Monitoring met WiFi-sensing: goedkoper en gemakkelijker

PAVA
PAVA: Tom de Leeuw, Femke Delissen, Thijs Wijnheijmer en Daan van der Wind
Maaike Zweers
Maaike Zweers
19 december 2024
2 min

PAVA ontwikkelde een niet invasief monitoringsysteem dat gebruikmaakt van WiFi-sensing. Het registreert bewegingen en activiteiten van cliënten. Hiervoor hoeft alleen maar een stekker in het stopcontact gestoken te worden.

Femke Delissen, een van de oprichters van PAVA: “We zijn met ons vieren deze onderneming gestart. Wij hebben allemaal een master Artificial Intelligence gedaan en willen graag bijdragen aan het verbeteren van de ouderen- en thuiszorg.”

Vals alarm

“Daarvoor zijn we gaan kijken naar de huidige monitoringsystemen. We zagen dat ze vaak valse of vertraagde alarmen geven. Medewerkers reageren er onnodig op, wat de werkdruk verhoogt. Ze maken cliënten bovendien onnodig wakker.”

Goedkoper

In tegenstelling tot druksensoren, camera’s of radar maakt PAVA gebruik van eenvoudig te installeren, betaalbare WiFi-sensoren. Delissen: “Deze techniek werd al wel gebruikt in de beveiliging, maar nog niet in de zorg. De sensoren worden aan verschillende kanten van een kamer geïnstalleerd. Ze zijn een stuk goedkoper dan de huidige bewegingssensoren zoals wearables radar of camera’s.”

“Er hoeft alleen een stekker in het stopcontact te worden gestoken. Samen vormen de sensoren een eigen WiFi netwerk. Als een bewoner door de kamer loopt, verstoort deze de WiFi-signalen. Met behulp van Artificial Intelligence vertalen wij deze verstoringspatronen in bruikbare bewegingsdata. Onze inzichten tonen real-time hoeveel en waar er beweging is zonder privacygevoelige data op te slaan.”

Dwalen of vallen

“Voor cliënten is het prettig dat er geen zichtbare sensoren of camera’s in hun leefruimte zijn. De zorgmedewerkers kunnen gerichter hun rondes lopen. Door ze te voorzien van informatie over aanwezigheid, locatiebepaling en slaap kan het aantal verstoringen ’s nachts naar beneden en is er te anticiperen op dwalen of vallen.”

Tweede pilot

PAVA heeft een eerste pilot afgerond in vijf kamers om data te verzamelen. Delissen: “In december 2024 zijn we gestart met een tweede pilot bij ViVa! Zorggroep. Die pilot is gericht op het valideren van de nauwkeurigheid van onze technologie. Die draait dus nog naast de bestaande systemen. Als deze pilot succesvol verloopt, kunnen we het systeem op meer plaatsen gaan toepassen.”

Health Impact Investeren

Het eerste pilotjaar wordt nog gefinancierd met kleine investeerders en subsidies. “We zijn nu voorzichtig aan het kijken naar grotere investeerders. En hebben daarom de masterclasses Health Impact Investeren van Health~Holland en Dutch Health Hub bijgewoond. Hierdoor zijn we bewuster gaan kijken naar verschillende financieringsmogelijkheden en hebben we de eerste contacten kunnen leggen met verschillende partijen. We hebben inzichten en tips meegenomen hoe we ons het beste in het investeringslandschap kunnen navigeren en onszelf positioneren.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen