Wat hebben de Nederlandse en Turkse zorgsector elkaar te bieden? Meer dan genoeg om de mogelijkheden van samenwerking over en weer serieus te verkennen, vinden Invest in Türkiye, de Netherlands-Turkish Trade Foundation, ROM Utrecht Region en Dutch Health Hub.
Om die reden houden ze op 26 september een gezamenlijk webinar. Investeerder, ondernemer of zorgprofessional, alle deelnemers kunnen rekenen op ‘direct bruikbare inzichten en ongeëvenaarde netwerkmogelijkheden’. “Dit is dé kans om inzicht te krijgen in de laatste trends, investeringskansen en strategische partnerschappen die de toekomst van de zorg in Turkije en Nederland bepalen”, aldus Invest in Türkiye in de uitnodiging.
Cijfers
Wie louter op de cijfers afgaat, ziet een wereld van verschil tussen de Nederlandse en Turkse zorg. Met een uitgavepercentage van nog geen 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) geeft Turkije collectief bijna 10 procent minder uit aan zorg dan Nederland. Ook qua bevolkingssamenstelling zijn er grote verschillen. In Nederland is ruim 20 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. In 2040 zal dit meer dan een kwart zijn. In Turkije is krap 10 procent van de bevolking van 85 miljoen 65 jaar of ouder.
Aanvullen
Volgens de organisatoren zijn het juist dit soort verschillen maken die maken dat de zorgstelsels in beide landen elkaar kunnen aanvullen. De grote en veelal jonge beroepsbevolking kan helpen de personeelstekorten in Nederland op te vangen. Omgekeerd kan Nederlandse expertise de Turkse zorg een impuls geven. De historische banden tussen Nederland en Turkije kunnen daarbij een natuurlijk brug vormen. Nederland telt ruim 400.000 inwoners met Turkse wortels. Zeker ouderen onder hen kijken nog nadrukkelijk naar Turkije als het om zorg en ondersteuning gaat.
“De zorg loopt in Nederland steeds meer vast. De Turkse zorg kan door de enorme capaciteit een alternatief bieden”, aldus voorzitter Ethem Emre van de Netherlands-Turkish Trade Foundation, voorheen Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije. “Mijn droom is een zorgbrug tussen Nederland en Turkije.”
Gedeelde uitdagingen
Deze potentiële zorgbrug wordt volgens de organisatoren van het webinar gestut door gedeelde uitdagingen. Denk aan stijgende zorgkosten, ongelijke toegang tot zorg, de groei van het aantal leefstijl gerelateerde aandoeningen, pandemieparaatheid en het verduurzamen van de zorginfrastructuur.
Digitaliseren
In reactie op deze uitdagingen is Turkse zorg de afgelopen jaren in hoog tempo gaan digitaliseren. Zo heeft inmiddels 82 procent van de bevolking toegang tot een landelijk dekkend zorginformatiesysteem. Daarnaast verwacht de Turkse overheid dat zorgaanbieders binnen afzienbare tijd voldoet aan internationale standaarden, zoals HIMSS EMRAM. Daarmee krijgen kwaliteit, consistentie, transparantie en interoperabiliteit een flinke impuls. Vanzelfsprekend vereenvoudigt de groeiende digitale volwassenheid ook samenwerking over de grenzen.
Onderzoek en ontwikkeling
Invest in Türkiye ziet dan ook grote mogelijkheden op het gebied van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling op het gebied van medische technologie en medicijnen. “Nederland staat bekend om zijn innovatieve ecosysteem in medtech, terwijl Turkije een robuuste maakindustrie heeft met en gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.” Nauwere samenwerking biedt zicht op “goede en betaalbare medische producten die inspelen op de groeiende wereldwijde vraag naar kosteneffectieve gezondheidsoplossingen.”
Kansen
Voeg daarbij de geografische positie van Turkije als brug tussen west en oost en de rol van Turkije als internationale hotspot van medisch toerisme (met jaarlijks 1,5 miljoen patiënten) en het moge duidelijk zijn dat de kansen voor samenwerking niet zomaar uit de lucht gegrepen zijn. Op 26 september zullen verschillende gezaghebbende sprekers hun concrete ervaringen delen. Onder hen ook CEO Gamze Arbak van Philips Türkiye. Het welkomstwoord wordt verzorgd door de Turkse ambassadeur Selçuk Ünal.
Inschrijven voor ‘Opportunities in the Healthcare Sector – Türkiye and the Netherlands’ kan via deze link. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De voertaal is Engels.