Luscii verlegt ambitie naar radicale preventie

Philip van de Poel
Philip van de Poel
13 november 2024
4 min

Digitaal zorgplatform Luscii kiest voor radicale preventie. “We moeten heel anders naar preventie gaan kijken”, vindt CEO Daan Dohmen. “Je moet níet beginnen als de eerste klachten optreden, maar als mensen nog geen patiënt zijn.” Wil levenslange preventie slagen dan zijn digitale data én financiering volgens Dohmen onmisbaar.  

“Wij praten nog vaak over preventie in termen van twee of drie jaar”, aldus Dohmen tijdens de recente Luscii Connected Care Summit in Amsterdam. “Maar de beroerte of hartstilstand die je als zeventigjarige krijgt, begint als je dertig of veertig bent.”

Persoonlijke transformatie

Dit inzicht vatte bij Dohmen post toen hij enkele jaren geleden de gevolgen van zijn drukke professionele bestaan aan den lijve begon te voelen. Een opbollend buikje, kortademigheid en een dito lontje deden hem beseffen dat hij op de verkeerde weg zat. Dohmen: “Toen ook nog mijn zwager in die periode overleed, realiseerde ik me dat gezondheid het belangrijkste is dat we hebben. Dus begon ik met sporten en ging goed op mijn voeding en slaap letten. Dat heeft niet alleen mijn lichaam getransformeerd, maar ook mijn geest. Ik ben gelukkiger en heb het leuker met mijn gezin. Zodoende realiseerde ik me dat als we problemen met gezondheid willen oplossen, we verder moeten kijken dan de zorg.”

Big Four

Dohmen vindt een medestander in de Amerikaanse arts en auteur Peter Attia, wiens gedachtengoed hij in Amsterdam nog eens uit de doeken deed. Volgens Attia is tachtig procent van de sterfte toe te schrijven aan vier ziektes, te weten: kanker, hart- en vaatziektes, neurodegeneratieve aandoeningen en stofwisselingsziektes, zoals diabetes. Deze Four Horsemen of Chronic Disease, zoals Attia ze noemt, hangen allemaal in meer of mindere mate samen met leefstijl. Als we leefstijlfactoren tijdig in kaart brengen en consequent volgen, dan kunnen we zo nodig bijsturen en daarmee het aantal gezonde levensjaren fors vergroten, aldus Attia.

Datajourney

De mogelijkheden om de eigen gezondheid te screenen en de bijhorende data te verzamelen en te delen zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Luscii is daar zelf met een zorg op afstand-app die inmiddels door zeven van de tien Nederlandse ziekenhuizen wordt gebruikt, een goed voorbeeld van. Maar Dohmen ziet nog veel meer kansen. “Voordat iemand patiënt wordt, is hij al op zoveel plaatsen geweest. Niet alleen in de apotheek, maar ook op de sportschool. Mensen hebben een smartwatch of zitten op Strava. Daar zit allemaal gezondheidsdata in die we mee zouden moeten kunnen nemen naar een zorgprofessional. Zo’n datajourney kan de kloof dichten tussen de zorg en de burger.”

Over de vraag of van de burger verwacht mag worden, dat hij zelf zijn eigen gezondheid digitaal vastlegt, hoeft Dohmen niet lang na te denken. “Dat hoef je niet eens te vragen. Heel veel mensen doen dat al. Het is gewoon zonde als je niets met die data doet.”

Slimme netwerken

Een naadloze data-reis valt of staat met slimme netwerken. Dohmen ziet dergelijke smart networks op steeds meer plaatsen ontstaan: tussen ziekenhuizen onderling, maar ook tussen ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorgorganisaties. En niet te vergeten tussen nieuwe partners zoals apotheken en fitnesscentra. Technologie hoeft volgens Dohmen geen belemmering te zijn. “De consumentenmarkt is het probleem niet. Wij hebben met Luscii al integraties met heel veel fitnesstrackers. Met de elektronische patiëntendossiers gaat dat ook steeds beter.”

Clinical intelligence

Een punt aandacht is natuurlijk de validatie van al deze data. Zeker als ze uit externe applicaties komen zullen zorgverleners zich willen vergewissen van de kwaliteit en geldigheid. “Daar speelt clinical intelligence een belangrijke rol”, stipt Dohmen de derde bouwsteen van Dream 2030 aan. “Kunstmatige intelligentie kun je inzetten om vast te stellen of dingen werken. Bovendien kun je met AI-assistenten ziekten helpen voorspellen voordat symptomen optreden. En het is mogelijk zorgverleners nog verder te ondersteunen door bepaalde werkprocessen en reacties te automatiseren.”

Obstakels

Bij hindernissen op de weg naar digitale preventie wil Dohmen niet te lang stil staan. “Ik kijk niet zo naar obstakels. Toen we met Luscii in 2018 vol inzetten op thuismonitoring hoorden we ook voortdurend: de data is er niet, het kan technisch niet, mensen willen het niet. Nu is het realiteit. Je moet laten zien dat het kan. Als het werkt, buigt het systeem uiteindelijk mee.”

Financiering

Toch erkent Dohmen dat financiering een issue is. De huidige financieringssystematiek is gebaseerd op het behandelen van ziekte. Als Dream 2030 werkelijkheid wordt, komen die niet of in veel mindere mate voor. Zal er ooit een betalingstitel voor non-eventualiteiten komen? Voorlopig zet het huidige kabinet financieel het mes in preventie. “Verschrikkelijk”, oordeelt Dohmen. “Daarmee gaan we de verkeerde kant op. We moeten anders gaan kijken en preventie over een periode van dertig, veertig jaar faciliteren.”

Gedeelde missie

Wat de politiek ook besluit, Dohmen voelt zich gesterkt door de samenwerking met technologieleverancier Omron, die eerder dit jaar Luscii overnam. “We blijven Luscii, maar hebben nu een grote broer naast ons staan die ons helpt op te schalen.”
“Omron en Luscii delen dezelfde missie”, aldus senior marketing director Lucia Prada. “We willen gezondheid bevorderen en het leven van mensen verbeteren door ze de middelen te geven om hun leven ten volle te benutten.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen