Marc Kalf: ‘Utrecht wordt één groot living lab’

Marc Kalf
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek
16 mei 2023
4 min

Utrecht als één groot living lab voor de zorgsector?  Dat is al zo goed als werkelijkheid volgens de Regionale Ontwikkelings Maatschappij (ROM) Utrecht. Deze ROM werkt hard aan de ontwikkeling van het Open Health Lab. Daarin werken zorg- en kennisinstellingen optimaal samen om producten en diensten te testen, te valideren en uiteindelijk ook te implementeren.

Vorig jaar heeft de ROM Utrecht met allerlei partijen in de regio daarover een visie ontwikkeld. Die deelden ze op 13 en 14 juni tijdens Dutch Health Week.

Marc Kalf, Senior Business Developer Health bij de ROM Utrecht: “Ons ideaalplaatje is dat de zorginstellingen, bedrijfsleven en kennisinstellingen hier in de regio optimaal samenwerken als één ecosysteem. Dat kun je realiseren als er vanuit elke organisatie een duidelijk aanspreekpunt is. De truc is het om goed te organiseren, zodat je meteen weet bij wie je moet zijn.”

Ecosysteem

De ROM Utrecht bestaat nu twee jaar. Het is een van de jongste van alle regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland. In Utrecht is de ROM aangesloten op drie thema’s die hier al spelen: media & gaming, earth valley (duurzaamheid, digitalisering) en Life sciences en Health.

Kalf: “Onze taak is ervoor te zorgen dat de regionale economie sneller groeit. Daarvoor sluiten we aan op de regionale thema’s. Voor het thema health richten we ons op de drietrap de gezonde mens in de gezonde leefomgeving in een gezonde samenleving.”

In Amersfoort is de ROM Utrecht bezig met het bouwen van een Innovatiedistrict Vitaliteit rond de SOMT University, de universiteit voor fysiotherapie. “Daar zijn ze bezig om de wijk eromheen te herinrichten. Daarin wordt ook vitaliteit en gezondheid meegenomen”, vertelt Kalf.

“Er worden allerlei projecten opgezet. Zo worden er nu al 2.000 inwoners uit de omgeving gemeten om te kijken hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. Daar is een soort meetstraat voor ontwikkeld met meer dan tien instrumenten om hun fitheid, lenigheid en andere zaken te meten en ze te monitoren door de tijd heen. Als je interventies pleegt, kun je zo meten wat dat oplevert.”

Regio Utrecht heeft voorsprong

De Dutch Health Week was een mooie kans om hierover meer te vertellen, aldus Kalf. “In de regio Utrecht hebben we immers een voorsprong. Vrijwel alle hoofdkantoren van artsenorganisaties, NZa, brancheorganisaties, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties zijn hier gevestigd, net als het Utrecht Science Park, het KNMI en het RIVM.”

Startups en Scale-ups spelen een cruciale rol bij innovatie op het gebied van Life Sciences en Health, stelt Kalf. “Daar blinkt onze regio in uit. Een zeer groot deel van alle start-ups uit de regio Utrecht is actief in de health-sector.”

Die kregen dan ook tijdens Dutch Health Week de gelegenheid om zich te presenteren op het Heart of Health-Startupplein dat te vinden was op Zorg & ICT. Dit plein organiseerde de ROM Utrecht samen met de Utrecht Economic Board. Tien van de meest innovatieve startups en scale-ups uit de regio deelden hun innovatie met de bezoekers van de beurs. Hieronder wareb bedrijven als  Welpair, Linksight, Moveshelf, VindiQu, Amulet, Holomoves, Vedea, Thuisleefgroep, Dytter en Medicine Men. Daarnaast organiseerde ROM lunches voor innovatiemanagers en bedrijven.

Op het Utrecht Heart of Health startup plein werd de podcast ‘Pepper’ opgenomen. Daarin voelden Jelle Drijver van Dotslash en Jos Hummelen van ROM Utrecht verschillende health-experts aan de tand.

Open Health Lab Symposium

Op 13 juni in de middag organiseerde ROM het Open Health Lab Symposium. “Hier deden wij onze visie op het open living lab uit de doeken”, aldus Kalf. “Verschillende sprekers als Kjell van der Giessen van Defensie en Thijs Otto van Es van FC Utrecht gaven inspirerende voorbeelden over de regionale samenwerking van het innovatief bedrijfsleven met zorginstellingen, inwoners en kennisinstituten.

Kruisbestuiving

Kalf: “Hoe zet je mensen aan tot gezond gedrag? Hoe krijg je ze meer aan het bewegen? Hoe kan technologie daarbij een rol in spelen? Er is veel kruisbestuiving bij wat we allemaal opzetten. Zo zijn we in Soesterberg een innovatiecluster aan het bouwen op het gebied van de interactie tussen mens en technologie. Daar zitten het Centrum voor Mens en Luchtvaart van Defensie en TNO samen in. Daar worden bijvoorbeeld F35 piloten getraind uit elf verschillende landen. Er worden allerlei nieuwe toepassingen ontwikkeld om mensen te ondersteunen in extreme omstandigheden. Dat raakt ook de zorg. Denk aan bepaalde sensoren waarmee je menselijk gedrag kunt meten. Die kun je ook inzetten weer bij topsport, zoals bij FC Utrecht of Kampong.”

Introductie in de Nederlandse markt

Op 13 juni organiseerde ROM tevens een introductiesessie over de Nederlandse health-markt voor bedrijven uit andere landen. “Denk aan uitdagingen waar ze tegenaan lopen, zoals validatie, certificering, terugbetaling, het vinden van een launching customer of het begrijpen van het zorgsysteem en zijn stakeholders.”

THINC Healthcare, onderdeel van Universitair Medisch Centrum Utrecht en Medscaler, gevestigd in Dotslash, deelden als expertorganisaties hun best practices. Nino Bellengé en Dr. Jaap Trappenburg delen de lessen die zij hebben geleerd van tientallen zorgoplossingen die op de Nederlandse markt komen.

Innovatieontbijt

Als laatste organiseerde de ROM nog samen met de gemeente Utrecht een innovatieontbijt op 14 juni. Daar begonnen innovatoren de dag aan tafel bij mensen uit zorginstellingen en met zorgverzekeraars. Kalf: “Ze gingen met elkaar in gesprek over uitdagingen waar de zorg voor staat en hoe het bedrijfsleven daarin een rol kan vervullen. Zo wilden we ervoor zorgen dat ze elkaars werelden beter leren begrijpen en zo een netwerk kunnen opbouwen.”

 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek

Gerelateerde artikelen