is in de praktijken veel aandacht voor preventieve programma’s die helpen langer gezond te blijven. Voor veel behandelingen kan een patiënt dichtbij huis terecht. Dat kan in de  PlusPraktijk zelf of in PlusPunt Medisch Centrum. Doorverwijzing naar het ziekenhuis gebeurt als het echt noodzakelijk is.

Transparant

Van Stokkom: “De huisartsen hebben hierin het lef gehad om hun verantwoordelijkheid te nemen en transparant te zijn naar elkaar. Bijvoorbeeld door in speed dates tussen huisartsen met veel en weinig verwijzingen hun onderlinge verschillen te bespreken. Deze huisartsen laten zien dat dit soort samenwerking in de regio een weg is naar goede zorg tegen lagere kosten.”

“Ook stimuleren we door online diensten en gesprekstechnieken de zelfregie van patiënten, terwijl via wijksamenwerkingsverbanden de afstemming met ketenpartners in de wijk beter wordt.”

Veelbelovende resultaten

De Academische Werkplaats Duurzame Zorg van Maastricht University heeft het project onderzocht en constateert veelbelovende resultaten. De PlusPraktijken zijn beter in staat om van feedback te leren en zijn significant minder mensen gaan verwijzen naar het ziekenhuis.

Uitgebreide spiegelinformatie

Wat de PlusPraktijken volgens Van Stokkom uniek maakt, is het samen leren en verbeteren van de aangesloten huisartsenpraktijken. Via netwerkbijeenkomsten wisselen ze tips en tricks uit en bespreken ze de voortgang. Die is inzichtelijk met uitgebreide spiegelinformatie.

Een PlusPraktijk heeft verschillende specialismen en diagnostiek zelf in de huisartsenpraktijk. Daarnaast wordt er snelle specialistische zorg in de buurt geboden via PlusPunt Medisch Centrum of wordt er samengewerkt met andere PlusPraktijken en met contacten in de wijk.

Patiënt meer betrokken

Patiënten zijn volgens Van Stokkom blij met de verandering: “Het voornaamste dat ze ervan merken, is dat huisartsen veel meer met ze in gesprek gaan. Het is een gemeenschappelijk proces, waardoor de patiënt zich veel meer betrokken voelt.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen