De jaarwende is het moment van vooruit zien én terug kijken. Tussen feestdagen en nieuwjaarsrecepties in zet de Dutch Health Hub de vijf best gelezen artikelen van 2024 thematisch op een rijtje. Innovatie in de zorg blijkt bij het aanbreken van het tweede kwart van deze eeuw een aarzelende dans tussen impact en financiering.
Hoe innovatie en financiering bij elkaar te brengen? Dat was afgelopen jaar een van de brandendste kwesties op het gebied van innovatie. Een innovatie naar de markt brengen is geen sinecure. Tot 95 procent van alle innovaties komt nooit bij de patiënt. En van de bedrijven die venture capital weten aan te trekken, strandt zo’n 80 procent voortijdig. Hoe impact op de zorg te paren aan zakelijk succes? Dutch Health Hub besteedde in 2024 in een reeks masterclasses aandacht aan deze vraag.
Meetbaar verschil
“De innovatie moet meetbaar verschil maken”, aldus Leoni Delsink, portfolio-manager Health Impact Investeren VGZ, tijdens de masterclass in Utrecht. “Daarbij kun je denken aan verlaging van het zorggebruik of verhoging van het arbeidspotentieel. Als we denken dat er een match is, volgt een screeningsproces, waarin we kijken naar de impact. Welk probleem wil de start up aanpakken? Hoe groot is dat probleem? Hoe groot of klein is de impact die de betreffende innovatie hierop maakt?”
Schaalbare innovaties
“We zoeken geen unicorn”, aldus Johanneke Maenhout van NLC Health Ventures. “Maar het moet wel schaalbaar zijn. Wat we als eerste toetsen is: welk probleem los je op en hoe groot is dit probleem?” “Impact innovatie is net zo belangrijk als rendement”, constateert ook Linze Dijkstra van investeringsfonds Health Innovations. “Geld is duur. Je moet echt een goed verhaal hebben om financiering op te halen”, adviseert investeerder Douwe Jippes.
Nationale Zorginnovatieprijs
De jury van de negende Zorginnovatieprijs bekroonde tijdens Zorg & ict AI-innovatie Juvoly. Dankzij spraakherkenning heeft de huisarts in de spreekkamer de handen vrij voor de patiënt. De publieksprijs ging naar Valtes, een app ter ondersteuning van mantelzorgers.
Vrouwengezondheid
Als er één onderwerp is waarin al deze aspecten van innovatie samen komen is het vrouwengezondheid. Hoewel het over een miljardendoelgroep gaat, krijgt het onderwerp nog altijd te weinig aandacht. Onbegrijpelijk, vindt Priya Agrawal van farma-reus MSD. “Zo gauw je het woord ‘vrouwengezondheid’ in de mond neemt, denken investeerders: ‘niche’. Hoe kan de helft van de wereldbevolking een niche zijn? Ik wil niet dat er in vrouwengezondheid wordt geïnvesteerd omdat het moreel juist is, maar omdat het slim is.”
Ook managementconsultant Paula Bellostas Muguerza hamert op het economische belang van innovatie op het gebied van vrouwengezondheid. “We kunnen in 2040 een triljoen dollar aan het BNP toevoegen als we beter voor vrouwen gaan zorgen.”
“Money talks”, weet Agrawal. “Mijn oproep aan alle vrouwen is: laat investeren niet aan mannen over. Jullie geld telt. Jullie kunnen het inzetten voor innovaties die belangrijk zijn voor vrouwen en door hen geleid worden.” De organisatie Zorg & ICT heeft deze boodschap goed begrepen. Femtech is begin april één van de dragende thema’s van Nederlands belangrijkste health tech event.
Innovatie: meest gelezen
- Impact zorginnovatie is net zo belangrijk als rendement
- Investeerders en start-ups verkennen health impact
- Start-up heeft goed verhaal nodig
- Nationale Zorginnovatieprijs: bekijk de finalisten
- Herontwerpen van zorgpaden bespaart kosten en verbetert zorg