PGO: antwoord op vragen

Persoonlijke Gezondheidsomgeving
Maaike Zweers
Maaike Zweers
03 december 2024
3 min

Iedereen die dat wil, moet in 2025 toegang hebben tot een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Wat is het en wat kunnen patiënten en zorgverleners ermee? Antwoord op vragen.

Wat is een PGO?

Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waarmee mensen hun medische gegevens op één plek kunnen verzamelen, beheren en delen. Het biedt toegang tot informatie van verschillende zorgverleners, zoals huisartsen, ziekenhuizen en apotheken en stelt gebruikers in staat om meer grip te krijgen op hun eigen gezondheid.

Wat doet een PGO?

Een PGO biedt inzicht in medische gegevens: Toegang tot labresultaten, medicatieoverzicht en behandelplannen. De burger kan eigen gezondheidsinformatie toevoegen, zoals meetgegevens van wearables zoals stappentellers of zelfrapportages. Gebruikers kunnen veilig delen met zorgverleners of mantelzorgers.

Hoeveel Nederlanders hebben al een PGO?

Stichting MedMij heeft cijfers over het PGO-gebruik in 2024 gepubliceerd. In de eerste acht maanden van dit jaar haalden 445.000 Nederlanders 1,1 miljoen keer een kopie van het medisch dossier op in hun PGO. In de eerste acht maanden van vorig jaar waren dat er een kleine 275.000 en in héél 2023 haalden 447.000 PGO-gebruikers gegevens op in de PGO.

Wat zegt het IZA over PGO’s?

Het Integraal Zorgakkoord bevat de doelstelling dat in 2025 alle inwoners van 16 jaar of ouder die dat willen gebruik kunnen maken van een ‘gebruiksvriendelijk en goed gevuld’ PGO.

Hoe veilig zijn PGO’s?

Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) zijn ontworpen om veilig om te gaan met medische gegevens. Als een PGO een MedMij label heeft, kan de gebruiker ervan uitgaan dat de PGO veilig is. Ze voldoen aan strenge eisen om privacy en databeveiliging te waarborgen, maar de veiligheid hangt ook af van hoe zorgvuldig gebruikers omgaan met hun gegevens.

Wat is het voordeel van een PGO voor zorgverleners?

Gezondheidsbewuste en goed geïnformeerde burgers kunnen beter regie nemen over hun eigen gezondheid en daardoor ook betere keuzes maken over hun gezondheid en zorg, zo blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Dat zorgt voor minder kosten, minder verspilling en minder administratie.

Er wordt getest of mensen via hun PGO gegevens naar zorgverleners kunnen sturen. Bijvoorbeeld zelfmeetgegevens. Zorgverleners krijgen door deze informatie straks een completer beeld van hun patiënt. En voeren daardoor mogelijk een effectiever consult. Er wordt ook getest of een deel van de administratieve taken (vooraf) via een PGO afgehandeld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van vragenlijsten.

Welke PGO’s zijn er om uit te kiezen?

Dat is nog onduidelijk. De bestaande financiering van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) stopte per eind april 2024. Het ministerie mikt op een nieuwe financieringsvorm, maar deze is gekoppeld aan een Europese aanbestedingsprocedure.  Minister Agema kondigde in december 2024 in een Kamerbrief aan dat de drie partijen begin 2025 bekend worden.
Lees het artikel op Dutch Health Hub

Hoe worden PGO’s gefinancierd?

Tot begin 2024 konden alle veertien PGO-leveranciers aanspraak maken op een vergoeding op basis van het aantal aansluitingen. In het kader van deze Open House regeling is er de afgelopen jaren zo’n 7 miljoen euro naar de leveranciers gegaan. Onder de nieuwe financiering valt de meerderheid buiten de boot. Maar, benadrukt VWS, “we blijven investeren in PGO’s (‘de geldkraan gaat niet dicht’) en zelfs meer dan we nu doen, maar de verdeling wordt selectiever.”

Staan de ziekenhuisgegevens in PGO’s?

Ziekenhuisgegevens kunnen beschikbaar zijn in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar dit hangt af van verschillende factoren. Veel ziekenhuizen in Nederland zijn aangesloten bij het MedMij-netwerk, dat zorgt voor veilige en gestandaardiseerde gegevensuitwisseling met PGO’s. Hierdoor kunnen patiënten bijvoorbeeld labuitslagen, brieven van specialisten en andere medische gegevens vanuit hun ziekenhuis in hun PGO bekijken. Hoewel basisgegevens zoals medische verslagen en labuitslagen vaak beschikbaar zijn, zijn geavanceerdere gegevens zoals medische beelden (bijvoorbeeld röntgenfoto’s) nog niet altijd toegankelijk​.

Hoe verhoudt Mijn Gezondheidsoverzicht zich tot PGO’s?

Met Mijn Gezondheidsoverzicht pakte het ministerie van VWS de regie op het gezondheidsinformatiestelsel. Volgens het ministerie is het niet meer dan een basis-PGO, maar daarover verschillen de meningen. 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen