Een medewerker met autisme kan op veel plekken prima functioneren. Ongeveer 180.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme. Een kwart van hen heeft betaald werk. De rest zit thuis met het etiket ‘arbeidsgehandicapt’. Het gros van de werkgevers heeft geen idee hoeveel talent ze links laten liggen.
Bij detachteringsbureau AutiTalent weten ze dat wel. AutiTalent noemt zich een social enterprise: een zakelijke dienstverlener met maatschappelijke impact. Het doel is om zoveel mogelijk mensen met autisme aan volwaardig betaald werk te helpen. Dat lukt heel aardig. Sinds de oprichting ruim dertien jaar geleden zijn honderden mensen met autisme en opdrachtgevers aan elkaar geknoopt. Veelal bij overheidsinstanties zoals politie en belastingdienst, maar ook bij particuliere bedrijven. In veel gevallen zal de directe zorg geen voor de hand liggende werkplek zijn, maar ook in zorgorganisaties zijn wellicht plekken waar iemand met autisme prima op zijn of haar plek is.
Begrijpelijke taal
CAREanimations in Den Haag. Dat maakt animatievideo’s van bijsluiters. Want 30 tot 40 procent van de gebruikers van voorgeschreven geneesmiddelen begrijpt de bijsluiters niet. Daardoor gebruiken ze het geneesmiddel verkeerd.
Onder de noemer Kijksluiter heeft CAREanimations voor zorgverleners en hun patiënten een bibliotheek opgebouwd van ruim 10.000 video’s met de belangrijkste informatie uit de bijsluiter, uitgelegd in begrijpelijke taal. Meerdere medewerkers van AutiTalent helpen bij het monteren van deze video’s.
Directeur Rob Neeter van CAREanimations vertelt op de site van AutiTalent dat hij zeer tevreden is over hoe de medewerkers van AutiTalent het werk uitvoeren. “Dat is repetitief, routinematig werk, maar het doet tegelijkertijd een hoge aanspraak op accuraatheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Ik merk dat dat eigenschappen zijn die goed passen bij veel mensen met autisme.”
Bijzondere talenten
Kortom, iedereen blij. Waarom komen dan toch zo weinig mensen met autisme aan de bak? Sam Fassbender, recruiter en relatiemanager bij AutiTalent, praat daar gepassioneerd over. “Veel werkgevers denken dat mensen met autisme grote aanpassingen in het werk nodig hebben. Dat is helemaal niet waar. In de praktijk blijkt het juist om kleine aanpassingen te gaan.”
“En wat krijg je daarvoor terug: mensen met bijzondere talenten. Ze hebben een extreem oog voor details, kijken vaak met een andere bril waardoor ze dingen zien waar wij allang overheen kijken. Daardoor hebben ze vaak frisse ideeën en denken outside the box. Ze zijn ook heel secuur. Daar zijn ze dan ook heel goed in en sommmigen vinden het fijn om repeterende handelingen te verrichten. Maar net zoals alle andere mensen heeft iedere persoon met autisme een eigen persoonlijkheid. Wij kennen er ook die graag geprikkeld worden door een extra uitdaging.”
Politiekorpsen
Bij een aantal politiekorpsen zijn gedetacheerden van AutiTalent graag geziene medewerkers. Bijvoorbeeld waar het gaat om het bekijken van video-opnamen bij pinautomaten. “Daar gaan ontelbare uren mee heen. Het is een monotoon werk waar een rechercheur op een bepaald moment een blinde vlek krijgt voor wat er allemaal voorbijkomt. Deze medewerkers niet, zij blijven elk detail zien en vinden de herhaling juist prettig. Ook het uitlezen van in beslaggenomen laptops is een kolfje naar de hand van deze speciale medewerkers. Ze hebben al een aantal bestanden geanalyseerd.”
Vanzelfsprekend dragen de politiemensen dit soort klussen met graagte over aan hun collega’s met autisme. Die vinden dit juist heerlijk én het levert soms ook nog nuttige bijvangst op.
Belastingdienst
Daarom lijkt de huiver bij werkgevers om mensen met autisme aan te nemen ongegrond. “Ze leveren hoogwaardige kwaliteit”, zegt Sam Fassbender. “De Belastingdienst weet dat ook allang. Dat is een zeer autismevriendelijke organisatie en daar werken veel mensen via ons. Daar wordt veel met protocollen gewerkt, wat duidelijkheid geeft en dus heel prettig is voor mensen met autisme. Die zijn perfectionistisch en nauwkeurig, leveren precisiewerk.”
Autismevriendelijk
In het bestand van AutiTalent zitten ongeveer 3.000 kandidaten. Hun cv’s kunnen allerlei gaten of kortdurende dienstverbanden vertonen omdat hun talenten verkeerd of niet werden gebruikt, omdat de werkomstandigheden niet autismevriendelijk waren en de speciale behoeften van de werknemer niet werden begrepen. Natuurlijk is iemand met autisme niet overal in de zorg inzetbaar. Maar vanwege het grote personeelstekort loont het de moeite om mensen met autisme in te zetten op plekken waar het wel kan.
Daarom is Sam Fassbender altijd zo blij wanneer ze weer iemand heeft geplaatst. Nog gelukkiger wordt ze wanneer de plaatsing uitloopt op een duurzame verbintenis. “Dat is waar wij altijd naar streven. Als het dan lukt word ik soms overvallen door een overweldigende emotie. Mensen die het dubbel zo hard verdienen gelukkig maken met hun droombaan is het mooiste dat er is.”
Fantastische medewerkers
Ze is zeer betrokken bij de doelgroep, waarvoor ze ook de opleiding ‘expert in het autistisch denken’ volgde en les kreeg van gerenommeerde specialisten in België. “Ik heb zoveel mooie mensen mogen ontmoeten in de zes jaar dat ik dit werk doe. Mijn respect voor hen is groot. Ze hebben een lange weg bewandeld, vaak met veel vallen en opstaan. Omdat ik toevallig net ietsje socialer ben, is dat mij allemaal gemakkelijker afgegaan. Oneerlijk toch eigenlijk? Want uiteindelijk zijn al die mensen met autisme negen van de tien keer intelligenter dan ik.”
Aan werkgevers geeft ze graag een boodschap mee: “Schep kaders, geef hen wat meer tijd, zorg voor voorspelbaarheid en je krijgt er fantastische medewerkers voor terug.”