‘Niet alle technologie is ingewikkeld’

Anneke Westerlaken
Jasper Enklaar
08 april 2025
2 min

‘s Ochtends gaf ze nog les aan MBO’ers, ’s middags stond Anneke Westerlaken op de mainstage van Zorg & ict. Op beide plekken ging ze in op zorgtechnologie en hoe technologie het werk in de zorg transformeert.

“Technologie gaat ons helpen bij het beschikbaar houden van de zorg.” Tot die conclusie kwam Anneke Westerlaken, bestuursvoorzitter van branchevereniging ActiZ. Ze had daarvoor met niet mis te verstane grafieken en tabellen laten zien welke enorme zorgvraag op ons afkomt.

Met 485.000 medewerkers in de verpleeghuiszorg en wijkverpleging is de sector waar Westerlaken voor staat groter dan ooit, vertelde ze. En nog steeds lukt het om mensen te werven. Maar daarmee zullen we het niet redden.

Zelfredzaamheid

Technologische oplossingen zijn daarom noodzakelijk. Die worden al volop toegepast, vertelt ze. Niet alleen is daardoor de productiviteit in de wijkzorg gestegen, ook de zelfredzaamheid van burgers neemt daardoor toe. Denk aan medicijndispensers, steunkous helpers, spraakgestuurd rapporteren of beeldschermzorg. Dankzij slimme sensoren en domotica kunnen zorgverleners en mantelzorgers sneller inspelen op incidenten.

Nieuwe generatie

Die boodschap heeft ze ook meegenomen van het MBO. De studenten verzorging werken volop met AI en ChatGPT, maar in hun stages komen ze de moderne zorgtechnologie nog nauwelijks tegen. “Dus wij gaan ook vooral inzetten op de nieuwe generatie die al veel meer gewend is om met technologie te werken”, zegt Westerlaken. “We moeten die nieuwe generatie zorgverleners faciliteren. Het is echt een andere generatie zorgverleners die op de arbeidsmarkt. Zij hebben andere verwachtingen van de inzet van technologie.”

Roosteren en plannen

Terwijl ziekenhuizen betwijfelen of AI gaat helpen de personeelstekorten in de zorg op te lossen, is Westerveld positiever gestemd. “In de ouderenzorg zien we wel degelijk ook een aantal AI-toepassingen die helpen bij het werk.”

AI kan helpen met roosteren, plannen en allerlei administratieve zaken, denkt Westerveld. Ook kan het gezondheidspatronen helpen analyseren en ondersteuningsadviezen geven. Zelfs voorziet ze in de toekomst dat zorgverleners een digitale assistent of collega krijgen. Maar op de vraag aan de zaal over het gebruik van AI, komt een ontnuchterende reactie: “Ik heb AI nog nooit iemand zien wassen!’

Dagelijkse zaken

Niet alle technologische oplossingen zijn ingewikkeld en innovatief, benadrukt Westerveld. “Veel technologische oplossingen horen bij het gewone leven. We zien de fotolijstjes, we kennen het facetimen, allemaal manieren waarop normale technologische dagelijkse zaken al helemaal geïncorporeerd zijn in de zorg. Daar gaan we op voortborduren.”

Als voorbeeld noemde ze de Voorzorgcirkels, waarbij een groep buurtbewoners elkaar ondersteunt en in de gaten houdt. “Die werken ook met technologie, maar dat is gewoon met WhatsApp. Daarom mijn oproep: maak niet alles ‘zorgtechnologie’. Richt je direct op de samenleving, op de consument. Probeer de technologie niet te verbijzonderen, maar vermaatschappelijk!”

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen