Heb je gerookt? Deze vraag wordt vaak als eerste gesteld als iemand vertelt dat hij longkanker heeft. Dat zorgt voor schuld en schaamte. Toch komt dit onderwerp vaak niet aan bod in de spreekkamer. Longkanker Nederland organiseert dus een nascholing voor zorgverleners.
Zorgverleners herkennen dat veel longkankerpatiënten worstelen met gevoelens van schuld en schaamte. Uit onderzoek blijkt echter dat zeven van de tien zorgprofessionals deze gevoelens niet standaard bespreken. Zij maken zelf een inschatting of de patiënt hier behoefte aan heeft.
Rokersvraag
Veel patiënten geven aan dat ze ze graag hadden gesproken over deze gevoelens met een zorgverlener, maar dat dit nooit op tafel is gekomen. Dit roept de vraag op of zorgverleners altijd de juiste inschatting maken en of ze pro-actiever zouden kunnen zijn in het bespreken van deze onderwerpen.
Zorgverleners worstelen hier zelf ook mee blijkt. Hoe begin je een gesprek over schuld en schaamte op een manier die helpend is voor de patiënt? En hoe stel je de vraag over roken zonder dat de patiënt zich veroordeeld voelt? De rokersvraag is immers cruciaal voor de diagnose en een zo effectief mogelijk behandeling, maar kan tegelijkertijd gevoelig liggen.
Nascholing
Longkanker Nederland roept zorgverleners op om bewust te kijken naar de manier waarop de rokersvraag gesteld wordt, én om stigma, schuld en schaamte standaard onderdeel te maken van een consult. Op 12 november organiseert de organisatie een nascholing. Hierin krijgen zorgverleners praktische handvatten aangereikt voor het voeren van gesprekken met patiënten en hun naasten over deze onderwerpen.
Aanmelden kan hier.
Campagne
November, longkankermaand, staat dit jaar in het teken van het stigma op longkanker. Uit onderzoek blijkt dat mensen met longkanker regelmatig worden veroordeeld. En dat maakt hun proces alleen maar zwaarder. Ze verdienen steun en geen oordeel, vindt Longkanker Nederland. De campagne ‘Longkanker? Ja, dat was te verwachten’ moet dus bewustwording creëren en stigma’s doorbreken.