Kompas wijst altijd de weg naar huis

Kompas
Maaike Zweers
Maaike Zweers
19 december 2024
3 min

Het Kompas van Aumens wijst mensen met dementie altijd de weg naar huis. Mede-oprichter Vincent Eurlings over de weg er naartoe en de dromen voor de toekomst. Ontmoet de eerste genomineerde voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2025.

Het kompas wijst niet naar het Noorden, maar naar huis. Dit maakt het voor mensen met dementie mogelijk om zelfstandig op pad te gaan zonder de angst om de weg terug te verliezen. Het kompas is ontwikkeld in samenwerking met mensen met dementie, waardoor het uiterst intuïtief en eenvoudig in gebruik is.

Inmiddels is het Kompas al ontwikkeld en getest samen met zestig mensen. Het team werkt momenteel aan een kleine oplage die begin 2025 beschikbaar moet zijn voor dagelijkse praktijktests. Het doel is om het product zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van gebruikers.

De hardware van het Kompas is inmiddels gekozen, maar volgens Eurlings blijft het verbeteren van de software een doorlopend proces. “We willen zeker weten dat het echt perfect aansluit op de wensen van de gebruiker.”

Uitdagingen in de zorgmarkt

De grootste uitdaging bij het naar de markt brengen, zit volgens Eurlings in het overtuigen van zorgverzekeraars en andere partijen van de waarde van het kompas. Hoewel het product aanzienlijke voordelen biedt voor de kwaliteit van leven en de ontlasting van mantelzorgers, is het niet direct te vertalen naar kostenbesparing.

“Mantelzorgers worden niet betaald en dat maakt de businesscase minder zichtbaar. Toch zien we uit onze data dat het product economische impact kan hebben door mensen langer zelfstandig te laten blijven. Maar dat moeten we eerst bewijzen. En dat kan pas als we het op grotere schaal kunnen introduceren.”

Financiering 

Het project is tot nu toe gefinancierd door subsidies en eigen middelen van het team. Dat bestaat uit zes mensen. Naast Vincent en zijn tweelingbroer Rick Eurlings werken ook Rens Brankaert (universiteit Eindhoven), Frank Antonissen (Fontys), en de broers Andrew en Stephen Greenwood aan het project.

Het team is op zoek naar een Nederlandse investeerder met connecties in de zorg om het product grootschalig op de markt te brengen. “Gebruikers gaan een abonnementstarief betalen, maar we willen de prijs voor deelname graag zo laag mogelijk houden. Met een investeerder kunnen we dit zeker voor elkaar krijgen.”

Toekomstvisie

Eurlings hoopt dat het kompas op termijn een breed scala aan gebruikers kan bedienen. Er zijn meerdere toepassingen mogelijk. In een volgende fase zou bijvoorbeeld ook een bestemming kunnen worden toegevoegd. Of een ‘volgfunctie’ zodat naasten kunnen zien waar de gebruiker zich bevindt. “Maar dat is eigenlijk in tegenspraak met het doel van het kompas”, aldus Eurlings. We willen juist dat mensen zelfstandig op stap gaan en dat ze het vertrouwen krijgen dat ze dat kunnen. Dat doe je niet door ze juist weer te gaan volgen”

Prijzengeld

Wat ze met het prijzengeld gaan doen als Aumens gaat winnen? Daar moet Eurlings even over nadenken. “Er is nog veel waar geld naartoe moet, maar ik denk dat we het kompas nog meer gaan laten aansluiten bij de wensen van de gebruiker, zodat het meegroeit met de persoon. En dat we het nog leuker maken. We willen dat uiteindelijk iedereen ermee op avontuur gaat.”

Zorginnovatie.nl reikt in 2025 voor de tiende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. Deelnemers maken kans op de vakjuryprijs ter waarde van 10.000 euro en op de publieksprijs ter waarde van 5.000 euro. De komende weken worden de acht finalisten bekendgemaakt. Ze pitchen tijdens het Health Valley Event op 13 maart 2025 hun zorginnovatie voor een deskundige vakjury. De winnaars worden op 9 april bekendgemaakt tijdens Zorg & ict, onderdeel van Dutch Health Week.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen