Kabinet mikt op halvering administratielast door inzet AI

Zorgbureaucratie
Philip van de Poel
Philip van de Poel
17 september 2024
2 min

Het kabinet Schoof wil met generatieve kunstmatige intelligentie de administratieve lasten in de zorg fors naar beneden brengen. In 2030 moeten zorgverleners de helft minder tijd kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Zo blijkt uit het nieuwe regeerprogramma, waarin de plannen zijn uitgewerkt uit het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB.

Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort aan personeel in de sector zorg en welzijn in 2033 op tot bijna 200.000 medewerkers. Het kabinet wil dit voorkomen door de inzet van artificiële intelligentie (ai). Met nam de mogelijkheden van generatieve AI -ook wel aangeduid als Large Language Models (LLM’s)- zijn volgens het kabinet “revolutionair”.

Praktijkproef
“Een praktijkproef laat zien dat de administratietijd van een consult teruggebracht kan worden van zeven minuten naar minder dan zestien seconden”, becijfert het kabinet in het regeerprogramma. “Met behulp van AI kunnen zelfs conceptbrieven en e-mails automatisch gegenereerd worden, zowel in het jargon van de medisch specialist als in begrijpelijke taal voor de patiënt.”

Primair proces
Dit alles moet leiden tot een halvering van de tijd die zorgverleners aan administratie kwijt zijn. Door de vrijgekomen capaciteit in te zetten voor het primair proces kan het personeelstekort volgens het kabinet voor de korte termijn zelfs helemaal worden weggepoetst: “Als we de administratietijd weten te halveren naar zo’n 20 procent van de werktijd, zijn we er voor de komende jaren al.”

Databeschikbaarheid verbeteren
Om AI ruim baan te geven, kondigt het kabinet enkele flankerende maatregelen aan. Zo gaat het kabinet de databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling in zorg en welzijn versneld verbeteren, met inachtneming van de vereisten op het gebied van privacy en gegevensbeveiliging.

Stimuleringsregeling
Wet- en regelgeving die nodig is om de introductie van generatieve AI in de ziekenhuiszorg te bespoedigen wordt met voorrang aangepakt. Organisaties in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz die bewezen digitale werkvormen willen opschalen kunnen rekenen op een bijdrage uit de Stimuleringsregeling technologie ondersteuning en zorg. Voor diagnostische AI wil het kabinet een medisch-ethisch kader opstellen.

Snoeien in regels
Het kabinet belooft daarnaast te snoeien in de registratieverplichtingen in de zorg. “Wet- en regelgeving die tot onnodige administratietijd leidt wordt opgeheven. Vertrouwen in medewerkers wordt het uitgangspunt. De uitvraag moet minder. Samen met het zorgveld en de hiertoe aangestelde gezanten stellen we een werkagenda op.”

Het kabinet wil bij vermindering van de regeldruk samen oplopen met de belangrijkste stakeholders. “Het verlagen van de administratietijd is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. We ondersteunen de zorgkantoren, verzekeraars en aanbieders bij het ontregelen van de zorg.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen