Minister Helder: ‘AI kan grote rol spelen in ouderenzorg’

AI Ouderenozrg
Jasper Enklaar
14 juni 2023
2 min

Het is niet meer de vraag of, maar vooral hoe AI de zorg gaat helpen. De kwaliteit van data is daarbij van groot belang. VWS neemt de regie op zich om dit beter te gaan regelen, vertelde minister Helder op Zorg & ICT 2023. Ze ziet daarbij volop toepassingen voor AI in de ouderenzorg.

Hoe gaat de inzet van technologie in de ouderenzorg ons helpen? Volgens Minister Conny Helder van langdurige zorg en sport (VWS)  is het niet of, maar hoe we gebruik kunnen maken van alle nieuwe inzichten rond AI en digitalisering.

Meer regie 

Veel van het succes daarvan hangt wel af van de kwaliteit van de beschikbare data, zei Helder. De minister kondigde aan dat ze met haar collega minister Kuipers daaraan werkt. “We gaan er werk van maken dat we niet meer met de fax werken, dat niet ieder specialisme en iedere sector zijn eigen hobby’s heeft. We gaan doorpakken en hier meer regie op voeren. Want gegevensuitwisseling, dat is gewoon key.”

Rode draad

Nieuwe technologie roept altijd vragen op en angst voor wat het allemaal kan en of we dat wel kunnen beteugelen. Met AI is dat zeker het geval. Helder heeft vooral oog voor de mogelijkheden. Met zelf 45 jaar ervaring in de zorg, vertelde dat ze haar hele loopbaan al bezig is om te kijken hoe technologie gebruikt kan worden om de zorg te verbeteren. “Dat is de rode draad in mijn loopbaan en zeker de afgelopen jaren in de ouderenzorg. Want technologie biedt kansen voor de grote uitdagingen waar we in de zorg voor staan.”

Patroonherkenning

Artificial Intelligence kan ook helpen de ouderenzorg anders te organiseren, legde Helder uit. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld door algoritmes die helpen met patroonherkenning. Nu kan dat al bij het vergelijken van röntgenfoto’s, maar dat zou ook kunnen met sensoren in een slimme vloer, die subtiele veranderingen in het looppatroon kunnen waarnemen. Behandelaren kunnen dan veel eerder inspelen op mogelijk valrisico.

Stempatroon analyseren

Dat zou op dezelfde manier kunnen met analyse van het stempatroon en spreeksnelheid. Voordat het menselijk oor of oog het in de gaten heeft, worden dan de eerste aanwijzingen voor bijvoorbeeld dementie al gedetecteerd. Dit soort toepassingen gaan het mogelijk maken, volgens de minister, om de schaarse capaciteit in de zorg in te zetten op een andere manier.

Dure hobby’s

Tegelijk waarschuwde minister Helder ook. “We moeten niet alleen dure, nieuwe hobby’s ontwikkelen die niet echt bijdragen.” De start-ups die mooie dingen maken, moeten ook een volgende stap kunnen maken. Maar dan wel zo dat ze echt arbeidsbesparend zijn en echt helpen in de praktijk.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen