Patiënten positief over rust en veiligheid thuismonitoring

Thuis monitoring patiëntenfederatie
Philip van de Poel
Philip van de Poel
31 juli 2024
3 min

Bijna negen van de tien patiënten (87 procent) die gebruik maken van thuismonitoring, zijn hier uitgesproken positief over. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.700 patiënten in opdracht van de Vliegwielcoalitie van Patiëntenfederatie Nederland. “Het beeld dat patiënten niet zitten te wachten op digitale zorg, kan na dit onderzoek voorgoed de prullenbak in,” aldus directeur-bestuurder Arthur Schellekens.

Bij thuismonitoring meten patiënten met een ziekte of aandoening zelf hun waardes en kijkt de zorgverlener op afstand mee. Het gaat dan onder meer om het meten van de hartslag, bloedsuiker, zuurstof en bloeddruk. Thuismonitoring wordt om verschillende redenen op steeds meer plekken toegepast. Door zorgaanbieders wordt het gezien als een belangrijk middel om de druk op de zorg te verlichten. Voor patiënten betekent thuismonitoring comfort en meer grip op eigen gezondheid.

Veilig gevoel
Acht van de tien deelnemers aan het onderzoek van de Vliegwielcoalitie geeft aan dat thuismonitoring ze een veilig gevoel geeft over het eigen lichaam. De deelnemers spreken over ‘meer grip op mijn ziekte’, ‘sneller ingrijpen waardoor opnames in het ziekenhuis zijn voorkomen’ en ‘bij het opspelen van klachten kan ik dit direct checken en heb ik snel uitsluitsel’.

“Door zelf te meten, heb ik meer grip gekregen op mijn longziekte”, aldus een deelnemer. “Ik kan nu sneller ingrijpen waardoor opnames niet meer nodig zijn geweest de afgelopen jaren.” “In plaats van een paar keer per jaar, word ik nu elke dag in de gaten gehouden”, zegt een andere deelnemer. “Dat geeft mij een veilig gevoel.”

Continu zekerheid
Deelnemers geven daarnaast ook aan dat ze met een veel veiliger gevoel de deur uitgaan, bijvoorbeeld op vakantie. Waar ze voorheen alleen vlak na een controle in het ziekenhuis gerustgesteld waren, geeft thuismonitoring hen continu zekerheid. Dit vermindert stress en draagt bij aan de kwaliteit van leven.

Bijna zeven van de tien deelnemers (66 procent) ervaart thuismonitoring als minder belastend vergeleken met een bezoek aan het ziekenhuis. Zeker bij invaliderende chronische aandoeningen kan een ziekenhuisbezoek een flinke opgave zijn. Deelnemers geven ook aan dat thuismonitoring hen helpt de eigen gezondheid te managen. “Doordat ik zelf mijn bloed prik op meerdere momenten van de dag heb ik ook sneller door waar ik qua eten op moet letten, wat wel en wat niet werkt”, zegt een deelnemer. “Op die manier kan ik makkelijker zelf voor stabielere waardes zorgen.”

“Het is handig wanneer ik een extra check wil, dat ik de gegevens op eigen initiatief kan doorsturen naar het ziekenhuis en daar dan terugkoppeling over krijg”, aldus een andere deelnemer.

Volgens directeur-bestuurder Schellekens van de Patiëntenfederatie onderstreept het onderzoek het groeiende belang van thuismonitoring. “Patiënten ervaren thuismonitoring als minder belastend en zorgverleners houden meer tijd over voor patiënten die zij moeten zien. Dit is dus een win-winsituatie. Gezien de groeiende druk op de zorg is dit een kans die we nog beter moeten benutten.”

Fysieke afspraken
Aan zorgvragers hoeft het volgens Schellekens niet te liggen. Maar een klein deel (10 procent) van de geïnterviewden zegt terug te willen naar de fysieke controle-afspraken. “Het beeld dat nog weleens geschetst wordt dat patiënten niet zitten te wachten op vormen van digitale zorg, kan na dit onderzoek voorgoed de prullenbak in,” aldus Schellekens.

Toch is het blijkens het onderzoek nog niet mogelijk om bij alle zorgaanbieders voor thuismonitoring te kiezen. Onbegrijpelijk, vindt Schellekens: “Thuismonitoring is een goed voorbeeld van de zorg beter én efficiënter maken. Dit soort veranderingen in de zorg gaan te traag. Zorgaanbieders moeten hierin investeren.”

Veelbelovend
Minister Agema van Volksgezondheid noemt de uitkomsten van het onderzoek op LinkedIn ‘veelbelovend’. “Met thuismonitoring slaan we meerdere vliegen in één klap”, stelt ze. “Patiënten ervaren meer rust en we sparen zorguren uit. Dit helpt de zorgkosten minder hard te laten groeien en het tekort aan medewerkers op te vangen.”

 

Gerelateerde artikelen