Veel zorgorganisaties lopen tegen dezelfde problemen aan. Ze zoeken allemaal naar digitale oplossingen. In zijn keynote tijdens Zorg & ict roept Paul de Kort op om meer samen te werken. “Laten we kijken hoe we gebruik kunnen maken van elkaars kennis om digitale zorg succesvol in te zetten.”
Schaal scheelt. Stichting Philadelphia Zorg is met meer dan 600 locaties een van de grootste organisaties in Nederland op het gebied van zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Er werken zo’n 8.000 mensen aan de zorg voor de 11.000 cliënten en bewoners. De ICT-afdeling alleen al heeft 100 eigen medewerkers.
Die omvang heeft impact, aldus directeur ICT Paul de Kort. “Wat wij doen is niet bijzonder, want wij lopen tegen dezelfde problemen aan als de meeste andere zorgorganisaties in Nederland. We moeten met minder geld en minder mensen hetzelfde werk doen. Daarom zetten we vol in op het verlenen van zoveel mogelijk zorg met digitale hulpmiddelen. Wij zijn daar wel vrij ver mee. Als je zo groot bent als wij, heb je meer capaciteit en mensen om te innoveren in digitale zorg.”
Samen versnellen
Omdat de problemen waar zorginstellingen mee te maken hebben zo vergelijkbaar zijn, pleit De Kort ervoor om vooral de samenwerking te zoeken. “Waarom zou elke zorgorganisatie zelf het wiel uitvinden als we samen kunnen versnellen? Laten we kijken hoe we gebruik kunnen maken van elkaars kennis. Daarom vraag ik aan alle zorginstellingen om niet zelf een eigen systeem te gaan ontwikkelen. Maak gebruik van wat we al hebben. Daar heb ik collega’s en bedrijven voor nodig, maar ook marktpartijen die het makkelijker kunnen maken om koppelingen tussen systemen voor elkaar te krijgen.”
Informatiebeveiliging en privacy-eisen
Die samenwerking komt tot nu toe onvoldoende van de grond, vindt De Kort. Want iedereen heeft te maken met transformaties binnen de eigen organisaties die veel tijd en energie vragen. Ook informatiebeveiliging en privacy-eisen maken samenwerking niet eenvoudig. “Dat is niet bevorderend voor het samenwerken, voor het verspreiden van gegevens en voor het ontdekken van AI-toepassingen. We zien veel mogelijkheden, maar we zijn wel heel voorzichtig met de gegevens van onze bewoners.”
Beeldbellen
Het gemakkelijker koppelen van de verschillende elektronische cliëntendossiers (ECD’s) zou alvast erg helpen, denkt De Kort. Vanuit Philadelphia is bijvoorbeeld DigiContact ontwikkeld, een toepassing om met beeldbellen en e-mail cliënten te begeleiden. “Dat is een oplossing die ook voor anderen goed toepasbaar is. Wel lopen we in de praktijk tegen uitdagingen aan op het terrein van de koppeling met andere ECD’s. Ik heb echt de leveranciers nodig om dit goed op te lossen.”
Verpleegkundige triage
Als door samenwerking tussen zorginstellingen en IT-leveranciers dit soort problemen opgelost kunnen worden, zal dat volgens De Kort veel geld en ‘gedoe’ schelen. “In de regio Zwolle-Drenthe wordt met behulp van IZA-gelden gekeken hoe je voor de gehele sector verpleegkundige triage kunt doen via DigiContact. Verpleegkundigen gaan op afstand in gesprek met begeleiders van bewoners. “Het blijkt dat in meer dan 85 procent van de gevallen de verpleegkundige op afstand een advies kan geven waardoor iemand uiteindelijk niet naar de huisarts hoeft.”
Totale dienstverlening online
De Kort zit sinds ruim twee jaar bij Stichting Philadelphia Zorg. Hiervoor heeft hij als adviseur en consultant vooral andere organisaties begeleid. “Hier ga ik het zelf doen, dat is wat het voor mij leuk maakt. De kern van onze digitale strategie 2025-2030 is dat wij over vijf jaar onze totale dienstverlening online kunnen aanbieden als partner van mensen met een verstandelijke beperking.”
De snelle ontwikkeling van allerlei digitale hulpmiddelen biedt daarvoor volop kansen. “Wij ontwikkelen nu de hulpmiddelen waarmee we over een paar jaar 100 procent online partner kunnen zijn. Dankzij AI kunnen we veel doen om mensen te ondersteunen zonder nog continu fysiek aanwezig te zijn.”
Sociale robots en chatbots
Dat kan 0p verschillende manieren. Naast DigiContact kunnen dat sociale robots en chatbots zijn, of een beeldscherm met een AI-animatie, die op basis van de ECD-informatie gesprekken kan voeren. “We zijn dat nu al allemaal aan het testen, het is alleen een kwestie van opschalen. We hebben de koppelingen nodig tussen de verschillende systemen. Daar zitten op dit moment nog de grootste belemmeringen. En om het over een paar jaar breed en robuust in de praktijk te realiseren, hebben we leveranciers, adviesbureaus en partners nodig.”
Paul de Kort, directeur ICT en digitale transformatie Stichting Philadelphia Zorg, is op donderdag 10 april om 13.00 uur keynote tijdens Zorg & ict.